Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Bu hafta üç önemli gelişme küresel piyasaların kaderini belirleyecekti. Bunlardan ilki Çin gayrimenkul devi Evergrande temerrüde düşüp düşmeyeceği, ABD merkez bankası FED’in tapering kararını verip vermeyeceği ve yurtiçinde TCMB’nin politika faizinde indirime başlayıp başlamayacağıydı.

        -Küresel piyasalar haftaya Çin’in emlak devi Evergrande şokuyla başladı. Bu hafta yapması gereken tahvil ödemelerini alıcılarla görüşerek öteledi ve temerrüde düşmekten kurtuldu. Piyasalar da kendine gelmeye başladı.

        -Çarşamba itibariyle ikinci gelişme de, piyasalarda büyük kırılma yaratmadan geçildi, denilebilir. FED tapering kararını resmen açıklamadı ama kasım toplantısında açıklayacağını açıkladı. Normalde piyasalar tapering kararının resmileşmesini bekliyordu ve bu durumu önceden fiyatlamıştı.

        -Bu nedenledir ki, toplantıda tapering kararının pas geçilmesini piyasalar pozitif yorumladı.

        TCMB FAİZDE NE KARAR VERECEK?

        -Üçüncü gelişme Türkiye’yi yakından ilgilendiren TCMB’nin faiz kararı ise bugün açıklanacak.

        İlk iki gelişmeyi Merkez Bankası’nın faiz indirme kararını kolaylaştırıcı yönde buluyoruz. TCMB, özellikle FED’in tapering’i pas geçmesini değerlendirip, faiz indirimiyle golü atabilir.

        REKLAM

        -Ancak eylül ayı ile birlikte döviz kurundaki artış ve yurtiçi piyasalardaki başlayan belirgin bir bozulma var. Bunda da faiz indiriminin işaretlerinin gelmesi yanında küresel piyasalardaki kısmı satışlar etkili oldu.

        -TCMB piyasalardaki bozulmayı dikkate alırsa faizi indirmede epey zorlanacak, belki de FED gibi pas geçecek. Kararı ekime bırakacak.

        -Ancak ne karar verirse versin, ister faizleri düşürsün, isterse de pas geçsin, yurtiçi piyasalarda oynaklık yaratmaya adaydır.

        -Çünkü şimdiye kadar faiz indirimine gideceği fiyatlandı. Belli bir bozulma da gerçekleşti. Bekleneni yapmazsa piyasalara pozitif, yaparsa da mevcut eğilimlerin devamı gelebilir ve negatif etkisi görülebilir.

        FED’İN TAPERİNG PLANI

        -ABD merkez bankasının Açık Piyasa İşlemleri Komitesi’nde (FOMC) tahvil alımlarını azaltma konusunda resmi bir karar almadı. Ancak toplantı sonrasındaki basın konferansında FED Başkanı Jerome Powell’ın açıklamaları oldukça netti. Bu açıklamalara göre tapering aralık ayında başlayabilir.

        -Ekonomik gidişin bozulmaması halinde FED 3 Kasım’daki toplantısında varlık alımlarını azaltma kararını verecek. Aralık ayında başlayacak ve azaltımın Temmuz 2022’de son bulmasının uygun olacağını yine Başkan Powell söyledi.

        -Bu durumda tapering 8 ayda tamamlanacak. Aylık 120 milyar dolarlık tahvil alımının sıfırlanması için ayda ortalama 15 milyar dolarlık azaltma gerekiyor.

        -Noktasal tahminlere göre de 2022’nin sonunda ise faiz artırımı başlayabilir. 2022 için beklenti çeyrek puanlık tek artırım. 2023 yılında ise iki faiz artırımı ufukta görünüyor. FED üyelerinin de, piyasaların da beklentisi bu yönde.

        -Kasım ayına kadar bir istihdam verisi daha görülecek. Ama aynı zamanda görev süresi dolacak Jerome Powell’ın yeniden FED Başkanlığına atanıp atanmayacağı belli olacak. Powell ile devam kararı alınırsa tahvil alımlarını azaltmaya kasımda karar verilip aralıkta başlatılabilir. Eğer Powell atanmazsa tapering’in iki ay daha ötelenmesi söz konusu olabilir.

        REKLAM

        POWELL’IN SÖZLERİ

        -FED Başkanı Jerome Powell’ın basın toplantısından önemli noktaları şöyle derlemek mümkün:

        “-Küresel tedarik zincirinin kırılmış olması ekonomik toparlanmayı yavaşlatıyor. Bu yavaşlama ise üretimi yavaşlattığı için enflasyon yüksek geliyor. Bu durum gelecek yıl boyunca da sürebilir.

        -Üretimin artmasıyla enflasyon baskısı da azalır. Enflasyonu ortalama yüzde 2 seviyesinde tutmak istiyoruz.

        -Ekonomik şartlar uygun olduğu durumda varlık alımlarının azaltımı başlayabilir.

        -Bu konuda FOMC bünyesinde büyük bir uzlaşma zemini oluştu.

        -Ancak tapering olsa bile ekonomiye destek bitmez, devam eder.

        -Taper adımı ise faiz artışı için bir işaret değildir. Bunun ölçeği tam istihdam ve enflasyon hedefinin tutmasıdır.

        -İstihdam hızla toparlanıyordu ki Delta sorunu ortaya çıktı. Ve geniş kitleleri istihdam eden turizm ve servis sektörünü adeta durma noktasına getirdi. Bu da istihdamın toparlanmasını engelledi.

        -İstihdamdaki yavaşlama ise normalleşme sürecini öteledi.

        -Ancak tüm olumsuzluklara rağmen enflasyon ve istihdam konularında hedeflerimize yaklaşıyoruz. Bu alandaki başarımıza paralel tapering adımını da atarız.

        -Taper hızımızı ise gelişmelere göre ayarlarız. Hızlı veya yavaş olması ortama göre gerçekleşecek.

        -Tapering kararı önümüzdeki toplantıda (2-3 Kasım) açıklanabilir ve 2022’nin ortalarına doğru sonlandırılması uygun görünüyor.

        -Ama önce hedeflerin tam tutması gerekiyor. Gidiş şu an için iyi.

        -Borçlanma üst sınırının yükseltilmesi elbette büyük önem taşıyor. Zamanında yapılmaması ise ekonomi için çok ciddi sorunlara neden olabilir.

        -Evergrande sorunu Çin’e has bir olay. Borç yükü genel olarak yüksek olan bir ülke. Evergrande sorunu ABD’yi etkilemez.

        -ABD’li bankaların çok büyük bir riski yok. Ancak olası bir kriz anında bazı etkileri hissedebiliriz.

        -FED başkanlığına yeniden aday olup olmamam konusunda herhangi bir açıklama yapmak istemiyorum. Şu an için işimin başındayım ve öncelikli olarak çözmemiz gereken konular var. Adaylığıma yönelik konu ise bu öncelikli başlıklar arasında yer almıyor.”

        Diğer Yazılar