Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Küresel çapta yaşanmakta olan doğalgaz krizi dün olağanüstü hareketlerle doruk noktasına çıktı. Spot doğalgaz fiyatları gün içinde önce yüzde 38 yükselip, ardından yüzde 33 geriledi. Doğalgaz fiyatları haftalardır devam eden ve dün zirveye ulaşan rallisini Rusya’dan gelen açıklamalar kesti. Günlük bazda Avrupa doğalgaz fiyatları yüzde 7.5, ABD doğalgazı yüzde 9.5 geriledi.

        PUTİN’İN AÇIKLAMASI ETKİLİ

        -Baş döndürücü fiyat hareketlerinin yükseliş kısmına yaklaşan kış soğuklarına karşılık tedarik korkusu ve panik alımları hakimdi. Şok fiyat düşüşüne ise Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Küresel enerji piyasalarını istikrara kavuşturmaya hazır” olduklarını açıklaması yol açtı.

        -Yılın 9 ayında Avrupa’ya gaz tedarikini yüzde 15 artırdıklarını belirten Rusya Devlet Başkanı Putin “Böyle giderse Avrupa’ya yeni bir tedarik rekoru elde edebiliriz” dedi.

        -Ayı figürü finansal piyasalarda fiyat düşüşlerini ifade etmede kullanılır ve boğanın karşıtı bir deyimdir. Ayı aynı zamanda Rusya’nın da milli sembolü. Rusya’da doğalgaz piyasasının en büyük ihracatçısı ve arzı artırarak veya kısarak piyasayı yönlendirebilir konumda.

        REKLAM

        -Şimdi Avrupa’ya daha fazla gaz sattığını ve satabileceğini ifade ederek fiyatların düşmesini ve piyasadaki kilitlenmenin çözülmesini sağladı. Bir anlamda ayının sahaya inmesi işe yaradı.

        ŞOK ARTIŞI ŞOK DÜŞÜŞ İZLEDİ

        -Avrupa’nın uzun vadeli sözleşmeler yerine spot piyasaya dönerek hata yaptığını savunan Putin’in sözleri piyasalar tarafından doğalgaz arzını artırma konusunda pazarlığın başlangıcı olarak yorumlanınca son günlerde baş döndürücü fiyat yükselişleri satışlarla karşılandı ve yerini şok fiyat düşüşüne bıraktı.

        -Avrupa doğalgazının gösterge fiyatı dün 116.20 eurodan 161.50 euroya sıçradı. Yüzde 38 artan fiyatlar Rusya’dan gelen arzı artırabileceğine yönelik ifadelerle 107.50 euroya kadar indi. Bu kez düşüş yüzde 33’e vardı. Gün sonunda ise günlük yüzde 7.5 gerileme meydana geldi.

        -2020’yi 16.72 eurodan kapatan Avrupa doğalgazı dün gün içinde 161.50 euroya çıkarak yüzde 865 yükseldi. Şok satışlarla 107.50 düzeyine inen doğalgazın gün sonunda yıl başına göre artışı yüzde 543’e indi. Böyle astronomik artışlar doğalgaz piyasasında ilk kez gerçekleşiyor.

        -Avrupa’daki gelişmeler ABD’yi de etkileyerek kıtada doğalgaz fiyatlarında yüzde 9.5 gerilemeye yol açtı.

        DOĞALGAZ KÖMÜRÜ DE YAKTI

        -Doğalgazın öncülük ettiği fiyat artışları kömür fiyatlarını da rekora çıkardı. Avrupa’da kasım vadeli kömür fiyatı dün 275 dolarla en yüksek düzeyine çıktı. Kömür fiyatları son iki haftada yüzde 53, son bir yılda ise yüzde 400 arttı. Kömür fiyatları geçen yıl bu günlerde 55 dolardan işlem görüyordu.

        -Dün doğalgaz piyasasında meydana gelen kırılmanın kömür fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı asıl bugün belli olabilir. Fiyatların füze gibi çıkışında yaşanan kırılmanın dengeye kavuşup kavuşmayacağı, yükselişin sürüp sürmeyeceği gaz arzının ne ölçüde artırılacağına ve kış mevsiminin nasıl geçeceğine bağlı.

        -Doğalgaz fiyatlarındaki tırmanışın etkisi sadece kömürle sınırlı değil, aynı zamanda petrol fiyatlarını yanında sürükledi. Doğalgazın geri gelmesi üzerine Brent petrolün varili dün 84 dolara kadar çıkmışken 81 dolara indi ve yüzde 3 kadar geriledi.

        Diğer Yazılar