Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        ABD Merkez Bankası Fed dünkü toplantısıyla piyasalar için belirsizliği azaltmadı, tersine artırdı. Karar organı Federal Açık Piyasa Komitesi FOMC’nin metni ile Başkan Jerome Powell’ın basın toplantısındaki açıklamaları oldukça farklıydı. Metin beklentiler çerçevesindeydi ve güvercindi.

        Basın toplantısının başında metinde yer alan çerçevenin dışına çıkmayan ama soru cevap bölümünde iyice açılan Fed Başkanı Powell ilk faiz artışının mart ayında yapılacağını açıkladı. Arkasından sorulara yanıt verirken, karşımıza güvercinden şahine dönen bir Fed Başkanı çıktı. Adeta birbirinin zıddı iki bölümlü, metinde güvercin, Başkan’ın açıklamalarında şahin bir FED toplantısı izledik.

        Aralık ayındaki Fed toplantısında ilacı piyasalara tatlı tatlı içirmeyi başaran Başkan Powell bu kez acı ilacı piyasaların önüne olduğu gibi koydu.

        POWELL’DAN ŞAHİN SÖYLEM

        ➔ “Ekonomi çok güçlü. Enflasyon çok yüksek. Bilanço çok büyük. Hızlı hareket etmemiz lazım” deyince “Her toplantıda faiz artışı görecek miyiz” sorusu geldi. Bu soruya Fed Başkanı doğrudan “hayır” cevabını vermedi, “Gelen verilere bakacağız” dedi.

        REKLAM

        ➔Böylece bu yıl kaç faiz artırımı olacak diye bir belirsizlik kapısı açıldı.

        ➔Yılın kalanında 6 toplantı yapacak Fed’den normalde çeyrek puanlık 4 faiz artırımı beklenirken, bu sayı dün geceden itibaren 4’ün üzerine çıktı ve 4.5 faiz artımına yükseldi.

        ➔İşgücü piyasasının genele yaygın bir iyileşme yaşadığını belirten Powell “İşgücü talebi tarihi şekilde güçlü. Ücretler de yüksek bir hızla artıyor. İşgücü piyasası maksimum istihdam hedefimiz ile tutarlı. İstihdam piyasasını bozmadan faiz artırımı için oldukça geniş alanımız var” diye konuştu.

        ➔Enflasyonun eğilimi konusundaki soruyu yanıtlarken de Powell önceki toplantıya atıfta bulunarak, “Aralık toplantısından bu yana durum biraz daha kötüleşti. Enflasyon riski hala yukarı yönde. Bizim temel senaryomuz değil ama yüksek enflasyonun uzun süreli olma riski de var” dedi.

        ➔Başkan Powell çok merak edilen bilanço daraltmaya ise faiz artırımı sonrasında başlanacağını belirtti ama fazla detay vermedi. Bilançoyla ilgili çok fazla belirsizlik olduğunu kaydeden Fed Başkanı “Bilanço olması gerekenden çok büyük bir yerde. Bizim için de, piyasa için de yeni bir konu. Arka palanda biz hallederiz. Detayları gelecek toplantılarda ele alacağız ve bilançoyu tahmin edilebilir şekilde daraltacağız” şeklinde konuştu.

        PİYASALARDA DÜN GECE NE OLDU?

        ➔Basın toplantısının bir aşamasına kadar pozitif seyreden borsalar, altın ve yatay eğilimdeki ABD faizleri hareketlendi.

        ➔ABD 10 yıllık tahvil faizleri 10 baz puan yükselişle gece saatlerinde yüzde 1.876’ya kadar çıktı ve günü 1.855 düzeyinden kapattı.

        ➔Fed faiz artırımlarına daha duyarlı olan 2 yıllık ABD tahvil faizleri ise sert yükseldi. Güne yüzde 1.0273’ten başlayan 2 yıllıklar yüzde 1.1663’e çıktı. Bu oranla 2 yıllık faizler son 2 yılın zirvesini gördü.

        REKLAM

        ➔Teknoloji borsası Nasdaq yüzde 3.4 primli iken günü yatay kapattı. S&P-500 Endeksi de yüzde 2.2 primden yüzde 0.15 kayıplı bitirdi günü.

        ➔Fed faiz kararını bekleyen altın ise umduğunu bulamadı. Altının onsu 1847.56 dolardan gece saatlerinde 1.821.94 dolara indi ve yüzde 1.4 değer kaybetti.

        ➔Kripto varlıklar da şahinleşen Fed’den negatif etkilendi. Bitcoin dün yüzde 5.1 primlenmişken, Fed kararı sonrasında günü yüzde yarım kayıpla bitirdi.

        PARASAL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE FED UYUMU

        ➔Dünya parasının sahibi Fed’in ortaya koyduğu yol haritası ve tavır, sadece ABD ekonomisini değil, aynı zamanda küresel ekonomiyi etkileyecek ve peşinden sürükleyecek. Atılan bu adım “parasal iklim değişikliği” ilk adımı.

        ➔Enflasyon yükseldikçe ve yüksek kaldıkça aynı yoldan diğer ülkeler de geçecek. Sonuçta iklim değişikliği gerçekleşecek.

        Küresel kriz sonrasında içinde bulunduğumuz bol ve ucuz para, giderek kıtlaşarak maliyeti artacak. Para muslukları kısıldıkça kısılacak ve sonuçta normalleşecek. Enflasyon yüksek kaldıkça bu politikadan geri dönüş olmayacak.

        ➔Bu iklim değişikliği bol ve ucuz paraya alışmış finansal piyasalara ve finansal varlıklara elbette iyi gelmeyecek. Bu anlamda balayı döneminin sonu geldi. Hayatın gerçekleri başlıyor. ➔Piyasalar için oturup bir düşünme ve yeni duruma uyum sağlama dönemi. İklim değişimi bir anda olmuyor ama geri de sarılamıyor.

        Diğer Yazılar