Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Dün akşam itibariyle depremde ölenlerin sayısı 5 bini geçmişti. Kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmaları sürüyor, nihai sayı kaça yükselir bilinmez. Depremin ülkemize en büyük faturası şüphesiz ki can kayıplarıdır.

        ➔Buna da depreme dayanıklı bina yapmayışımız yol açıyor. “Deprem öldürmez, bina öldürür” sözü böylece her depremde doğrulanıyor.

        ➔Dün de işlediğimiz gibi Türkiye deprem sayısında dünya altıncısı iken, can kayıplarında dünya üçüncüsüdür.

        FAY HATLARINDAKİ ŞEHİR VE SANAYİ TESİSLERİ

        ➔Geçmiş depremlerden bazı dersler de alıyoruz. Ama bu dersler sadece depremin yıktığı şehirlerle sınırlı kalıyor. Depremlere hazırlıksız yakalanıyoruz.

        ➔Mesela geçmişte büyük depremler yaşayan Erzincan ve Sakarya’da çok katlı binaları görmüyoruz.

        ➔Ama şehirler çoğunlukla deprem faylarının üstüne veya yakınına kurulu. Makro bir plan yapılarak şehirlerin kaydırılması veya sanayi tesislerinin zemini sağlam arazilere kurulması yoluna zamanında gidilmemiş.

        ➔10 ile yayılan ve ardı ardına olan iki büyük depremde de benzer durum var. Fay hattında veya yakınındaki bu 10 şehirde binaların da dayanıksızlığı nedeniyle yıkım ve can kayıpları büyük oldu.

        REKLAM

        Maraş depremi şiddet ve alan olarak 1999 Marmara depreminden daha büyük. Yaratacağı insani kayıplar inşallah o depremin çok altında kalır.

        1999 BOYUTUNDAYSA 50-60 MİLYAR DOLAR OLUR

        ➔Bizim konumuz ise bu depremin ortaya çıkartacağı ekonomik faturayla ilgili. Sonuçta milli gelire yüzde 10 katkı veren bir bölgedeki felaketten bahsediyoruz.

        ➔Düzelme ve normale dönüş, üretimin devreye girmesi, ihracata ve istihdama katkı belli bir zamanı alır.

        Marmara depreminin toplam faturasını o zamanın DPT’si 15-19 milyar dolar, Dünya Bankası 12-17 milyar dolar ve TÜSİAD 17 milyar dolar bulmuştu.

        ➔Biz ortalama 15 milyar dolar olarak alalım. Bu rakamın aynı yılın 254 milyar dolarlık GSYH’ya oranı ise yüzde 5.9’a ulaştı.

        ➔Aynı oranla hareket edersek bu kez 50-60 milyar dolarlık bir fatura ortaya çıkabilir. Tabi ki bu fatura bir yılda ödenmeyecek, zamana yayılacak.

        BÜYÜMEYİ 1 PUAN AZALTABİLİR

        ➔1999’da ekonomi yüzde 3.3 oranında daralmıştı. Ama daralmanın başlangıcı ve ana kaynağı deprem değildi. Bir önceki yıldan devralınan Asya-Rusya krizi il ekonomik zayıflığın bir sonucuydu.

        ➔O zaman deprem büyümenin trendini değiştirmedi. Ama daralmanın boyutunu artırdı.

        ➔Şimdiki depremin de 99 depremine yakın veya daha büyük, etkilediği alanın milli gelire katkısının yakın olduğu dikkate alınırsa büyümeyi benzer oranda aşağı çekebilir.

        ➔O zamanki depremin negatif etkisi GSYH’yı yüzde 1 civarında düşürdüğüydü. Şimdikinin de yüzde 1 civarında çıkabileceği tahmin edilebilir.

        Bu yıl yüzde 5-6 büyüyeceğimiz vardı ise depremle 1 puan kadar aşağı gelerek yüzde 4-5 büyümeye inebiliriz.

        BORSA İŞLEMLERİ

        ➔Depremin borsaya etkisi de büyümeye benzerdi. 1999 depremi yükselmekte olan borsayı yolundan çevirmedi. Ama deprem sırasında borsa 9 gün süreyle işlemlere kapatmıştı.

        REKLAM

        Açıldığında yüzde 10.3 kayba uğradıysa da, sonraki 7 iş gününde bu kaybını geri aldı ve yükselişini sürdürdü.

        ➔Şimdi ise geçmişte yaşanan bu pozitif tecrübeye karşılık borsa işlemlere kapatılmadı ama iki gündeki kayıplar yine yüzde 10.2’ye vardı.

        ➔Bu işlemler de deprem bölgesindeki 381 bin borsa yatırımcılarından yoksun olarak yapıldı. Çünkü bu yatırımcılar yaşıyor olsalar bile piyasaya katılımları mümkün değil. Haberleşme kanalları kesilmiş, psikolojileri ve belki sağlıkları da bozulmuştur.

        ➔Sadece bölgedeki yatırımcılar değil depreme maruz kalanlarla akrabalık ilişkisi içindeki diğer yatırımcıların da bu sırada sağlıklı karar vermesi ve işlem yapmasının zor olduğu bir durumdan bahsediyoruz.

        Bu nedenle borsa işlemlerinin 1999’da olduğu gibi, durdurulması yerinde bir karar olurdu.

        ➔Depremin bir iken ikiye çıkması, şiddetinin sonradan yükseltilmesi dikkate alındığında işleme kapatma hala yapılabilir ama köprünün altından da bir hayli su aktı.

        Diğer Yazılar