Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        81 yaşındaki yatırımcı Sadık Eratik, 44 yıldan beri hisse senedi piyasasının içinde. Ben kendisini 1980'li yılların ilk yarısında şirket genel kurullarını izlerken tanıdım. Büyük patronlarla küçük hissedarların hakları ve temettünün yeterince, zamanında dağıtımı konusunda dişe diş mücadele ettiğini, ikna için çok uğraştığını görmüştüm. Onun katıldığı genel kurullar daha renkli geçerdi. Sonra hisse senedi piyasasının İMKB çatısı altında örgütlendiği yıllarda Sadık Eratik'in adını duymaya devam ettik. Bazı spekülatörler, hatta spekülasyon çizgisini zaman zaman geçenler Sadık Eratik'i sevmezdi. "Bir hissenin üzerine oturdu mu, bir daha kalkmaz, hisseyi yerinden de oynatmaz" denirdi. Girdiği hisse senedinde kısa zamanda ani yükseliş ve düşüşlere izin vermezdi, dolayısıyla onunla aynı hisseye yatırım yapanların yıllarca sürünmeyi göze almaları, sadece temettü getirisine talim etmesi gerekirdi.

        27 yıllık İMKB defterini kapattık, Borsa İstanbul'a taze bir başlangıç yaptık. Ona kızanlar şimdi ortada yok ama o hâlâ piyasada. Kazandığıyla da hayır işlerine önemli bağışlar yapıyor. Gözleri görmediği için Haydarpaşa Hastanesi bünyesinde yaptırdığı büyük göz hastanesini gördükten sonra bu alandaki başarısını anladım. Sadık Eratik ile geçmişte çalıştığım gazeteler için iki kez ve bir de Tophane'de Büyük Oyun adlı kitapta borsanın 10 yıllık öyküsünü yazarken söyleşi yapmıştım. Son olarak CNBC-e'den Berfu Güven'e özel bir röportaj veren Sadık Eratik'in sözlerini, ben de aynı programa katıldığım için kritik etme fırsatına kavuştum.

        YATIRIMA İYİ ÖRNEK: Sadık Eratik'in günlük al sat yerine, yatırım yaparak borsada başarılı olması, 44 yıl boyunca piyasada kalması, hayır işlerine aktaracak kadar para kazanması iyi bir örnek. Çok spekülatif, manipülatif, oynak, çok kısa vadeli, hatta zaman zaman ilgili bakanlar tarafından bile kumarhane benzetmelerine kadar varan tanımlamalar yapılan bir piyasada, gerçek bir hisse senedi yatırımcısının iyi sonuçlar alması mümkün. Ortamın düzeltilmesi, yatırım yapılabilir hale getirilmesi ve etkinleştirilmesi ise daha çok başarılı örnekleri ortaya çıkarır, piyasanın gelişmesine, ekonomiye kaynak yaratmasına ve yatırımcıların tasarruflarını etkin bir şekilde değerlendirmelerine yol açar.

        SONUÇ: "Başarının sırrı uğraşılan konuya hâkim olmaktır." Benjamin Disraeli

        'Fiyatın düşmesine de yükselmesine de üzülmem'

        Söyleşisinde Sadık Eratik'in borsa yatırımcılarına yaptığı tasviyeleri şöyle toparlamak mümkün:

        ■ Hisse alırken fiyatların iniş çıkışından ziyade, bundan önce bu hissenin sahibinin kim olduğuna bakın.

        ■ Seçim yaparken o şunu dedi, bu bunu dedi diye, kendinizi yönlendirmeyin.

        ■ Hisse senedi seçimini, fiyatına, sermayesine ve ne kadar kâr payı dağıttığına bakarak yapın.

        ■ Kendi kazancınızı bir başkasının zararına neden olmadan sağlayın.

        ■ Halka arzlarda, "Halka arz, kazık farz" anlayışı yıkılmalı. Şirket sahipleri, küçük hissedarlarının hak ve hukukuna saygılı olmalı.

        ■ Hisse senedine yatırım kararı verirken, şirket sahibinin hakka, hukuka saygı gösterip göstermediğine bakılmalı.

        ■ Şirketin önceden dağıttığı kâr payları incelenmeli ve düzenli temettü veren, temettü oranını istikrarlı bir şekilde koruyan şirketlere yatırım yapılmalı.

        ■ Benim yatırım yaptığım hisselerde sert iniş ve çıkışlar yaşanmaz. Çünkü satmak isteyenin hissesini alır, almak isteyene satarım.

        ■ Borsada fiyatları hızlı yükseltip haksız kazanç elde edenlere dikkat edilmeli.

        ■ Daha önce yaptığım hatalardan sonra durdum ve ölçülü hareket etmeye başladım. Kendimi korumak için, paramın hepsini gidip borsaya yatırmıyorum. Paramın tümünü bir yere yatırıp zarar edersem sonum Banker Kastelli gibi olabilir, Allah korusun.

        ■ Yatırım yaptığım hisse senedinde, yatırım niyetiyle birisi gelip almak isterse fiyatı çok da düşünmeden, ona satış yaparım. O da istifade etsin.

        ■ Hisse senedi yükselse de düşse de üzülmem. Çünkü düştüğünde daha çok hisse senedi alırım.

        ■ Türk yatırımcısının borsayla barışması ancak halka açık şirketlerin azınlık hak ve hukukuna saygılı hareket etmesiyle mümkün. Halka açılan şirketler en çok buna dikkat etmeli.

        Diğer Yazılar