Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        10 Ocak 2016 tarihinde düzenlenecek olan töreni ünlü komedyen Ricky Gervais sunacak. Gervais’in sunuculuğunu yapacağı gecede, 14'ü sinema, 11'i televizyon olmak üzere toplam 25 kategoride yılın kazananları açıklanacak. Bu yılki törende büyük bir çekişme olmayacak gibi gözüküyor, bunun nedeni de iddialı filmlerin yer almayışı. Bir şeyi çok iyi biliyoruz ki, Altın Küre’yi alacak isimlerden birinin Alejandro GonzálezIñárritu oluşu. Diğer adaylar arasında şansı çok yüksek! Geçen sene “Birdman” filmiyle ortalığı kasıp kavurmuştu, fakat ödülü hak etmiş miydi işte o tartışmaya açık… Öyle görünüyor ki, Iñárritu her yıl film yapıp ödül törenlerine katılacak. Aldığı ödülün kendisini pek tatmin etmediği açıkça ortada!

        Kısa bir süre önce 73.Altın Küre Ödülleri açıklandı ama her nedense pek içimizi açmadı, çünkü liste geçen yılın listesine nazaran biraz sönük, ama bu yıl sizi şaşırtacak bir mevzu var o da şu: Türk yönetmen Deniz Gamze Ergüven'in "Mustang" filmi Fransa adına Altın Küre'ye aday gösterildi. Türkiye ve Fransa ortak yapımı filmin Fransa’dan “Yabancı Dilde En İyi Film" kategorisinde Altın Küre adayı oluşu Türkiye adına güzel bir başarı. Keşke Fransa adına değil Türkiye adına yarışsaydı.

        Yönetmenliğini Deniz Gamze Ergüven'in yaptığı film, Karadeniz kıyısında yaşayan Lale ve dört kız kardeşin özgürlükleri için verdikleri sıkı mücadeleyi hikayelendiriyor. Ayrıca kendisinin ilk filmi olduğunu hatırlatmakta fayda var.

        Merak edenler için Ergüvan hakkında kısa bir girizgâh yapalım. Fransa’nın efsanevi film okulu Femis’te (fondation européenne pour les métiers de l'image et du son) eğitim alan Ergüven 2006 Cannes film Festivali’nin ‘cinefondation’ bölümünde “Bir Damla Su” isimli kısa metraj filmi ile yarışan ve umut vaat eden bir yönetmendir. Ufak bir ara not; Femis’in son mezunlarından biri de François Ozon’dur.

        Konuya dönecek olursak;68. Cannes film Festivali’ndeyönetmenlerin 15 günübölümünde büyük övgü toplayan yönetmenin Altın Küre’de yarışıyor oluşu ise takdire şayan. Altın Küre’ye aday olan ilk Türk yönetmen olarak literatüre girişini de unutmamak gerek tabi.

        ADAYLAR SÖNÜK

        Sıra geldi diğer adayları değerlendirmeye… 1950'lerin aşk hikâyesini konu alan Oscar ödüllü sinema oyuncusu Cate Blanchett'in başrolünde oynadığı “Carol” filmi beş dalda aday gösterilirken, henüz Oscar’ı kucaklamamış olan Leonardo Di Caprio geçen yıl Oscar’ı kazanan Alejandro GonzálezIñárritu”nun “The Revenant” filmiyle Altın Küre'de “En İyi Erkek Oyuncu” (Drama) dalındayarışıyor. Film ülkemizde gösterime girmedi ama kulağımıza çalınan bir bilgiye göre; Caprio müthiş bir oyunculuk sergilemiş. Zaten Caprio son zamanlarda bir hayli yükselişte!

        Sözün özü; ”The Revenant” filminin hikâyesi yabancı değil, daha önce örnekleri görüldü. Orijinali Fransa tarafından yapılan dizinin ismi de “Les Revenants”idi. Ardından Amerika dizinin replikasını yaptı ve tutmadı. Bakalım Oscar ödüllü yönetmenin filmi tutacak mı? Dizinin konusu kısaca şöyle: Öldüğü sanılan bazı insanlar dirilip geri dönerler ama neden öldüklerine ve geri döndüklerine dair en ufacık fikirleri bile yoktur. Döndüklerinde ise kasabada garip olaylar ve nedeni belli olmayan korkunç cinayetler başlar. “A Novel Of Revenge” filminden adapte edilen film ve dizi arasındaki en büyük benzerlik; ölüp bir şekilde geri dönen başkarakterin intikam için neler yapacağını perdeye yaftalıyor oluşu. Burada durmak gerek çünkü “Crow” filmindeki Eric Draven karakteri de aynı Iñárritu”nun filmindeki baş karakter gibi ölüp yeniden diriliyor. Hem de intikam için!

        Bilgi vermeden geçmeyelim. “The Revenant” “En İyi Drama” dalında yarışıyor, karşısında ise Ridley Scott’un çektiği “Mad Max: Fury Road” filmi var. “Mad Max: Fury Road”Altın Küre’lik bir film olmadığı için “The Revenant”ın şansı daha yüksek gibi görünüyor. Yani dememiz o ki; “Mad Max: Fury Road” daha farklı bir kulvarda ödülü kucaklamalı! Altın Küre’ye birkaç gömlek büyük geliyor.

        RİDLEY SCOTT DA VAR

        Gelelim komedi ya da müzikal dalında yarışan “The Martian” filmine… Ridley Scott’un çekmiş olduğu filmin Altın Küre’ye nasıl aday olduğunu gerçekten de merak ediyoruz, çünkü diğer adayların içinde çok göze çarpıyor, sanki araya sıkıştırılmış gibi. Scott gibi popüler bir yönetmenin böyle bir listede oluşu insanda şüphe uyandırıyor ve acaba neden sorusunu sordurtuyor. Sanırız Ridley Scott’un “The Martians” filmi diğer filmlerine oranla beklenen ilgiyi görmedi.

        RAYDAN ÇIKAN DİNİ SUÇ ÇETESİ

        Peki, “En İyi Dalda Yönetmen” ödülünü kim alır? Açıkça ifade etmek gerekirse; Alejandro GonzálezIñárritu geçen yıl ödülü Richard Linklater’a kaptırdı, hem de açık ara farkla… Belki bu yıl Iñárritu’yı taçlandırırlar, hatırlarsanız Akademi oyunu Iñárritu’dan yana kullanmıştı. Bu kez nasıl bir sonuç çıkacağını merakla bekliyoruz, çünkü listede popüler yönetmen Ridley Scott ‘ın da ismi yer alıyor. Bu dalda en büyük sürpriz ise “Mad Max Furry Road” ile bu dalda yer alan George Miller… Iñárritu ödül almış ve kendini kanıtlamış bir yönetmen, keza Ridley Scott da öyle, ama George Miller “Mad Max Furry Road” ile büyük bir çıkış yakaladı, dolayısıyla Miller’a ödül vermek çok daha mantıklı!

        2006 yılında “Happy Feet”filmi ile“En İyi Animasyon Filmi” Akademi Ödülü'nü kazan Miller ayrıca üç Akademi Ödülü'ne daha aday gösterilmiştir. Bunlar: 1992'de “Lorenzo's Oil”(Lorenzo'nun Yağı) filmi ile“En İyi Özgün Senaryo” Akademi Ödülüve 1995'te“Babe”ile“En İyi Film Akademi Ödülü”ve“En İyi Uyarlama Senaryo” Akademi Ödülü'dür.

        Sonuç olarak; Altın Küre tablosu yukarıda görüldüğü gibi. Büyük resme dikkatlice bakarak kimlerin galip, kimlerin mağlup olacaklarını anlamak mümkün… Her zaman söylediğimiz bir laf var onu yinelemekte fayda var: “Hak eden alsın!” Sinema öznel bir sanat dalı olduğuna göre ödülü hak eden birden çok kişi olabilir, ama önemli olan sinemaseverlerin bekledikleri zafere ulaşmaları…

        Diğer Yazılar