Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünyadaırkçılık veyabancıdüşmanlığışöyle birhal aldı.Siyasetçiler vehatta aydınlarsataşıyor,vatandaşbizzatuyguluyor.

        Trumpgöçmenlere‘hayvan’diyor,vatandaşİspanyolcakonuşanlaraçemkiriyor. Bunlarıntamamı sosyalmedyadaolay oluyor,yayıldıkçayayılıyor.

        Trump’ın kötüler için(kendince) savurduğuen ağır söz bu: Hayvan.Esad’ın adını ikikez böyle andı, geçen gün deMeksikalı kaçak göçmenlerin nefena olduğunu anlatırken kelimehazinesi yetmedi, ağzından yinehayvan sözcüğü dökülüverdi. “Bu insanları ülkeden çıkaracağız.Bu insanlar ne kadar kötübilemezsiniz. İnsan bile değil,bunlar hayvan” dedi.

        Esad ve Meksikalı çetecilerkötü olabilir ama, hayvanlar asla.Felsefi anlamda kötüyü anlatırken,iradesi olmayan varlıkların

        adını anamazsın. Bu hayvanlarahakaret olur. Hayvanlığı hakaretsaydığı için Trump’ın hayvanlarabakış açısıyla ilgili de gayet iyifikir verir.

        Ülke lideri göçmenlerekendincehakaretederse, aynıideolojiylebeslenenvatandaş, ogöçmenlerindilinikonuşananeler

        yapmaz.Varsa uluortabir nefretsöylemi,sosyalmedya sayesinde yayılır dayayılır. Nitekim geçen günNew York’taki bir lokantada,garsonlar İspanyolca konuşuyordiye öfkeden kuduran beyazAmerikalı’nın görüntüsü viraloldu. Adam yetkiliyi; “Personelinizmüşterilerle İngilizce konuşacak,burası Amerika” diye azarlıyor,yetmiyor lokantayı GöçmenDairesi’ne ihbarla tehdit ediyor;“Burası benim ülkem, gelip benimparamla geçiniyorsunuz, topunuzuattıracağım” diyerek ortamdahiddet saçıyor. Garsonlar da gülüpmatrak geçiyor ve adam kibarcalokantadan çıkarılıyor. Olayınvideosu bir çırpıda 1.3 milyon kezizleniyor. Aaron Schlossberg adlıbir avukat olduğu deşifre edilenadamı yumruklamak isteyenlerçoğunlukta. Ve şu da ortayaçıkıyor ki, İspanyolca konuşangarsonla lokantanın müdavimiolan müşteri arkadaşmış.

        IRKÇI DIŞARI!

        Bu ırkçı gösteriyi yapan adamsosyal medyada ağzının payınıalıyor. Califonia Riverside’daAmina Deady adlı Müslüman

        kadına sözlü İslamobofik saldırıdabulunan adam da alıyor. Kahvekuyruğunda kadının çarşaf vepeçesine “Halloween kostümü

        mü bu?” diye sataşıyor. Aminadişli çıkıyor, “Derdin ne senin”diyerek telefonla kayda geçiyor.Adam “Senin dinin beni öldürmekistiyor” deyince Amina “SenKuran’ı okudun mu hiç?” diyesoruyor, atışma uzayıp gidiyor.Diğer müşteriler “f”li sözcüğükullanarak adama “Çek git”diyor, kahve dükkânı çalışanlarıda kadından yana tavır alıyor ve“Irkçılara hizmet vermiyoruz”diyerek saldırganı sepetliyorlar.Amina Deady’nin çektiği videoyubir gazeteci Twitter’da yayınlıyorve 2 milyon kez izlenen ırkçıgösteriye lanet yağıyor.

        ÖTEKİ YAKA

        ABD’de Trump arızasınakarşın, ırkçı nefret söyleminegeçit vermeyen sıkı bir kitle var.Atlantik’in öte yakasında ise o

        kitle daha zayıf. İşte Fransa’dayaşanan örnek. Umur Talu geçengün Paris’ten yazdı. Sorbonne’dasol öğrenci sendikası UNEF’inBaşkanı Meryem Pougetouxbaşörtülüolduğu içinsosyal medyadalince uğruyor.Kız TV’defakülte işgalinin nedenlerinianlatırken,“Sol örgüttebaşörtülününne işi var”diye kıyametkopuyor. İkikoyu laik örgütMeryem’ehücumu körüklüyor, kızıntelefonu internete düşüyor,hakaret ve küfür yağıyor.Sendika “Laik ve feminist ilkelerisavunuyoruz. Başörtüsü onuntercihidir” diyerek Meryem’e arkaçıkıyor. Kadın Erkek EşitliğindenSorumlu Devlet Bakanı MarleneSchiappa da sözde Meryem’isavunuyor ama evlere şenlik:“Cinsiyetçi, anti Müslümansaldırılar kabul edilemez.Başörtüsü beni şaşırtmaz amailerici, feminist iddiaları olanUNEF’in, siyasal İslam’ınsimgesini kullanan birini sözcüyapması şaşırtıcı” diyerek!

        Benzer söylem komşuAlmanya’da da var amaneyse ki iktidarda değil. Aşırısağcı Almanya için Alternatif(AfD) partisinin Meclis GrupBaşkanvekili Alice Weidel,hükümetin göçmen politikasınıeleştirirken “Başörtülü kızlar, elibıçaklı adamlar ve diğer başıboşgezen avareler”den söz edincevekil sıralarından ıslık ve yuhsesleri yükseliyor. Meclis BaşkanıWolfgang Schäuble, “Başörtülükadınlara hakaret edemezsiniz”diyerek Weidel’i terbiyeye davetediyor. Yeşiller cephesinden Cem

        Özdemir, “Meclis’te ırkçılar var”diye isyan ediyor. Olay medyayaskandal şeklinde yansıyor, Weidelise TV ekranlarında “Bununneresi provokasyon” diyerekhaksız yere susturulduğunu iddiaediyor.

        Diğer Yazılar