Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sosyal medyada her gün yüzlercesine maruz kaldığımız bazı görüntüler “fake” olmamakla birlikte “fake” yorumlarla viral olabiliyor. Ya da çok eğlendirici video ve fotoğraflar aslında çok hazin hikayeler barındırabiliyor.

        Mesela bir ara dünya çapında viral olan şu “duş alan fare” videosu. Peru’da çekilmiş; hayvan küvetin içinde sabunlanıp temizleniyor gibi görünüyor. “Fareler de insanlar gibi temizliğine düşkün” tarzı absürd nitelemelerle sosyal medyayı turluyor görüntü. Eğleniyor ve sonraki videoya geçiyoruz. Ama aslında o hayvan acı çekiyor. Sosyal medyada like almaya endeksli bir ilgi manyağı hayvanı sabunlamış, biçare de üzerine yapışan nesneden kurtulmak için çırpınıyor.

        Kendisi gerçek fakat hikayesi “fake” son örnek ABD’de Yüksek Mahkeme adayı yargıç Brett Kavanaugh’ın fotoğrafıyla sahnelendi. Leonardo da Vinci’nin “Son Akşam Yemeği” freskini andıran tabloda yargıç, Senato Adalet Komitesi önünde ifade veriyor. Dr. Christine Blasey Ford'un, lise yıllarından kalma cinsel taciz iddiasını reddederken sesi titreyerek yükselen, zaman zaman göz yaşlarını içine akıtıyormuş gibi hıçkırıklı ifadeler takınan Kavanaugh’ın arkasında bir dizi kadın oturuyor.

        Kadınların, Kavanaugh’ın halinden “ne kadar iğrendiklerinin, savunmasına ne kadar inanmadıklarının” ifadesi olarak sosyal medyaya konuyor o görüntü. Gustavo Luis adlı kullanıcının koyduğu görüntü, “İşte kadınların öfkesi” şeklinde yüzlerce kez paylaşılıyor.

        Fotoğraf gerçek fakat yorumlar yanlış. Çünkü yargıcın arkasındaki kadro tamamen eş, dost, akrabadan ibaret. En solda yargıcın babası Everett Kavanaugh ve annesi Martha Kavanaugh oturuyor; kadının dudakları bükülmüş, ağladı ağlayacak. TV yayınında ağladığı da görülüyor zaten. Hemen yanında aile dostu Laura Cox Kaplan oturuyor. O da cinsel taciz iddialarına karşılık Twitter’da yargıca verdiği destekle biliniyor. Onun yanıbaşında da yargıcın karısı Ashley Estes Kavanaugh var. TV’de kocasını savunmuştu. Bir zamanlar siyasi danışmanlık yapıyordu. Teksas Valisi olduğu dönemde oğul Bush’un asistanıymış, Beyaz Saray’da özel kalemi olmuş.

        Sıranın az ötesinde “Tanıdığım Brett asla öyle şeyler yapmaz” diyen lise arkadaşı Suzanne Matan ile Kavanaugh’ın eski asistanı olup daha sonra Beyaz Saray’da da çalışan hukukçu Zina Bash var. Yani muhtemelen Kavanaugh'ın dile getirdiği öfke ve üzüntüyü paylaşıyorlar o mimiklerle.

        GERÇEK GÖRÜNTÜ

        Komite oturumundan bir fotoğraf daha var ki, kendisi de hikayesi de gerçek. MeToo hareketinin öncülerinden olan ve cinsel taciz vakasında Blasey Ford’a en büyük desteği veren aktivist oyuncu Alyssa Milano. Oturum boyunca “öfke ve hınç” ifadesiyle yargıcı göz hapsine aldığı gibi görüntü de alıyor, sonunda yapmaması için uyarılıyor.

        Alyssa Milano hemen arkada; elinde tacize uğrayanlar için "İnanıyorum" yazısı var.

        DAHA HERŞEY BİTMEDİ

        Şimdi Kavanaugh komitedeki 11 Cumhuriyetçi senatörün oylarıyla onayı aldı, ancak o senatörlerden Jeff Flake’in Genel Kurul oylamasının bir hafta ertelenmesi şartıyla. "O iyilik timsali harika bir adam" diyerek adayını yere göğe sığdıramayan Trump da onayı verdi ve FBI Ford’la birlikte diğer iki kadının cinsel taciz iddiasını soruşturacak. Oysa Cumhuriyetçi cephe en baştan beri soruşturmaya karşı çıkıyor, Kavanaugh ve Ford'un bir an önce ifade vermesini ve Senato Genel Kurulu'nun da onayıyla Yüksek Mahkeme'ye atamasının gerçekleşmesini istiyordu. Jeff Flake'in bomba etkisi yaratan müdahalesiyle durum kritikleşti.

        Senatör Jeff Flake'in müdahalesi atamanın seyrini değiştirdi.

        "KADIN OLSAYDI"

        Cumhuriyetçi cephe dillendirmese de Kavanaugh’ın abartılı derecede acıklı bir teatral havada, aşırı hissi savunmasıyla bıraktığı izlenim nahoş. Twitter’da yüzlerce yorum arasında Prof. Ford’un metin duruşuna selam gönderenler ve “Bir kadın Kavanaugh gibi ağlayıp sızlansa ‘histerik’ damgası yerdi” görüşünü savunanlar çoğunlukta. Toplumsal cinsiyet eşitliği bakımından yaklaşmayanlar da "Bu kadar duygusal gelgitleri olan adamdan Yüksek Mahkeme yargıcı olur mu?" sorusunu yöneltiyor.

        Christine Blasey Ford, Senato Adalet Komitesi'nde cesur tavrıyla büyük takdir topladı.

        Ayrıca Hillary Clinton'ın Temsilciler Meclisi komitesi tarafından 11 saat çok sert sorgulandığını hatırlatanlar da çıkıyor. Amerikan büyükelçisi dahil 4 kişinin öldüğü Bingazi saldırısıyla ilgili o dönemin Dışişleri Bakanı olarak ifade vermişti Clinton; artık bakan değil, Demokrat Parti'nin başkan adadıyıydı... “Hillary Clinton tek damla göz yaşı dökmeden 11 saat sorgulandı, Brett Kavanaugh 11 dakika zor dayandı. Acaba Hillary gerçeği söylediği, diğeri ise yalan söylediği için mi?” diye yazıyorlar şimdi. Barbra Streisand da tweet’inde Hillary'nin sağlam duruşuna gönderme yapıyor; "Bir de kadınlar siyaset yapmak için fazla duygusal derler..."

        Diğer Yazılar