Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        “Kardashian Kültürü” eseriyle şöhretlerin sıradan hayatlara nüfuz pratiğinin kitabını yazan İngiliz sosyolog Ellis Cashmore olayı “çok Shakespearevari” şeklinde yorumluyor. Çünkü içinde aşk, trajedi, entrika, ihtiras ne ararsan var. Futbol da karışınca tadına doyulmaz bir drama çıkıyor ortaya. İngiltere’de “skandal” dozuna ulaşan dramanın kahramanları Manchester United ve milli takımın efsanelerinden Wayne Rooney’nin karısı Coleen Rooney ile halen Leicester City’de oynayan ve Rooney’nin milli takım arkadaşı Jamie Vardy’nin karısı Rebekah…

        Her iki kadın da kısaca WAG (wives and girl friends) diye anılan futbolcu eşi durumundan ünlü! Özellikle Coleen Rooney, milli yıldızın karısı ve dört çocuğunun annesi sıfatıyla hayli getirisi de olan bir TV şahsiyeti, medya fenomeni ve influencer konumunda. Dolayısıyla İngiltere ölçülerinde Victoria Beckham’a yakın bir üst WAG statüsü kazanmış bulunuyor. Vardy’nin karısı Rebekah da Coleen’in arkadaşı sanılan, fakat son skandalla rakibe WAG olduğu anlaşılan tanınmış bir kişilik. Victoria Beckham eski şarkıcı yeni modacı olarak neyse de futbolcu eşi ve biraz da cazibeli olmaktan başka meziyeti bulunmayan WAG’lar cinsiyetçilik bakımından çokça eleştiriliyor.

        WAG’ların 2006 Dünya Kupası’nda Baden Baden’da kocaları ya da erkek arkadaşlarına eşlik ederek milli takımın hezimetinde rol oynadıkları gerekçesiyle topa tutulmaları da ayrı bir bahis. Hala akıllardan çıkmış değil.

        WAG’ATHA CHRISTIE

        İngiliz tabloidlerinin gözdesi Coleen Rooney, giyim-kuşam ve yeme-içme-tatil formatı dışında bir hikayeyle çıktı sahneye geçen gün. Bir dedektiflik hikayesiyle. “O kadar güvendiğim halde özel hayatımı The Sun’a jurnalleyen kişiyi sonunda buldum” diyerek hasmını afişe etti ve o dakika “Wagatha Christie” lakabıyla anılır oldu.

        Instagram’da iki ayrı hesabı olan Coolen Rooney, arkadaşlara özel hesabından paylaştığı hikayelerin The Sun’a sızdığını görünce Rebekah Vardy’den şüphelenmiş, iyice emin olmak için de Vardy dışındaki bütün takipçileri story’lerden bloklayıp kadını iyot gibi bırakmış, bir takım palavralar paylaşarak seyre çekilmişti. Nitekim dedikoduların tamamı medyaya yansımıştı. Mesela Rooney çiftinin beşinci çocuk kız olsun diye Meksika’da on bin dolara genetik ayıklama yaptırdığı, evlerini su bastığı ve Rooney’nin TV için bir şov programı hazırladığı haberleri… Bu haberler The Sun’ın yanı sıra diğer tabloidler ve dedikodu sitelerinde de yer almıştı.

        Coleen Rooney olayı açık Instagram hesabından ifşa edince Rebekah Vardy de anında klavyeye sarıldı ve “Keşke önce beni arayıp sorsaydın. Senin hikayelerini satarak kazanılacak paraya muhtaç değilim. Seni severdim Coleen, özellikle hamileyken bunu yapmana çok üzüldüm” diyerek sosyal medyadan sitemlerini sıraladı, karnı burnunda olduğunu kuvvetle vurgulayarak “hesaba giren başka bir kişi olsa gerek” dedi. Dubai’de tatilde olduğunu ve hamileyken bu kadar stresi kaldıramayacağını yazan Rebekah, gerçeğin ortaya çıkarılması için de avukatına talimat vermişti. İfşaatın ardından gelen “Umarım bebeğin ölür” şeklindeki trol saldırılarından da Coleen’i sorumlu tuttu.

        MEDYANIN ROLÜ VE KİTLE TÜKETİMİ

        Milli maçlarda omuz omuza görünen iki kadın arasındaki husumet skandal olarak piyasaya saçılırken, eski defterler de açıldı. Kocaların da Rebekah yüzünden takıştığı yazıldı. Rooney 2016 Avrupa Kupası sırasında Rebekah’nın aşırıya kaçan bazı tweetleri nedeniyle milli takım arkadaşı Vardy’yi uyarmıştı. Örneğin Fransız polisini eleştirdiği “Yok yere gaz sıkıp kafese koyarak hayvan muamelesi yapıyorlar” gibi tweetlerin milli takıma zarar verdiğini söylemişti Rooney. O dönem takımın hocası olan Roy Hodgson’un yalanladığı haberin ne kadar gerçek olduğu belirsiz.

        Ancak şu kesin; The Sun’da çıkan ve ondan kopya çekilen üç haber de Coleen Rooney elinden çıkma asparagas. Haberler Daily Mail, Daily Mirror ve Metro.co.uk sitelerinden silinmiş. The Sun ise yiğitliğe halel gelmesin diye haberleri kaldırmayıp, sızdıran kaynağı bulmak üzere bunların Rooney tarafından uydurulduğu notunu ekledi. Gazete ayrıca “her saygın yayın organı gibi biz de kaynaklarımızı açıklamayız” diyerek gardını aldı. Şimdi de kadın dalaşına bayılan her “yayın organı” gibi WAG’lar arası kavganın tadını çıkarıyor manşetlerle. Ciddi basın ise “WAG kültürü ortalığı yine sirke çevirdi” havasında.

        Skandal için “Shakespearevari” yorumunda bulunan sosyolog Prof. Ellis Cashmore, “Bu olay medyanın rolü ve kitlelerin her malumatı gerçek haber diye anında tüketime hazır olmasıyla, ünlülerin özel ve kamusal hayatı arasındaki sınırlara ilişkin çok önemli soruları ortaya koyuyor” diyor.

        Ve ayrıca o ünlülerin medyayı istedikleri gibi manipüle edebileceklerini de gösteren bir vaka olarak karşımızda duruyor. The Sun’ın açıklaması doğruysa gazete fena halde ketenpereye getirilmiş. Çünkü haberleri yayınlamadan önce görüş almak üzere Coleen Rooney’i aramışlar ve kadın her defasında yorumda bulunmayı reddetmiş. Yani haberi yalanlama fırsatı verildiği halde hile ve desisede duble yapmış. Takipçileri zeka ve becerisini pohpohluyor da, acaba bir güven sorgulaması da yapıyorlar mı?

        Diğer Yazılar