Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerika Pennsylvania’dan Beyaz Saray’ın Pennsylvania Bulvarı’na sokaklara taşarak Trump’ın gidişini işgalden kurtulmuş gibi kutlarken, seçilmiş Başkan Biden “Mavi ve kırmızı Amerika yok, birleşik Amerika var” mesajı veriyordu. Biden zafer konuşmasını bu birleştirici zeytin dalı üzerine kurdu, “Trump’a oy verenlerin düş kırıklığını anlıyorum ama bize bir şans verin” dedi, çünkü 71 milyonluk bir “kırmızı Amerika” mevcut. Çünkü Biden 75 milyon halk oyuyla bütün zamanların rekorunu kırdı ama Trump da rekor kırdı; Obama’nın 2008 seçiminde McCain’e karşı 69.5 milyonluk rekorunu o da geçti. Trump, 2016’da 63 milyon olan halk desteğini 8 milyon artırdı.

        Seçim öncesi bütün anketler Biden’ı 10 puan gibi açık ara önde gösteriyordu, Demokrat mavi dalga ABD haritasında kıyı şeritlerinden içlere, kentlerden banliyölere yayılacaktı. Kimi tahminlere göre Biden 400 delegeye kadar ulaşacak, Florida’yı da alacaktı. Fakat Florida Trump’a gitti; Ohio ve Wisconsin’de de Trump’ın grafiği beklenen rakamların üzerinde. Gerçi örneğin Georgia 1992’den, Clinton’dan bu yana ilk kez Demokrat başkan seçti ama Trump’ın teslim olmama inadına yol açacak yakın bir marj ortaya çıktı. Biden’ın zaferine rağmen, anket şirketleri oy farkında yanıldı. 2016’da Hillary Clinton’ı favori gösterdiklerinde Trump’ın kazanması daha büyük çuvallamaydı ama bu sefer de kırmızı ve mavi Amerika’nın profilini çıkarmayı başaramadılar.

        REKLAM

        TRUMP’IN LATİN OYLARI ARTTI

        Genel değerlendirme Trump’ın mavi yakalı Latinler ve hatta siyahlar arasında bile oylarını artırdığı için rekora ulaştığı şeklinde. Teksas ve Ohio’nun Latin nüfus ağırlıklı yoksul bölgelerinde Biden, Hillary’nin 2016’da aldığı oyların gerisinde kaldı. Florida’da da aynı motif ortaya çıktı, Miami’de Küba kökenli nüfusun oylarının büyük çoğunluğu Trump’a gitti. Demek ki, Demokratların göç yanlısı politikası ülkenin en kalabalık azınlık grubunu elde tutmak için yeterli değildi. Sadece Arizona’da, Demokratların reklam kampanyasına ağırlık vermesi sayesinde Biden’ın Latin oyları Hillary’ye göre artış gösterdi.

        Peki anket şirketleri seçim öncesi bu tabloyu neden göremedi? Cumhuriyetçi Parti’yi öne çıkaran anket sonuçlarıyla tanınan Trafalgar Group şirketinin kurucusu Robert Cahaly’ye göre anketlerdeki hatalı verilerin en önemli nedeni “utangaç seçmen”. Trump’a oy verdiği için toplumda dışlanmaktan çekinen seçmen rengini gizliyor. İptal kültürüne kurban gitmekten korkan kitleyi şöyle tarif ediyor: “Facebook hesabında aileleri ve evcil hayvanlarıyla fotoğrafları olanların, milleti trolledikleri ikinci bir hesapları da bulunuyor. İşte bu trol hesabındaki duygu ve kişilik sandıkta belirleyici oluyor. Anketlerini Netflix aleminde yürüten şirketler ise bunu göremiyor. En beteri sandık çıkış anketleri. Sosyal dışlanma korkusu yanıltıyor. ”

        Şirketi kurmadan önce Bob Dole’dan baba ve oğul Bush’a Cumhuriyetçi adayların kampanyalarında çalışan Cahaly 2016’da Trump’ın zaferini tahmin eden nadir anketörler arasındaydı. Bu seçimde de Trump’ın Florida ve Ohio’yu alacağını bilen birkaç kişi arasında. Dört yıl önce anket şirketleri eğitim seviyesi düşük kitleler arasında yeterince sondaj yapmadıkları için başarısız görülmüştü. Cahaly’ye göre şirketler 2020 seçiminde de önemli seçmen gruplarının davranışını çözemediler. Anketlerin uzun olması bir dezavantaj; “Akşam yemeğinden sonra bulaşık yıkayıp çocukları yatıran ortalama Amerikalı gece vakti 25 dakikalık anketle uğraşmaz. Sadece aşırı muhafazakar veya aşırı sol seçmen buna zaman ayırır” diyor. Ayrıca şirketler anketlerini kayıtlı seçmenler arasında yapıyor, Trump’a oy veren çok sayıda seçmen kayıtlı değil. Trafalgar Group ise yüzer gezer oyların bulunduğu eyaletlerde av ruhsatları üzerinden oy kullanma yeterliliği olan vatandaşa ulaşıyormuş.

        KAMALA’NIN DİRENİŞ VE DAYANIŞMA BEYAZI

        Biden’ın “Bize bir şans verin” dediği kırmızı Amerika’nın bir de beyaz yüzü var. O beyazı Kamala Harris temsil ediyor. ABD’de kadınların seçme ve seçilme hareketinin sembol rengi beyazdı, mücadelenin 100’üncü yıldönümünde Harris, seçilmiş başkan yardımcısı olarak zafer konuşmasına beyaz kıyafetle çıktı, kadın direnişi ve dayanışmasına dair ilk siyasi mesajını verdi. ABD siyasetinde bugüne kadar bir kadının, hem de göçmen aileden gelen siyah ve Asya kökenli bir kadının yükselebildiği en tepe makama seçilen Harris, Carolina Herrera imzalı pantolon ceket takım giymişti.

        Harris sahneye çıktı, o dakika Twitter’da bir alkış trafiği yükseldi ama aslında “kızkardeşlik simgesi” beyaz kıyafetle gövde gösteren ilk siyasetçi değildi. Trump geçen yılki Birliğin Durumu konuşmasını yaparken Nancy Pelosi dahil Demokrat Partili bütün Kongre üyesi kadınlar beyazlar içindeydi. 2016’da ilk kadın başkan adayı ilan edildiğinde Hillary Clinton’ın üzerinde de beyaz pantolon ceket takım vardı.

        Biden’ın memleketi Delaware’deki zafer gecesinde başka semboller de vardı. Harris sahneye yürürken fonda Mary J. Blige’ın “Work That” şarkısı çalıyordu. Biden’ın konuşmasından sonra havai fişekler atılırken ise Coldplay’in “Sky Full of Stars” şarkısı yükseldi. Sonradan öğrendik ki, beş yıl önce kanser mücadelesinde kaybettiği oğlu Beau Biden’ın en sevdiği şarkıymış.

        Diğer Yazılar