Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Beymen’in Zorlu AVM’deki mağazasında her an bir heykelle ya da dünyaca ünlü bir illüstratörün eseriyle karşılaşabilirsiniz. Dünyada özellikle lüks ürün satan mağazalar, sanatın gücünden son yıllarda daha fazla faydalanmaya başladı. Sanat ve modanın birbirini beslemesi yeni bir şey değil. Modern sanatla birlikte doğan modayı sanattan ayrı düşünmek imkânsız elbette...

        Zira moda, ilk modern sanat akımı olarak kabul edilen “izlenimcilik”le ortaya çıkıyor; dışavurumculuk, gerçeküstücülük, fütürizm gibi birçok sanat akımıyla da gelişiyor. Örneğin kübist sanatçılar doğayı tuval üstünde geometrik şekillerle aktarmaya çalışırken, hazır giyimin ayak sesleri de bedeni parçalara bölerek herkese uygulanabilecek hazır kalıplar üretimiyle yavaş yavaş duyulmaya başlıyor. Modayla sanatın gerçek anlamda etkileşiminiyse gerçeküstücülük akımında görüyoruz. Gerçeküstücü bazı sanatçılar çalışmalarında moda ürünlerini ve cansız mankenleri sanat ortamı olarak kullanmış; bazı tasarımcılarsa gerçeküstücü yöntemlerle tasarımlarını yapmış. Moda tasarımcıları ve sanatçıların ortak eserleri içinse 1937’de Salvador Dali ve Elsa Schiaparelli’nin ortak tasarımı “Istakoz Elbise” en iyi örneklerden... Issey Miyake, Rei Kawakubo, Karl Lagerfeld, Christian Lacroix gibi haute couture tasarımcıların kıyafetlerinde de gerçeküstücü yöntemleri görmek mümkün. Yeni bir dünya kurmak isteyen, makine estetiğini öne çıkaran fütürizmi modaya en iyi taşıyanlar arasında Paco Rabanne, Hussein Chalayan, Francesca Rosella’yı sayabiliriz.

        SANAT ESERİ OLDULAR

        Zamanla sadece sanatçıların el attığı tasarımlar değil, efsane moda tasarımcılarının ikonik parçaları da sanat eseri değeri görmeye başladı. Yves Saint Laurent’in ressam Piet Mondrian’ın tablolarından esinlendiği “Modrian elbisesi”, kadına özgürlüğün yolunu açtığı pantolon-ceket takımı gibi... Paris’te Avenue Morceau’da şimdi müze olan evinde, Laurent’in efsane tasarımları birer sanat eseri gibi sergileniyor. Hatta duvarlardaki Andy Warhol’un çizdiği Yves Saint Laurent portreleri de moda ve sanat arasındaki bağı anlatmaya yetiyor. Paris moda ve sanatın birleştiği daha pek çok sergi ve müzeye ev sahipliği yaptı ve yapıyor elbette... Kraliyet taçlarını yapan Cartier, 1847’den beri ürettiği tasarımlarını ve arka planını yansıtan 200’den fazla arşiv dokümanını “Cartier, Style and History” sergisiyle paylaşıyor.

        MAĞAZADA SERGİ

        Modanın sanatla aşkı sadece tasarımla sınırlı değil artık. Sanatla yan yana durmak isteyen markalar mağazalarında sanat eserleri de sergiliyor. Bu akımın bizdeki öncüsü ise 1980’li yıllardan bu yana çeşitli sergilere ev sahipliği yapan Beymen oldu. Ancak bu kez sergi adresi galeri değil Beymen mağazaları... Beymen’in Zorlu Center’da açtığı 10 bin metrekarelik mağazasında “Unexpected” projesi kapsamında Murat Germen, Ali İbrahim Öcal, Lale Delibaş ve Burak Bedenlier’in marka için özel olarak tasarladığı eserlerini gördük. Nisan ayında ise yeni sürprizler var. Sanatı müşterinin ayağına götürme çabaları Akasya AVM’deki Beymen’de de görülüyor. Ressam Ahmet Oran’ın Beymen için özel olarak mürekkeple tasarladığı 280 metrekarelik eseri mağazanın kalbinde yer alan Blender bölümünün zeminini kaplıyor. Kısacası artık yalnızca alışveriş yapmıyor, sanat eserlerinin arasında hatta üzerinde geziniyorsunuz...

        'işimiz iyi hissettirmek'

        Son moda kıyafetler arasında dolanırken çağdaş sanat eserleriyle karşılaştığınız Beymen Zorlu Center mağazası, sanata yatırımın meyvelerini de toplamaya başladı. Geçen hafta A.R.E. Design Awards’da “Yılın Mağazası Üstün Başarı Ödülü” aldılar. Beymen Pazarlama Direktörü Elif Tellaloğlu ile moda, sanat ve mağazacılık ilişkisini konuştuk.

        Beymen ve sanat aşkı yeni değil ancak Zorlu ve Akasya AVM ile birlikte mağazalarınıza taşıdınız...

        Sanattan keyif alıyoruz. Akasya AVM’deki mağazada Ahmet Oran’la bir çalışma yaptık. Blender alanın tabanına farklı bir mürekkep kullanarak bir çalışma yaptı ve mat vernikle koruyuculuk sağladı. Son dönemde mağazalarımızda sanatla birlikte duruyoruz.

        Sanat mağazaya ne katıyor?

        Ortamı zenginleştiriyor, keyif katıyor. Yenilikleri daha önce uygulayan bir markayız ve dünyada da böyle bir trend var. Moda ve sanat o kadar iç içe ki... Beymen Zorlu’da farklı güncel sanat eserlerine yer veriyoruz. Sergi mantığında 6 yer belirledik, bu alanlarda finansmanını da bizim sağladığınız özel üretim eserlere yer vereceğiz. Sanatçılarla müşterilerimizi buluşturmak adına çok iyi bir platform yarattık. Çağdaş sanat daha yaşayan bir şey zaten...

        Sanatla yan yana durmak markalara ne kazandırıyor?

        Moda markalarının yoğun şekilde uyguladığı bir işbirliği bu. Mağaza olarak biz de elimizden geldiğince artırarak uygulamak istiyoruz. Çünkü bünyemizdekiler önemli markaların ürünleri, hepsinin üretim tekniği, kumaşları, tasarımcıları dünyada olabilecek en üst nokta. O yüzden sanatla yan yana gelmeleri bütünü tamamladı. Birbirini besliyor.

        Satışı artırıyor mu?

        Direkt satışla ilgili değil ama markanızı öne çıkarıyor, bir daha dokunmanıza yardımcı oluyor. Bu eserleri görmek için mağazayı özel olarak ziyaret edenler oluyor. İlişki kurmak için sebep... Ayrıca bizim işimizde iyi hissettirmek önemli, sanat da bunun bir parçası. Ayrıca şeytan detayda gizlidir.

        Diğer Yazılar