Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Aile ve Sosyal Politikalar Eski Bakanı Fatma Şahin milletvekilliğinden sonra Gaziantep'in ilk kadın belediye başkanı seçildi. Üstelik başkanlık uğruna bakanlığı bıraktı. "Yerel yöneticilik benim kişiliğime daha çok uyuyor" diyor. Şahin ile siyasette kadın olmayı ve başarısını konuştuk...

        Gaziantep'in ilk kadın milletvekili, bölgeden ilk kadın bakan Fatma Şahin şimdi de Gaziantep'in ilk kadın büyükşehir belediye başkanı seçildi. Gaziantep'in içinde biraz dolaşınca insanların niye kendisini bu kadar sevdiğini anlıyorsunuz. Bölge için projeler geliştirmiş ve en önemlisi de bunları sonuçlandırmış. Bakan olsa da Gaziantep'ten hiç kopmamış. Hâlâ kendisine "Bakanım" diye hitap ediliyor. Samimi, çalışkan ve titiz bir politikacı. Mazereti hiç sevmiyor...

        Türkiye'de kadın olmak bile zorken erkek egemen siyasette bunları nasıl başardınız?

        İlklerden önceki hayatımda büyük bir mücadele var. Özel sektörde 15 sene çalıştım. Holdingin ustaların yönetiminden mühendislerin yönetimine geçtiği bir dönemdi. Kadın mühendisler yeni yeni kabul ediliyordu. Erkek egemen bir alanda 15 sene yönetici olarak çalıştıktan sonra siyasete girdim. Siyasette çok yüksek bir rekabet var, çok zor. İlkleri başarabilmeniz için ciddi bir özgüvene sahip olmanız gerekiyor.

        Doğduğum andan itibaren büyük bir hayat mücadelesi verdim. Ailenin şehrin dışına çıkıp okuyan ilk kızıyım, benden sonra kız kardeşim eczacılık okudu. Dolayısıyla o mücadele siyasette uzun soluklu kalmama sebep oldu. Hiçbir şey kendiliğinden olmuyor. Bir Anadolu kadınının neleri başarabileceğini, ne tür engelleri aşabileceğini gösteren bir mücadeleydi benimki...

        Bölgedeki kadılara rol model olduğunuz...

        Genç kızlara "Sizden farkım yok, ben başardığıma göre siz de başarabilirsiniz" diyorum. Onlar da "yapabilirim" diye düşünüyor. Ben siyasete girdiğimde rol model yoktu, kendi doğrularımız üzerinden başarmaya çalıştık. Kadının her alanda rol modelleri artmaya başladı, bu toplumda müthiş bir zihinsel gelişim ve özgüven üretiyor. En önemli şey, duygu yönetimi. Başaracağını yüreğinde hissetmek lazım... Toplumun da bunu kabul etmesini sağlaman gerek. Sonrası çok kolay.

        Kadının siyasette avantajlı olduğu yönler neler?

        Siyasetin sermayesi insan ve iletişim. Bizim genetik kodlarımız iletişim açısından erkeklere göre çok kuvvetli. Duygusal zekâmız çok yüksek, bir fırsat verilse o cam tavanı kırabilir, çok ciddi fark yaratabiliriz. Empati, hoşgörü, sabır, sevgi, şefkat ve merhamet zaten kadının parçası... İlişkiyle başlayan duygu bağı, gönül bağına dönüşüyor.

        'MAZERETLERİ YOK ETMELİ'

        Kadına düşen hep bir mücadele yani...

        Mücadele etmek önemli ama doğru zamanda ve doğru yerde olmak, iyi görmek, hedefi iyi koymak ve kilitlenmek gerekiyor. Aksi takdirde başarısızlığın nedeni olarak binlerce mazeret üretebilirsiniz. Hedefe kilitlenip bütün mazeretleri yok edebilme gücünü yüreğinde hissedebildiğin zaman birçok ilkleri başarabileceğini ya da makama ulaşabileceğini de görürsün.

        Bu yerel seçimlerde Güneydoğu Anadolu'dan 3 kadın belediye başkanı seçildi. Batı'dan kadınların bir yere gelmesi daha kolay gibi algılanıyor ama Güneydoğu kadın adaylarına daha çok güvendi.

        Hiç öyle değil, bunlar rekabetten dolayı erkeklerin koyduğu görünmez kurallar. Batı'da var bizde yok gibi bir şeyi kabul edemem, tam tersi bizde çok daha güçlü. Siyasette pasta küçük, alana kadınların girmesi bu pastayı iyice daraltıyor. Bu tür önyargıların toplumda çok yüzeysel kaldığını görüyorsun. Nereden çıktı bu kadın, kimdir, nedir, kadından vekil olur mu, gibi bir anlayışı 6 ayda "aslanın dişisi erkeği olmaz" anlayışına çevirdim.

        Bilgi güçtür iktidar yapar, kimse kimseye hazır bir şey sunmaz. Bilgili olacaksınız ama bir taraftan da işleri takip edecek ve sonuçlandıracaksınız. Sonuçlandırmadığınız her iş karşınıza çıkabiliyor. İnsanlar için işi sonuçlandıranın kim olduğu, cinsiyetinden daha önemli... Her gittiğim yerde görüyorum, kadınlar hayatın parçası olup hakkını aramaya başladı. Toplumda çok ciddi bir zihinsel dönüşüm, erkeklerde büyük bir kabul ve kadınlarda da çok yüksek bir özgüven görüyorum.

        Gaziantepli kadınların Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yapmış bir belediye başkanları var artık. Kadınların hayatına nasıl dokunacaksınız?

        Tek tip proje bu şehre uygun değil, çünkü bu şehir göç alıyor. En zenginin de en fakirin de yaşadığı bir şehir. Her bir grubun yaşamına dokunacağız. Türkçe bile konuşamayan kadının önce şehre entegrasyonunu sağlamak gerek. Kadınlar artık yaşamın, sosyal hayatın ve ekonominin içinde olmak istiyor. Kreş desteği çok çok önemli. Öğrencilerin yurt talepleri var, eğitimi yarıda kalmış kızlar var. Sivil toplumda çalışarak geldiğim için şehrimin tehditlerini ve güçlü yanlarını biliyorum.

        'KIZLARI EĞİTİMİN İÇİNDE TUTACAĞIZ'

        Çocuk gelinler konusunda neler yapacaksınız?

        Takip sistemi kuracağız. Eğitimlerine devam edip etmediklerini takip edeceğiz. Kızları mutlaka 12 yıllık eğitimin içinde tutmak gerekiyor. Bu bir devlet politikası ama yerel yöneticiye çok iş düşüyor.

        Diyarbakır'da bir çocuk gelin Berivan Elif Kılıç, ilçe belediye başkanı seçildi. Hatta dışarıdan ortaokulu bitirmiş, şimdi lisede. "Sosyoloji okumadan ölmem" diyor.

        İnşallah... Öyle başarılı kadınlar var ki hiçbir şey tesadüf değil, hayat mazeret üretilecek kadar uzun değil. Başarıya odaklanıp yaşama kilitlenmek gerekir ki hizmet üretelim.

        Bölgenin töre cinayetleri ve ülkenin kadına şiddet sorunu var. Neler yapacaksınız bu konularla ilgili?

        Orada yasal düzenleme yapıldı, en önemli kısım koruyucu önleyici destekler, şiddet ve çocuk gelin birer sonuç. En önemlisi hastalığın oluşmaması için yapılması gereken tedbirler...

        "3 ANTİK KENT SIRADA BEKLİYOR"

        Gaziantep'in kültürel zenginliği muazzam... Başbakan'ın tarihi eserlerle ilgili "çanak çömlek" benzetmesi çok konuşulmuştu. Siz meseleye nasıl bakıyorsunuz?

        Başbakan'ın lafının önü arkası kapatıldı ve böyle yansıtıldı. Onun attığı tohumlarla İstanbul dünya şehri oldu. Ben seçim beyannamemde "Güçlü sanat ve turizm" dedim. "Bu şehrin ticaretini, turizmini geliştireceğiz" dediğimizde bize gülüyorlardı ama şimdi herkes inandı. Bir Zeugma çıktı. Şimdi 3 antik kent daha sırada bekliyor. Bunların hepsi insanlık tarihi kadar eski, İpek Yolu havzasının içinde bir cazibe merkezi. Yapacak çok işimiz var.

        "GELECEĞİN TÜRKİYE'Sİ YEREL YÖNETİMLERLE ŞEKİLLENECEK"

        Genel siyasetten yerel siyasete geçmek, yani bakanlıktan belediye başkanlığına geçmek sizi memnun edecek mi?

        Kalkınma ve demokrasi yerelde başlıyor, geleceğin Türkiye'si yerel yönetimler üzerinden şekillenecek. Bakanlıkta soyut olan, kâğıt üzerinde olan mevzuatların karşılığı burada. Çok daha elle tutulabilir hale dönüşüyor ki bu benim kişiliğime çok uygun. Burası sizin vatandaşa, vatandaşın da size en hızlı ulaştığı makam.

        Bu şehrin yaşamını ilgilendiren önemli çalışmaları hayata geçirebilirsiniz. Sorunları çözmek beni heyecanlandırıyor. Çocuk gelin sorunu genel; kendi şehrimde de kontrol altına almam, kızların okulla gitmeleriyle ilgili projeyi başarı hikâyesine dönüştürmem gerekiyor ki buna çok yakınım.

        Memlekete geri döndünüz. Burada en çok neyi özlemişsiniz?

        Kopmadım ki. Kabineye girdikten sonra bile 10 günde bir Gaziantep'e geldim. Hayatımın bir parçası bu şehir, o yüzden çok destek verdiler. 2 çocuğumla Ankara'ya gittik, onların yaşamını sabitledik, biz sürekli şehrin içindeydik.

        "BEN EZOGELİN ÇORBA, KOCAM DA İYİ MANGAL YAPAR"

        Gaziantep yemekleri nefis, mutfakta nasılsınız?

        Gastronomi kültürü dünyada yükseliyor. Türkiye'nin içinde de Gaziantep'in özel bir yeri var. Akşamdan sabaha mutfak oluşmaz. Gaziantep yemeklerinde çok emek var, emek olmadan lezzet olmaz, fark yaratmanız da mümkün değil. Yemek konusunda annem çok başarılıydı, öğle yemeğini hazırlamaya sabah başlardı. Benim yemek yapacak zamanım olmadı, annem başımızdaydı çocuklarıma da o baktı. Onun mutfak kültüründen istifade ettik. Evde kaldığımda beraber bir kahvaltı hazırlamamız bile lüks oldu. 2 saatim varsa onlara yapacağım çobanın bile önemli oludunu biliyorum.

        En iyi hangi çorbayı yapıyorsunuz?

        Ezogelin ve mercimek çorbasını acılı yapıyorum, çocukların damak zevkine uygun. Çorbayla çok keyif yapıyoruz, önemli olan içine sevgiyi katmak ve paylaşmak.

        Eşiniz peki, o mutfağa girer mi?

        Gaziantep bir lahmacun ve kebap şehri olduğu için çok iyi mangal yapar. Eşim Malatyalı ama 25 yıldır burada ve eğer misafir ağırlayacaksak ızgaranın başına o geçer. Aileyi bir araya getirecek sofra kültürümüz var. Ama mutfakta ben varım tabii.

        Erkekler için neler yapacaksınız, mesela Gaziantepspor'a destek olacak mısınız?

        Birinci ligde ve başarılı olmalı. Ayrımcılık yapamayız; yükselen bir değerimiz varsa futbolsuz olmaz. Şehrin kendini gösterme noktasında spor evrensel bir değer. Müzik, sporu bu şehrin yerel kalkınmasında kullanmamız gerekiyor ve bize düşen neyse en iyisini yapmaya mecburuz.

        Diğer Yazılar