Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        AK Parti, seçim öncesi; asgari ücret, EYT, sözleşmelilere kadro, vergi borçlarına yapılandırma, memur ve emeklilerini ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesi gibi geniş kitleleri ilgilendiren ekonomik adımları birer birer hayata geçiriyor.

        Bunlara ilaveten, ceza infaz indirimi ve Meclis’e getirilecek torba kanunla farklı toplum kesimlerinin taleplerini karşılayacak bir dizi adım daha atmaya hazırlanıyor.

        Sadece ekonomik ve sosyal düzenlemeler değil aynı zamanda siyasi açılımlar konusunda da önemli çalışmalar ve hazırlıklar yapılıyor. Türkiye Yüzyılı Vizyon Belgesi’nde yer alan düzenlemeler ve bunları destekleyecek siyasi adımlar da gelecek.

        Siyasi adımların ilk sinyalleri Alevi ve Roman vatandaşlar konusunda verilmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen, “2023 Roman Buluşması-Yüzyılın Romanını Birlikte Yazıyoruz” programına katılmış; Roman vatandaşlara; konut, güzel sanatlar lisesi ve Roman Koordinasyon Merkezi müjdelerini vermişti.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Roman Vatandaşlara Yönelik Strateji Belgesi (2023-2030) ve I. Aşama Eylem Planı (2023-2025) ile ilgili bir genelge de yayımladı.

        Buna göre; İçişleri Bakanlığı bünyesinde bir Roman Koordinasyon Merkezi kurulacak. Roman vatandaşların yoğun yaşadığı 25 ilin valilikleri bünyesinde birer koordinatör görev yapacak.

        Ünlü klarnet sanatçısı Mustafa Kandıralı'nın ismini yaşatacak ve yeni sanatçıların yetişmesini sağlayacak bir güzel sanatlar lisesi açılacak. Ayrıca Romanların yoğun yaşadığı yerlerde, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nca; eğitimden sağlığa, istihdamdan sosyal konutlara ve kamu hizmetinden yararlanmaya kadar farklı projeler hayata geçirilecek.

        ALEVİ AÇILIMI

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da Hüseyin Gazi Cemevi'ndeki muharrem ayı iftarına katılmış; cemevlerinin elektrik, su gibi giderlerinin karşılanması, doğalgaz desteği verilmesi gibi adımlar atılmıştı.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti öncesinde ve sonrasında yaşanan bazı görüntüler tartışmalara yol açmıştı.

        Ziyaret kapsamında dede postunun arkasındaki; Atatürk, Hz. Ali ve Hacı Bektaş Veli posterlerinin yerinin değiştirildiği, bunların yerine Allah, Muhammed lafızları ile 12 imamların adının olduğu Arapça tablolar asıldığı öne sürülmüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dedelere mahsus posta oturtulduğu gibi eleştiriler de olmuştu.

        Bu ziyaret sonrasında Meclis’te de tartışmalar yaşanmış, muhalefet milletvekilleri, “Alevilerin sorunu ne elektrik, ne su, ne de başka bir mesele… Alevilerin temel sorunu, cemevlerinin ibadethane statüsüne taşınması ve Alevilerin bir inanç olarak eşit vatandaşlık haklarından faydalanabiliyor olmaları" eleştirisi getirmişti.

        AK Parti, seçimde Alevi vatandaşların temsili için önemli bir adım atacak. Milletvekili aday listelerinde Türkiye genelinde 30 Alevi milletvekili adayına yer verecek. Bunların 10’u seçilebilecek yerlerden olacak. Diğer 20 ismin ise tabanı olan yerlerde çalışmalarıyla listeleri zorlaması ve milletvekili sayısını artırması amaçlanıyor. AK Parti, bu hamlesiyle hem Alevi vatandaşların Meclis’te daha fazla temsil edilmesini, hem de milletvekili sayısını artırmayı amaçlıyor.

        KÜRT VATANDAŞLAR

        AK Parti, Doğu ve Güneydoğu seçmeni ile ilgili de bir eylem planı hazırlayarak hayata geçirdi.

        Bölgedeki kanaat önderleri ve aşiretler ile farklı zamanlarda buluşmalar gerçekleştirildi. Bu toplantılar devam edecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hüda-Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile görüştü.

        Gözden kaçmasın... Bölgede etkin bazı isimlerle kapalı görüşmeler de yapılıyor.

        AK Parti’nin adımları geçmişteki gibi devlet politikası olarak bir çözüm süreci değil siyasi bir inisiyatif…

        Kürt vatandaşlara yönelik bir söylem, retorik geliştirilmesi, Türkiye Yüzyılı Vizyonu kapsamında bir toplumsal mutabakat inşa edilmesi için çalışılıyor.

        Özü itibariyle; farklılıkları bir kenara bırakarak, Türkiye Yüzyılı Vizyonu’na katkı vermeye yönelik bir birliktelik, yol arkadaşlığı tanımı yapılıyor. "Eski yüzyılın konvansiyonel kimlik farklılaşmalarını bir kenara bırakalım. Yeni yüzyılda yeni bir ittifak anlayışı oluşturalım" diye tanımlanıyor bu girişim...

        Türkiye’nin farklı köklerden gelen zenginliğinin Türkiye Yüzyılı Vizyonu’na katkı sağlaması amaçlanıyor. Bu, önce retorikten başlayacak ve eylemler ile hayata geçirilecek.

        Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı gibi iki bloğun gideceği seçimde Kürt seçmen açısından homojen bir dağılım yok ancak ağırlıklı olarak hangi bloğu tercih edecekleri, seçimin belki de kaderini değiştirecek…

        Bana sorarsanız, ekonomiyle birlikte bu seçimin temel parametrelerinden biri de bu…

        HDP’nin çıkaracağı adayın ne ölçüde karşılık bulacağı ve iki turlu seçimin ikinci turunda bu seçmenin hangi adaya yöneleceği de kritik önemde…

        YÜZDE 80’İ DEĞİŞİYOR

        Daha önce AK Parti’nin parlamento seçimine yükleneceğini ve bu doğrultuda Cumhurbaşkanı ile uyumlu olacak bir Meclis aritmetiğini elde etmeyi amaçladığını yazmıştım. AK Parti yönetimi, bu amaçla listelerde büyük değişiklikler yapmayı, toplumda karşılığı olan sürpriz isimlere yer vermeyi, farklı kesimlerin temsil edilmesini sağlamayı ve yeniliği amaçlıyor. Listelerin yüzde 80’inin değişeceği ifade ediliyor.

        Oran çok yüksek görünse de Meclis çoğunluğunun elde edilmesi hayati önemde...

        Özellikle geleneksel seçim bölgelerinden büyükşehirlere, doğu illerine kaydırmaların yapılacağı belirtiliyor. AK Parti bunu geçmişte de denedi. Ağır isimlerini kendi seçim bölgeleri dışındaki yerlere gönderdi ve oralarda bu isimlerle umut aşıladı. Aynı şeyi bu seçimde de deneyecek. Aşı tutar mı bilinmez…

        Üç dönem kuralının işletilip işletilmeyeceğine Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verecek ancak bu konunun da serbest bırakılacağı ancak yeni isimlerle birlikte eski isimlerin milletvekili sayısını artıracakları bölgelere kaydırılacakları ifade ediliyor.

        AK Parti’nin seçimi kazanmak için elindeki her imkânı kullandığına örnek olarak; seçim açıklandığı gibi 14 Mayıs’ta yapılırsa memur ve emekli maaşları 12 Mayıs cuma günü ödenecek. Bu yönde hazırlıklar var.

        EYT’lilerin ilk maaş ödemelerinin Mart’a yetiştirileceği de göz önüne alındığında, memur ve emekliler, seçimden önce ceplerinde parayla sandığa gitmiş olacak.

        Sandığın psikolojisini de düşünüp yönetmek bu olsa gerek…

        Diğer Yazılar