Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Silahlı Kuvvetleri ve MİT’in düzenlediği operasyon ile terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticisi İsmail Nazlıkul ve beraberindeki 8 terörist öldürüldü. 27 Mayıs akşamı 18:30 sularında gerçekleşen operasyonda SİHA’lardan alınan görüntüler ve yerelde alınan istihbari bilgilerin eş güdümlü değerlendirilmesi üzerine harekete geçildiği kaydedildi. Daha önce birçok kez Kandil’e operasyon düzenleyen TSK ve MİT, örgütün yeni karargahı Asos Dağı’na da ilk kez bu denli önemli bir operasyon düzenlemiş oldu.

        Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye sınır hattına 183 km uzaklıktaki Asos Dağı eteğinde bir grup PKK’lı teröristin hareketliliğinin İHA’larla tespit edilmesi üzerine bölgeye intikal ettirilen SİHA’ların bölgeye ulaştığı saatlerde terörist elebaşı Engin Kasım Kod isimli İsmail Nazlıkul ve beraberindeki 8 teröristin bölgedeki sivillerin arasında olduğunun gözlenmesi üzerine istihbarat birimlerinin devreye girdiği öğrenildi.

        Yerel kaynaklar, TSK ve MİT’in terörist Nazlıkul ile görüşmeye giden Avrupalı bir STK temsilcisinin Kandil ve Asos dağını birbirine bağlayan aksa en yakın yerleşim birimi olan Bradost bölgesine gelmesi ile birlikte teknik ve kısmen de fiziki takip başlattığını ifade ediyor.

        Uzun bir zamandan bu yana PKK yöneticilerinin anlık operasyon becerisi olan SİHA’lardan dolayı gün aydınlığını kullanmadıklarına dikkat çeken yerel kaynaklar, örgütün bu anlamda ciddi bir panik yaşadığını, hatta köylüleri canlı kalkan olarak kullanmak için tehdit edildiklerini ifade ediyorlar.

        REKLAM

        Bölgede teknik takibin yanı sıra yerel takip unsurlarını da devreye sokan MİT ve TSK, 21 Mayıs tarihinde Nazlıkul’un iki ayrı grupla randevulaşmasını tespit etti. Bunun üzerine görüşme alanı olarak belirlenen 3 noktanın teknik ve fiziki takibe alındığı öğrenildi.

        27 Mayıs sabahı 10:20’de ilk gelen misafir Avrupalı bir STK’nın temsilcisi oldu. Temsilcinin Bradost bölgesine intikalinin hemen ardından ikinci grup ise Birleşik Arap Emirliklerinden 3 kişilik gazeteci grubu idi. Her iki grupla görüşen Nazlıkul iki ayrı grupla birbirine yakın mesafelerdeki alanları kullandı. Ancak bölgeler arası geçişte sivilleri canlı kalkan olarak kullandı. Her iki görüşmeden de kendisi çıkmadan misafirlerinin çıkışına izin verilmediği tespit edildi.

        Sivilleri belli bir alana kadar canlı kalkan olarak kullanacağı bilinen terörist grubun Asos yönüne gidişleri dikkatle takip edildi. Yerel unsurların da desteğiyle SİHA’ların 9 saat boyunca teknik ve fiziki takip ettiği grubun yeri Diyarbakır’dan havalanan F16 tarafından imha edildi.

        Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Nazlıkul ile birlikte bölgedeki 8 teröristin imha edildiği, 5 teröristin de bölgede örgüte ait bir sağlık merkezine 6 saat sonra götürüldükleri belirtiliyor.

        Nazlıkul, 1989 Almanya katılımlı bir teröristti. Uzun yıllar örgütün Suriye akademilerinde yer almış terör elebaşı Öcalan’a yakın isimlerden biriydi. Örgütün STK’lar ve Medya işlerinden sorumlu yöneticisi konumundaki Nazlıkul, Kandil’de YPG’nin tepe ismi Şahin Cilo’nun (Mazlum Kobani) kolu ve kulağı olarak biliniyordu.

        Geçtiğimiz ay örgütün yayın mecrasında açıklama yapan terör örgütü elebaşı Murat Karayılan’ın, PKK Başkanlık ve Yürütme Konsey üyelerinden 18 üst düzey yöneticinin etkisiz hale getirildiğini kabul ettiği ve örgütün tepe yönetimine yönelik operasyonları önlemek için yeni yöntemlerin bulunmasını istediğinin anlaşıldığını açıklamıştı.

        REKLAM

        TSK ve MİT tarafından düzenlenen operasyonlarda öldürülen üst düzey yöneticiler;

        PKK’nın elebaşlarından KCK yürütme konseyi üyesi “Mam Zeki Şengali” kod adlı İsmail Özden öldürüldü. Sincar bölgesi ve Suriye geçişlerinden sorumlu teröristti.

        Rıza Altun ve beraberindeki üç teröriste Kandil’de MİT ve TSK ortak operasyon düzenledi. Altun ağır yaralı kurtuldu.

        Halihazırda Süleymaniye’de bir hastanede tedavisinin devam ettiği ifade ediliyor. Altun’un sağ tarafını kullanamadığı ve hala yatalak durumda olduğu belirtiliyor.

        PKK’nın sözde Dış İlişkiler Sorumlusu “Navdar” kod adlı Mikail Özdemir, öldürüldü. Özdemir İran ve BAE ve Suud yönetimi ile ilişkileri koordine ediyordu.

        Örgütünün sözcüsü “Serhat Varto” kod isimli Emrullah Dursun da örgüt ile ilgili resmi açıklamalardan sorumlu kişiydi.

        Dursun’un öldürülmesinden sonra Nazlıkul doğrudan bu görevi de üstlenmişti.

        Kandil Bölgesi Sorumlusu ve örgütün kasası olrak bilinen “Sinan Sor” kod adlı Ali Aktaş öldürüldü. Ancak Aktaş’ın öldürülmesinin ardından 12 milyon doların da ortada olmadığı bu nedenle örgüt içinde Nazlıkul’un talimatı ile iki kişinin daha infaz edildiği belitiliyor.

        “Halmat Diyar” kod adlı terör örgütü PKK/KCK’nın sözde başkanlık ve yürütme konseyi üyelerinden Diyar Garip Muhammed etkisiz hale getirildi. Bugüne kadar örgüt içinde öldürülen en üst düzey terörist konumundaydı.

        Diğer Yazılar