Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın kriz güdümlü diplomasi trafiği Ankara-Atina arasındaki buzları eritmedi. Aksine Dendias, gerilimi yükselterek mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’nu tahrik etmekten öteye geçemedi.

        Kameralar önünde kendi iç kamuoyuna mesaj yollayan Dendias, Çavuşoğlu’ndan gereken cevabı aldı.

        Yunan bakan, Türkiye temaslarının ilk ayağında ülkesinin İstanbul Başkonsolosluğunda Ortodoks Rum Patriği Bartholomeos ile görüştü. Diplomatik kaynaklardan aldığım bilgiye göre, Bartholomeos görüşmede, “Yunanistan’daki piskoposların yetkilerinin yanı sıra Patrikliğin Yunanistan’ın bazı bölgelerinde, Girit Adası'nda ve diğer bazı yerlerdeki yetkilerinin” ele alındığını ifade etti.

        Dendias, çarşamba günü Bartholomeos ile görüştükten sonra video konferans yoluyla NATO toplantısına katılmak üzere Yunanistan’a geri döndü.

        Diğer taraftan, Dendias’ın temaslara verdiği 24 saatlik aranın ardından Çavuşoğlu’nun da KKTC yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdiğini öğrendim.

        Ankara’daki Türkiye-Yunanistan müzakereleri Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in Libya Ulusal Mutabakat Hükûmeti (UMH) Başkanı Abdülhamit el Dibeybe ile görüşmesinden bir gün sonra gerçekleşti. Görünen o ki Libya-Türkiye anlaşması Yunanistan’ın Akdeniz’de elini kolunu bağlamış.

        Elbette Dendias bu ziyareti, Türkiye’nin Doğu Akdeniz ile ilgilenen taraflarla ilişkilerinin düzeldiği bir vakitte gerçekleştirdi. Söz konusu ülkeler başta Fransa olmak üzere diğer AB ülkeleri, Mısır ve İsrail...

        Dendias’ın dün Çavuşoğlu ile ortak basın açıklaması esnasında kışkırtıcı davranışlarının aslında ana nedeni Akdeniz ve Ege’de işlerin düşündüklerinden çok faklı bir noktaya kaymış olması…

        Yunan bakanın Ankara temaslarına günler kala verdiği demeçlere dikkatle baktığımızda ve satır aralarını okuduğumuzda aslında durumu daha net anlama imkanımız oluyor.

        İç kamuoyuna yaptığı bir açıklamada, “Fazla iyimser değilim ama en azından mantık ve tabii ki hukuk çerçevesinde konuşma imkanı var. Çünkü keyfilik çerçevesinde konuşma olacaksa konuşmamıza gerek yok,” şeklinde konuşan Dendias, "Bizim açımızdan haklı olduğumuzu ve korkacak hiçbir şeyimiz olmadığını düşünüyoruz. Diyalog, taviz vermek değildir. Konuştuğunuzda tezlerinizi yansıtırsınız, kırmızı çizgilerinizi koyarsınız ama boyun eğmezsiniz,” sözleri ile aslında Ankara’daki şovuna önceden hazırlık yaptığını görüyoruz.

        Yirmi yedi AB üyesi devlet ve hükümet başkanı, önümüzdeki haziranda 25-26 Mart tarihli Avrupa Konseyi Deklarasyonu ile ilgili Avrupa-Türkiye ilişkilerini gözden geçirecek. Medya önünde tahrik edici konuşmasıyla, beyefendinin sadece Yunan kamuoyu değil Avrupa liderler tribününe de oynadığı kesin. Yunanistan’ın AB desteğini sürekli cepte görmek gibi bir alışkanlığı da var, malum.

        Dendias perşembe günü Türk mevkidaşı ile yaptığı görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da kabul edildi. Bu trafik Miçotakis’in Erdoğan ile üst düzeyde görüşme yapabilmesi için gerekli şartları oluşturdu mu, işte burası merak konusu.

        Görüştüğüm bir dışişleri yetkilisi, "Hangi düzeyde olursa olsun, bütün görüşmeler bir şekilde bir sonraki görüşme için hazırlık niteliğindedir," şeklinde yanıtladı sorumu.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan ise geçtiğimiz günlerde gençlerle buluşmasında şu cümleleri sarfetti: “Türkiye, Libya ile gerek sismik araştırmalara gerek sondaj çalışmalarına yönelik bir kararlılık ortaya koydu. Burada biz Libya ile ortak sismik araştırma da yaparız, sondaj da yaparız. Bundan Yunanistan rahatsız oldu çünkü kendisinde o imkanlar yok. Fakat burada Yunanistan'ın bizim haklarımız gibi hakları da yok. Şu anda Doğu Akdeniz'deki bütün bu çatışmalarda, gerginliklerde bizim yumuşak bir üslubumuz olmamış olsaydı durum daha farklı yere giderdi ama biz anlayış gösterdik. Dedik ki 'Kıbrıs ile ilgili olarak Kuzey Kıbrıs'ın haklarını asla kimseye yedirtmeyiz, yeri gelirse müdahale ederiz.' Şu anda gemilerimiz her an istim halinde, her an bazı adımların atılması gerekiyorsa bu adımları da atarlar ve biz görüşmelerden de kaçmıyoruz. Yeter ki Türkiye'ye saygı duymasını bilsinler."

        Dendias’ın Türkiye ziyaretine saatler kala Cumhurbaşkanı’nın bu net ifadesi Türkiye-Libya mutabakatı bölgelerinde Ankara’nın sismik araştırma ve sondaj yapma hedefinin altını kalın çizgilerle çizmiş oldu.

        Diğer Yazılar