Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu hafta memleketten oldukça uzak bir coğrafyadayım. Ekonomisi GSMH bazında ölçümlendiğinde dünyanın 3. büyüğü. Kişi başı gelir ise ortalama 35 bin dolar. 125 milyonluk nüfusuyla en kalabalık 10. ülke konumunda ama nüfusun yüzde 29’unun yaşı 65 yaş üzerinde, 0-14 yaş arasında olanların oranı ise sadece yüzde 15.

        Sanırım tahmin ettiniz, bir ada ülkesi olan Japonya’nın başkenti Tokyo’dayım.

        TÜRKLER, JAPON PAZARINA GİREBİLİR Mİ?

        Japonya 2016’da 1 trilyon 250 milyar dolarlık dış ticaret yapmış. Eskiden dış ticaret fazlası veren bu ülke son yıllarda seneyi ancak kafa kafaya bitirebiliyor. Japonya geçen sene 645 milyar $ ihracat, 607 milyar $ da ithalat yapmış. ABD, Çin ve Almanya’nın ardından dünyanın en fazla ithalat yapan 4. ülkesi.

        Bir sanayi ülkesi olan Japonya’nın ithalatının ilk 2 sırasında yüzde 23’lük payla hammadde ve yüzde 10’luk payla petrol gelmesi herhalde şaşırtıcı değil. Ancak Japonya’nın ilk 10 ithal ürünü içinde yüzde 9’la gıdanın 4. sırada, yüzde 2.5 ile tekstil ve konfeksiyonun 8. sırada olduğunu biliyor muydunuz? 600 milyar dolar üzerinden hesap yapıldığında gıdanın payının 54 milyar dolar, tekstilin de 15 milyar dolara tekabül ettiğini hatırlatmak isterim.

        Sadede gelelim...

        Bu çerçeve dahilinde Japonya’ya mal satabiliyor muyuz? Onların en çok aldığı hammadde, petrol bizde yok; makine teçhizatı gibi ithal ettikleri ürünleri ise Japonlara satabilecek donanımlı üretimimiz mevcut değil. Ama gıda ve tekstilde iyiyiz.

        Peki 2016 yılında toplam 600 milyar dolar ithalat yapmış Japonya’ya Türkiye ne kadar ihracat yapmış olabilir? Cevap veriyorum; sadece 354 milyon dolar! Yani Japonya’nın ithalatının binde 1’ini bile Türkiye olarak gerçekleştirememişiz.

        SU VE HAYVANCILIK ÜRÜNLERİ İÇİN YENİ ATAK!

        İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçılar Birliği, geniş bir heyetle bizimle beraber Tokyo uçağındaydı. Heyet Başkanı aynı zamanda Birlik Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Japonya pazarı için seferberlik başlattıklarını, yakın zamanda su ürünleri ihracatı için geldikleri Japonya’ya bu sefer kanatlı ürünler ihracatı için kalabalık bir heyetle çıkarma yaptıklarını belirtti.

        Japonya tam bir deniz ürünü tüketicisi! Bildiğiniz üzere geleneksel Japon mutfağında balık büyük yer kaplıyor. Japonya deniz ürünlerinde çok büyük bir ithalatçı. Japonya’nın 2016’da deniz ürünü ithalatı 13.5 milyar dolar! Japonya en çok deniz ürünü ithalatını Çin, ABD, Rusya ve Norveç’ten yapıyor. Türkiye ise 45 milyon dolarlık payıyla bu tabloya ancak 31. sıradan girebiliyor.

        Japonya’da balık kadar olmasa da kanatlı ürün tüketimi de yüksek. Geçen sene Japonya’nın tavuk ve benzeri kanatlı ürün ithalatı 1.3 milyar dolar olmuş. Bu pazarda ilk sıralarda Brezilya, Tayland ve ABD başı çekiyor. Türkiye’nin ise Japonya’ya kayda değer bir kanatlı ürün ithalatı görülmüyor..

        Tekstil ve hazır giyimde de durum farklı değil. 25-26 milyar dolarlık ihracat kapasitesi olan bu 2 kardeş sektörün Japonya’ya ihracatı 100 milyon doları geçmiyor.

        Durum bu... Japonya’daki 600 milyar dolarlık ithalat pazarından hem de iyi olduğumuz sektörlerin ürünlerine de ihtiyaç olmasına rağmen şu ana kadar alabildiğiniz pay onbinde bir bile değil. Ancak anlaşılıyor ki küresel ticarette artan rekabet ve AB dışında çevremizdeki ihracat pazarlarımızın yaşadığı istikrarsızlık, bizim ihracatçılarımızın da ABD’yi yakın zamanda keşfettikleri gibi Japonya’ya da daha ciddi eğilmelerini sağlamış. Umarım zor da olsa bu coğrafyada varlık göstermeye başlarız.

        Diğer Yazılar