Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Uzunca bir süre kimse onu ciddiye almadı. Hatta bazıları için O “… başı müesses nizam ile dertte. Görev süresini bile tamamlayamaz” yorumları alan bir liderdi.

        Aslında seçildiği ülkenin gelmiş geçmiş en zengin 'Başkan'ıydı ama birçokları ona, şöhret peşinde koşan aykırı bir insan muamelesi yapıyordu. Bu yüzden New York, Kaliforniya, San Francisco gibi yüksek gelirli yatırımcıların yaşadığı eyaletlerde hiçbir zaman sevilmedi. Zaten Demokrat Parti seçmenleri arasında “Destek oranı“ sadece yüzde 10.

        Diğer yandan Gallup’un yaptığı aynı araştırmaya göre , toplam popüleritesi seçildiği günden beri en yüksek oran olan yüzde 45’e çıkmış durumda. Bu oranı sağlayan matematikte kendi partisinin seçmeninden aldığı yüzde 90’lık rekor destek onayı.

        Kimden bahsettiğimiz aslında belli “ ABD Başkanı Donald Trump”.

        Trump dün itibariyle “yapamaz” denilen bir şeyi daha yaptı ve resmi olarak ticaret savaşlarını başlattı. Dün akşam itibariyle ABD’nin Çin’den yaptığı 34 milyar dolarlık yeküne tekabül eden birçok ürüne yüzde 25 vergi geldi. Birkaç hafta sonra da 16 milyar dolarlık yeni bir liste aynı vergi oranıyla karşılaşacak.

        Trump ticaret savaşlarını resmen başlatmakla kalmadı ABD tarihinin en kapsamlı ithalat vergisi uygulayan başkanı olacak. Trump 50 milyar dolarlık yüzde 25 vergiye tabi ürünlerin arkasından eğer Çin bu hamleye karşılık verirse , 200 milyar dolarlık yüzde 10’luk vergiye tabii olacak yeni bir liste daha açıklayacağını duyurdu. Şu saat itibariyle Çin’in ilk 34 milyar dolarlık ABD ithalat verisine aynı miktarda karşılık vereceğini açıkladığını biliyoruz. Bu sebeple Trump’un 200 milyar dolarlık yeni vergi tehdidini sanırım ciddiye almak zorundayız.

        TRUMP BU HAMLELERİ NİYE YAPIYOR?

        İlk paragrafta bahsettiğim gibi Trump’ın ilk zamanlarda hızla düşen popüleritesi/desteği son zamanlarda hızla yükseliyor.

        Peki Trump bu son dönemde neler yaptı ? Hatırlayalım…

        Kurumlar vergisini düşürdü, Amerikan şirketlerini ülkede yatırım yapmaya çağırdı, göçmen yasalarını zorlaştırdı, serbest ticaret anlaşmalarından çıktı, yabancı demir çelik üreticilerine ABD ihracatlarına vergi getirdi, Avrupa’ya Nato çıkışı yaptı ve “Herkes kendi savunma payını ödesin“ dedi ve en nihayetinde Çin ile tam teşekküllü bir ticaret savaşı başlattı.

        Bu saydıklarımın küreselleşmeye, dünya ticaretine faydası yok zararı var. Hatta yukarıda yazdıklarımın kısa ve orta vadeli sonuçları ABD’yi de vuracaktır. Yapılan hesaplara göre ticaret savaşlarının ABD büyümesine yüzde 0.2-0.5 arasında yıllık zararı olacak

        Ama sanırım olayın odağı farklı. Trump’ın gördüğü ana resim bu değil!

        Çin 2015 yılında açıkladığı “2025 yılında 10 sektörde dünyanın en iyisi olacağım” iddiasının ABD’de yarattığı “ şok etkisi” kurbanı oluyor sanırım. ABD Çin’in hedeflerinin yazılı olarak ilan edildiğini görünce yıllar süren uykusundan uyanmışa benziyor.

        "Geç mi kaldı?" diyorsunuz...

        Olabilir... Zaman gösterecek.

        Diğer Yazılar