Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’de her 4 yılda bir kasım ayında “Ara seçimler” yapılır. Bu ismin verilmesinin sebebi ; seçim tarihinin mevcut başkanın 4 yıllık görev süresinin tam ortasına denk gelmesidir.

        6 Kasım’da yapılacak Ara Seçimlerde ABD seçmeni, Kongre’nin 2 kanadından biri olan Temsilciler Meclisi'nin “453 kişilik bütün üyeleri “ ve diğer kanadı olan ve 100 kişiden oluşan Senato’nun “33-35 üyesini “ belirmemek için sandığa gidiyor.

        MEVCUT DURUM VE İHTİMALLER

        2016 Kasım’da ABD Başkanı seçilen Donald Trump hali hazırda 2 kanadında da Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu bir Kongre ile çalışıyor.

        435 üyenin hepsinin yenileceği 6 Kasım 2018 seçimlerinde Demokratların en az 23 üyeyi Cumhuriyetçilerden geri alması gerekiyor ki 218 çoğunluk sayısına ulaşabilsin. Eyaletlerin Temsilciler Meclisi’ne gönderdikleri üye sayısı nüfuslarıyla doğru orantılı. Bu sebeple büyük metropollerde daha güçlü olan Demokratların 2018 ara seçimlerde iyi organize olması durumunda Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu yeniden ele geçirmesi sürpriz olmayacak gözüküyor.

        Diğer yandan her eyaletin nüfusun bağımsız olarak 2 senatör ile temsil edildiği Senato’daki 35 kişilik yer için Cumhuriyetçilerin, seçimin yapılacağı eyaletler göz önüne alındığında çoğunluğunu koruması daha büyük bir ihtimal gözüküyor.

        SEÇİM TRUMP İÇİN NE İFADE EDECEK?

        Evet, seçim başkanlık için değil. Trump’ın hala 2 senesi daha var. Ancak seçim sonuçları Trump’ın 2 senedir devam ettirdiği agresif politikaların ne kadar onaylandığın da gerçek bir testi olacak.

        Eğer Cumhuriyetçiler bir sürpriz yapıp 2 tarafı da kazanırsa bu “Trumpsim olarak ifade edilen bu agresif politikaların“ ABD’li seçmenlerden onay aldığı anlamına gelecek. 2 sene gibi bir sürede Trump’ın ABD’yi kalıcı olarak değiştirebildiği çıkarımları yapılacaktır

        Sadece Amerikalılar için değil yerküredeki bir çok ülke için de böyle bir sonuç “Trump ABD’sinin kalıcı olduğu ve ABD ile ticari, askeri ve siyasi ilişkilerin artık bu gerçeğin üzerine yapılsın” önermesini geçer politika yapacaktır. Bu durumda başta Çin, Rusya ve İran olmak üzere bir çok ülke ticaret savaşları, yaptırımlar gibi konularda zorlanacaktır.

        Eğer Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu ele geçirirse, bu sefer sonuç “ABD seçmeni Trump’ın 2 senedir uyguladığı politikalara onay vermiyor ve eski günlere dönüş için göz kırpıyor” şeklinde yorumlanacaktır.

        Son 47 yılın en iyi düşük işsizlik rakamını açıklayan, yüzde 3’lük büyümeye yelken açan ABD ekonomisindeki bu toparlanmayı Trump kendi hanesine yazmak istiyor. Eğer ara seçimlerde Amerikan seçmeninden de onay alırsa kalan 2 yıllık döneminde ekonomi ağırlıklı agresif iç ve dış politikalarına devam edeceğini düşünebiliriz.

        Bu sebeple 6 Kasım 2018 Ara seçimleri “Küreselleşmecilerle Yerelleşme Taraftarları” arasında 2 yıl önce o topraklarda yapılan ve Trump’ın seçilmesiyle “Yerelleşme Cephesinin” kazandığı ilkraundunun rövanşı olarak görüyorum.

        ABD seçmeni hem kendi kaderini hem de uluslararası ilişkilerin dinamiklerini değiştirecek bir seçim yapacak.

        Diğer Yazılar