Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        46 milyon yetişkin insandan bahsediyoruz.

        Yerkürede yaşayan 18 yaş üstü nüfusun neredeyse yüzde 1’ine tekabül eden 46 milyon kişi.

        Yatırım bankası CSFB’in 10 senedir düzenli yayınladığı “ Küresel Servet Raporu 2019 ”a göre, bu 46 milyon şanslı kişin ortak özelliği “servetlerinin 1milyon ABD Dolarının üzerinde olması”.

        CSFB’nin yaptığı çalışmaya göre; 41 milyon kişin serveti 1 ile 5 milyon ABD Doları arasında kalmış. Yine aynı rapora göre; 3.7 milyon yetişkinin serveti 5 ile 10 milyon ABD Doları arasında, 1.8 milyon yetişkin insanın ise 10 ile 50 milyon ABD Doları arasındaymış.

        CSFB bu 3’lü gruba “ Yüksek Gelir Grubu” adını vermiş.

        Piramidin tepesinde ise 1 grup daha var.

        Onlara da “ Ultra Yüksek Gelir Grubu” ismi verilmiş. Bu gruptaki insanların serveti 50 milyon ABD Dolarının üzerinde. CSFB’ye göre 168 bin kişi var bu guruba giren.

        CSFB’nin Küresel Servet Raporuna göre “Yüksek ve Ultra Yüksek Gelir Grubuna” mensup 47 milyon yetişkinin (toplam yetişkin nüfusun yüzde 1’i) toplam serveti 158 trilyon ABD Doları. Bu rakam hesaplanan toplam servetin yüzde 44’ü!

        Yazının başında da belirtiğim gibi, CSFB bu raporu 10 yıldır yayınlıyor. Aynı formüllerle hesaplanan 2010 yılı CSFB Küresel Servet raporuna baktığımızda, Yüksek ve Ultra Yüksek Gelir Grubuna ait olan yetişkin sayısının 30 milyon (toplamın yüzde 0.5’i) ve servet toplamlarının 90 trilyon dolar. 2010 yılında hesaplanan toplam servetin yüzde 39’u.

        9 yılda toplam servetini yüzde 75, üye sayısını ise 17 milyon kişi artırabilmiş bir kulüpten bahsediyoruz.

        Gelir dağılımı adaletsizliği mi demiştiniz?

        CSFB’nin Küresel Servet Raporunda piramidin en altta ve en büyük bölümünü, yerküredeki toplam yetişkin nüfusunun yüzde 57’si yani 2.8 milyar insan oluşturuyor.

        Bu gruptakilerin serveti 10 bin ABD Doları’nın altında ve toplam küresel servetten alabildikleri pay sadece yüzde 2.

        Raporun hesabına göre, yerkürede yaratılan servetin yüzde 35’i, yetişkin nüfusun yüzde 1’inin kontrolünde. Buna karşı nüfusun yüzde 57’si servetin sadece yüzde 2 ‘sini alabiliyor.

        Biraz daha geniş bir bant aralığı verecek olursak, yerküredeki yetişkin nüfusun yüzde 10’u , toplam servetin yüzde 65’ini alıyor. Bu şanslı yüzde 10’na giremeyen yüzde 90 nüfus da geri kalan yüzde 35’i paylaşmak için birbiriyle ölesiye rekabete giriyor.

        Son 12 ayda CSFB’nin hesaplarına göre küresel servet 9 trilyon dolar yani yıllık yüzde 2.6 artmış ve 360 trilyon dolara yükselmiş. Ancak artan nüfusun da etkisiyle ortalama yetişin başına geçen seneye göre artan servet yüzde 1’de kalmış. Ayrıca Yüksek ve Ultra Yüksek Gelir Grubunun 2018’de küresel servetten aldığı pay yüzde 0.8’ken bu sene yüzde 0.9’a çıkmış

        Dünyanın her yeri kaynıyor…

        İşte bu rakamlar artık dünyanın dört bir yanında insanların sokağa inmesine neden oluyor. Yakın zamanda Lübnan’da, Şili’de, Arjantin’de gördüğümüz protestolar ortaya çıkan servetin her geçen gün daha çarpık ve adaletsiz paylaşımına verilen tepkilerde en yakın örnekler.

        Şartlar zorlaşıyor, borçlar artıyor.

        Altına gelir dağılımında yaşanan bozulma ve ekonomik aktivitenin soğuması sonrasında yaşanan sıkıntıların olduğu protestolar hatta ayaklanmalar, liberal ve kapitalist ekonomi modelini çok ciddi sallıyor. Bu sistemi elimizdeki en iyi sistem olarak savunan bir çok önemli isim “ehlileştirilmiş kapitalizm, devlet kapitalizmi, sosyalizm sosuyla liberalizm“ mealinde özetleyebileceğimiz, yeni ekonomik ve sosyal modeller üzerine çalışıyorlar.

        Kapitalizmin kalesi ABD’de bile yeni nesiller “ American Dream” e olan inançlarını kaybederek, ebeveynlerinin yanlarından ayrılmama, beraber yaşama gibi yeni trendler üretmek zorunda kalmışlar.

        Bu işin makul bir çıkışı var mı? Bir Robin Hood çıkar mı?

        Bilmiyorum.. Ama filmin sonu tatsızlaşıyor…

        Diğer Yazılar