Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Cuma akşamı, henüz gündemde Merkez Bankası Başkanı’nın görevden alınması yokken, Hazine ve Maliye Bakanı'nın istifası ise akıllara bile gelmiyorken, piyasa kapanışı şu şekildeydi; Dolar/Türk Lirası Paritesi 8.53, Euro/TL 10.10, Türkiye TL cinsi 2028 vadeli Tahvil Faizi yüzde 13.70 ve Türkiye 5 yılık CDS primi 530 baz puan.

        Hafta sonu önce Merkez Bankası Başkanı değişti. Murat Uysal görevden alındı ve yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal getirildi. Ağbal hemen görevi devraldı ve Banka GM’leri ile toplantı yaptı. Arkasından yaptığı yazılı açıklamada da “Merkez Bankası olarak temel amacımız fiyat istikrarını sürdürmektir. Para politikamız şeffaflık, hesap verilebilirlik ve öngörülebilirlik çerçevesinde olacaktır” dedi.

        Hafta sonunun diğer sürpriz gelişmesi de, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, instagram üzerinden yaptığı istifa açıklaması oldu.

        Böylece 2 günlük yoğun siyasi maratonun akabinde piyasalar, görevinde alınmış bir Merkez Bankası Başkanı, yerine atanmış eski bir Bakan ve Hazine Bakanı’nın Instagram’dan ettiği ama pazartesi akşamına kadar kabul edilip edilmeyeceğinin belli olmayan bir istifa haberi ile başladı.

        Belirsizlik ise? Sonuna kadar.

        Risk artışı ise ? En büyüğünden.

        Ancak korkulan olmadı ve pazartesi günü piyasa fiyatlaması pozitif oldu.

        REKLAM

        Piyasa pazartesi günü Albayrak’ın istifasının kabul edilip edilmeyeceğini bilmemesine rağmen, yerine kimin atanacağını öngörememesine rağmen, pozitif kapandı.

        Kur 8.20’lere indi. CDS 480 baz puana geriledi. Borsa Endeksi yüzde 3 yükseldi.

        Salı sabahı güne belirsizliklerin biraz daha azalması ile başladık.

        Hazine Bakanı Albayrak’ın istifası kabul edilmiş ve yerine eski Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan atanmıştı.

        Hazine ve Maliye Bakanı Elvan, yeni bakanlıktaki ilk yazılı açıklamasını yaptı “.. mali disiplin ve enflasyonla mücadelede edeceğiz, piyasa dostu bir programa odaklanacağız” . Bakan Elvan ayrıca kurumların güçlendirileceği, kurala dayalı işleyen bir piyasa ekonomisinin esas alınacağını da ifade etti.

        Piyasa bu gelişmeleri de pozitif fiyatladı. Dolar/TL Paritesi 8.10’la indi. CDS 450 baz puana geriledi. BIST 100 endeksi yüzde 1 yükseldi.

        Ve geldik Çarşamba gününe..

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Grup toplantısının büyük kısmını ekonomiye ayırmıştı. Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları ifade etti “….Merkez Bankası Başkanı Ağbal’ın ve Hazine ve Maliye Bakanı Elvan’ın şeffaf, öngörülebilir para ve mali politikaları sayesinde, gerekirse acı reçeteyi içerek ,en kısa zamanda enflasyonu tek haneye indireceğiz. Rezervlerimizi güçlendireceğiz ve ülke risk primini düşüreceğiz.”

        Erdoğan, Türkiye’yi riski az, güven, yüksek, kazancı tatminkar bir cazibe merkezi haline getirmek için kararlıyız “dedi.

        Piyasa Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan gelen bu açıklamaların ardından bir kez daha alıma geçti.

        BIST100 endeksi yüzde 3 daha yükseldi ve rekor seviyeden rekor hacimle beraber günü kapattı. Türkiye’nin 5 yıllık risk primi (CDS) 400 baz puana, Dolar/Türk Lirası ise 7.84’e kadar geriledi.

        REKLAM

        Türkiye siyasetinin en hareketli dönemlerinden biri olan geçen hafta sonundan sonra Türk sermaye piyasalarının en pozitif fiyatlamalarından biri olan son 3 günün özeti bu şekilde.

        Türkiye, en yetkili ağızdan “Yeni Dönem” diyor.

        Sadece ekonomide değil dış politikada, hukuk sisteminde ve bir çok alanda.

        Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü toplantısında ekonomi dışında konuşurken dış politikada uzun süredir Türkiye’nin enerjisini ve zamanını alan konulara da değindi.

        Erdoğan Suriye’de de, Karabağ’a benzer huzur ve barış döneminin başlamasını arzu ediyoruz dedi. Libya’da süren siyasi görüşmelerin makul ve kabul edilebilir bir anlaşma ile sonuçlanmasını temenni ettiğini ifade etti. Ayrıca Doğu Akdeniz’de Yunan ve Rum tarafının şımartılmasının son verildiği durumda işbirliği için üzerimize düşeni yapmaya hazırız diye ekledi.

        Sadece Türkiye değil, herkes yeni döneme hazırlanıyor..

        ABD ‘de yeni başlayacak 4 yıllık Biden -Harris dönemi için Avrupa Birliği’nden İngiltere’ye, Çin’den Rusya’ya kadar dünyanın dört bir yanında hazırlık var.

        Siyaset yanında küresel ekonomide de benzer hazırlık var.

        Yatırımcılar Biden döneminde küreselleşmenin yeniden geçer akçe olacağı varsayımı ile ve Aşı haberlerinin de devreye girmesinin etkisi ile etrafa bakınıyor. Yüksek getiri potansiyeli olan, Covid’den çok zarar görmemiş, tedarik zincirinde kuvvetli yeri olan ülkelere yatırım yapma hazırlığındalar.

        Tam da bu noktada,

        Belki de köprüden önceki son çıkışta..

        Türkiye’nin küresel ölçekte değişine yeni normlara uygun şekilde açıkladığı Yeni Dönem'in yarattığı sinerji bu yüzden önemli.

        Diğer Yazılar