Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İlkokul çağına gelen çocukların başına gelecek ilk olaylardan biri de süt dişlerinin düşüp yerine kalıcı dişlerin çıkması. Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Selin Özkaya Çoban “Her çocuk 6 yaşında mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmeli. 6 yaş, ortodonti uzmanınızın çocuğunuzun tüm ağız-diş-çene yapısıyla ilgili bilgi verip ağız sağlığının geleceğini planladığı yaştır” diyor

        BİZİM evdeki 6 yaş çocuğunun üst 2 dişi düştü yakın zamanda. Bu vesileyle Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Selin Özkaya Çoban’a süt dişlerinin yenilenmesiyle ilgili merak ettiklerimi sordum...

        Çocukların hangi yaşlarda kaç dişi vardır?

        6. aydan itibaren başlayan diş çıkarmalar 24 ile 30. aya kadar 20 süt dişiyle tamamlanır. 6 yaşında bunlara 4 daimi azı dişi eklenir. Ağızda toplam 24 diş varken süt dişleri sallanmaya başlar. Bundan sonra dişleri sayıca saymak anlamını kaybedebilir.

        ‘Süt dişlerine çok iyi bakılmalı’

        Süt dişlerinin düşüp kalıcı diş- lerin yerini alması sırasında nelere dikkat edilmeli? Süt dişlerinin 1. görevi çocuğun beslenmesini sağlamak, 2. ve bir o kadar önemli diğer göreviyse kendilerinin yerine gelecek olan daimi dişlerin yerini koruyarak doğal yer tutuculuk ve daimi dişe rehberlik yapmaktır. Yani daimi dişler nereye çıkacaklarını önlerindeki süt dişi kökünü gördüklerinde anlar ve o kökün hareketini takip eder. Süt dişi erken çekildiği zaman oluşan boşluk, dişlerimizin sonsuza kadar yapacağı daimi ileri ve aşağı hareketi sebebiyle kapanmaya başlar. Hem yer kapandığı için doğal yer tutuculuk fonksiyonu ortadan kalkar hem de rehberini kaybeden daimi diş nereden nereye hareket edeceğini bilemez. Erken süt dişi kayıpları ve daimi dişlere tutulan alanın küçülmesine sebebiyet veren süt dişi çürükleri de ortodontik sorunların oluşmasına sebep olur.

        Süt dişlerindeki çürük kalıcı dişlere etki eder mi?

        Süt dişleriyle ilgili yapılacak en önemli şey onlara çok iyi bakmak. Ben 2 yaşındaki oğlumun ağzını, dilinin üzerindeki süt kalıntılarını, doğduğundan beri parmak fırçalarla temizliyorum, çıkan ilk dişinden itibaren de her yemekten sonra fırçalıyorum. Nasılsa bunlar gidecek yerine baş- kaları gelecek gibi düşünmek, yapılacak en büyük yanlış ve uzun yıllar yapıldı. Ama artık süt dişlerinin önemi biliniyor. Düzenli fırçalama, sağlıklı beslenme ve 6 ayda bir diş hekimi kontrolü çocuğunuzun süt dişlerini korumaya yeter. İyi fırçalanamayan, fazla öğürme refleksi olan veya ağzına fırça girmesi zor olan çocuklara havuç, elma gibi bol lifli sert gıdalar yedirmek, doğal bir mekanik fırçalama etkisi yaratabilir. İyi fırçalayamıyorsak şeker ve çikolata yedirmemek, sağlıklı beslenmeye daha çok dikkat etmek gerekir. Bunlara rağmen çürük oluştuysa çürükleri çok küçükken yakalamak ve hemen dolgularını yapmak, iyi temizlenemeyen ve beslenmesi karbonhidrat ağırlıklı çocuklarda 6 ayda bir flor ve fissürsealant uygulaması yapmak tekrar çürük oluşmamasına yardımcı olacaktır.

        '6 yaş ağız sağlığı için çok önemli'

        Süt dişleri düşüp daimi dişler çıkmadığında dişetlerinde hassasiyet, acı olur mu? Ağız bakımında nelere dikkat etmek gerekir?

        Henüz daimi diş gelmemiş dişetinde hassasiyet veya acı olmaz, varsa yanlış diş fırçalama veya dişeti iltihabı düşünülebilir. Süt dişlerinin zamanında düşmesi de, yeni diş gelene kadar boş kalması da doğal bir süreçtir. Doğal süreçlerde asla acı veya sorunla karşılaşmayız. Ancak zamanından önce düşmüş bir süt dişi, önlem alınmamış kontrol altına alınmamış, uzun süreli boşluklar, komşu dişlerin boşluklara devrilmesi, temizlenmesi güç alanların oluşması, enfeksiyon, çürük başlangıçları ağrıya sızıya sebep olabilir. Çok çürümüş, kırılmış süt kökleri dişetinde bir tahribat yaratmış olabilir, iyileşmesi biraz daha sürebilir. Çocuğun yaşına göre verilen gargaralar, doğru diş fırçalama, çok ödemli kanamalı dişetleri söz konusu olduğunda tuzlu suyla gargara ve koşullara göre alınacak önlemlerle ağız bakımına yardımcı olabiliriz.

        Kalıcı dişler yamuk çıkıyorsa ne zaman müdahale etmeliyiz?

        Her çocuk 6 yaşında mutlaka bir ortodonti uzmanına görünmelidir. 6 yaş, ortodonti uzmanınızın size çocuğunuzun tüm ağız-diş-çene yapısıyla ilgili bilgi verip aşağı yukarı ağız sağlığınızın geleceğini planladığı yaştır diyebiliriz. Ortodonti tedavisi, dişsel, kemiksel ve kas kaynaklı sorunlara çözüm üreten ağız ve yüz yapı- sını en çok irdelemiş bir branş olarak arzu edilen estetik ve fonksiyonel çene kapanışını elde etmenizi sağlayacak en doğru tedavi biçimidir.

        ‘Ortodonti tedavisi kişiye özel planlanır’

        Ağız ve dişte şekil bozuklukları olduğunda tedaviye hangi yaşta başlanması gerekir?

        Her ortodonti tedavisi kişiye özel, onun yüz ve çene kemik yapısına, dudak inceliği veya kalınlığına, rest pozisyonu veya maksimum gülüş sırasında gözü- ken diş ve dişeti miktarına göre planlanır. Tedaviye başlama yaşı da vakaya göre farklılık gösterir. Bazen biz “Bekleyelim” deriz ama çocuğun psikolojisi görünümünden o kadar etkilenmiştir ki tedaviye başlanmasını ister. Her zaman bilimin dediği olur. Ortodonti uzmanı hastasına dürüst olduğu sürece başarılı olabilir. Kimi vaka 6-10 yaş arası tedavi edilmelidir, kimi 10 yaş ve sonrası. Nadiren de olsa bazı vakalar için 15-16 yaş beklenir.

        Diğer Yazılar