Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Zor bir konu pazar günü yazısına kaldı. Ne yapalım işin içinden birlikte çıkacağız. Efendim hafta içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin tamamlanan İzmir Ulaşım Ana Planı açıklandı.

        Dediler ki; 2030 yılına kadar izleyeceğimiz ulaşım yol haritasını belirledik. Daha ne isteriz? Yaşadığımız kentin en önemli sorununa neşter vurulmuş! 10 akademik danışman üzerinde çalışmış!

        Ama çözümü öğrenmek kolay olmuyor. Sağolsunlar, bürokratlarla detaylarda boğuluyoruz! Neyse ki Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu devreye giriyor: “12 yılda kentin raylı sistem ağı 465 km’ye çıkarılacak. Aynı süreçte 27 noktada da yeni transfer merkezi kurulacak, 6 yeni iskele yapılacak. Tramvay 1 ay sonraya devreye girecek. Yeni stratejik planda öngörülen 320 km. raylı sistem ağının şu anda beşte üçü rahatlıkla geçilmiştir.”

        KOCAOĞLU DA DERTLİ

        Yalnız şu son satır enteresan geldi. Çözümün 3’te ikisi gerçekleştiyse, işin içinden çıkılmaz olmaya başlayan trafik sorunu nedir? Ki sorun demişken, Başkan Kocaoğlu da dertli. Başladı anlatmaya; “Ulaştırma Bakanlığı 7-8 senedir Halkapınar-İzotaş hattını yapacağını söylüyor. Nasıl olacak henüz bir bilgi yok. Gerekiyorsa 4.5 km’lik bu hattı kendi olanaklarımızla seve seve gerçekleştiririz. Deniz ulaşımında sıçrama yapmamızı sağlayacak olan ise Mavişehir iskelesidir. Planları gönderdik, bunu da bekliyoruz.” Ardından asıl bombayı patlatıyor Başkan.

        Kredi maliyetlerinin son dönemde aşırı yükseldiğine dikkat çekerek bu aşırı fiyatlarla hedeflenen metro hatlarını yapamayacağını söylüyor.

        Başkan haklı. Ayrıca çok uygun koşullarda buldukları bir krediye onay alamadıklarından da yakınıyor Kocaoğlu. Görüyoruz ki Büyükşehir’in çabalaması yetmiyor, hükümetin devreye girmesi gerek. İzmir milletvekillerinin tümüne duyrulur! Kısacası trafik sıkıntısına çözüm umuduyla gittiğimiz toplantıdan ihale süreci devam eden Narlıdere hattı ile yakında inşaat ihalesine çıkılacak Buca-Üçyol hattının da gecikebileceği bilgisiyle dönüyoruz!

        1.4 MİLYON OTOMOBİL

        Hayatın gerçekleriyle kağıt üstündeki çalışmalar işte böyle farklı olabiliyor.

        Kaldı ki, Fevzipaşa ile Basmane arasını karınca limit hızıyla aşar, pik saatlerde Alsancak garını yarım saatte geçemez, kimi zaman Mavişehir’den denize ulaşmak bile otomobille 40 dakika sürerken, 10 akademisyenin üzerinde çalıştığı plana göre 2030’da rahatlayacağız!. Üstelik bugün 642 bin civarında olan kentteki otomobil sayısı o yıl 1.4 milyon olacak. Neyse ki işimiz kağıt üstünde kolay görünüyor!

        Diğer Yazılar