Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ayvalık Zeytin Hasat Günleri için, Onart İletişim Danışmanlığı sahibi Aylin Onart’la sabahın köründe yollara düşüyoruz. Tabii tüm dünya kış saatine geçerken, bize iki yıldır yaz saatini diretenlerin bir kez daha kulaklarını çınlatarak.

        Etkinliklerin “Zeytine minnet yürüyüşü” ve Zeytinyağı Pazarı açılışı bölümlerini atladıktan sonra, bize etkinlikler boyunca gönüllü rehberlik görevini üstlenen Yeşim Cömert kaptanlığında Akçapınar Köyü’ndeyiz...

        Köy meydanı bayram havasında süslenmiş, yüzlerce köylü en güzel giysileriyle alanda toplanmış, Türkiye’nin dört bir yanından gelecek konukları bekliyor. Kısa tanıtım ve amaç konuşmaları, Keşkek ve nohutlu pilav ikramından sonra “Kaliteli zeytin yağı üretimi ve markalaşmanın önemi” panelindeyiz. Panelde Balıkesir Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürlüğü’nden Zafer Bozgül’ün zeytinin baş düşmanı zeytin sineğinin özellikleri hakkındaki sözleri, ilgili ilgisiz herkesi şaşkınlığa, hatta doğanın gücüne, düzenine karşı bir kez daha büyük hayranlığa götürdü.

        1- Zeytin sineği asla, tozlu zeytin meyvelerine yumurta bırakmaz.

        2- Bir zeytin tanesi üzerine ikinci bir zeytin sineği yumurta bırakmaz.

        3- Zeytin tiplerine dökülen taneleri ne kadar iyi toplarsanız, seneye zeytin sineği o oranda az olur...

        ALEMİN ÇİFTÇİSİ

        Uzmanların daha yaz başlarındaki “koşullar uygun giderse, bu yıl Türkiye’de zeytin ve zeytinyağı rekoltesi yüksek olacak” sözleri gerçek olmuş. Rekolte gerçekten yüksek... Zeytinyağı rekoltesi ilk kez 220-230 bin tonların üzerine çıkmış... En büyük telaş da bu alana yönlenmiş durumda; Biz bu kadar zeytinyağını ne yapacağız?

        İhracat ekipleri, çantalarına örnek şişeleri ile dünyanın dört bir yanına yayılırken, pazarların nasıl genişletilebileceği masalara yaratılıyor.

        Tam bu aşamada; hükümetin üreticilere daha fazla destek çıkmasının gereği bir kez daha tekrarlanıyor.

        - Avrupa’nın zeytin ve zeytinyağı üreten ülkeleri, (İspanya, İtalya, Yunanistan, Fransa, Portekiz) üreticisine kilo veya litre başına ne kadar teşvik veriyorsa, bize de hiç olmazsa onun yarısı verilsin...

        Diğer Yazılar