Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Alkol yasasının yürürlüğe girmesi için öngörülen 3 aylık süre 9 Eylül Pazartesi günü doluyor. Yeni düzenlemeyle gelen en çarpıcı değişiklik, saat 22.00-06.00 arasında market ve büfelere getirilen içki satma yasağı. Bunun dışında satış noktalarının sokağa bakan alanlarında, vitrinlerinde de alkollü içkilerin görünür olmaması gerekiyor. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) henüz uygulama esaslarını yayınlamadı ama bakkallar, tekel bayileri, marketler, yeni düzenlemeye göre teşhir yerlerinde değişiklik yapmaya başladı. Bazı bakkallar kasanın arkasında sergiledikleri içki ve tütün mamullerini, özel perdelerle gizlerken, bazıları vitrinleri boşaltıp ürünleri içeri taşımaya başladı. Kimileri de vitrin camını özel görüntülerle kaplayarak içerinin görünmesini engelledi.

        Türkiye'de 100 bini bakkal olmak üzere büfelerle birlikte 220 bin alkollü içki satış noktası var. Yeni düzenleme çok geniş bir esnaf kitlesini ilgilendiriyor. Birçoğu ne yapacağını bilmez halde beklemede. Ancak TESK Başkanı Bendevi Palandöken'den aldığım bilgiye göre bazıları yasanın iptali için hukuki yollara başvurmaya başlamış bile. Palandöken, her şey bir yana, müşterisi bira isteyen satış noktasının onu geri çevirerek müşteri kaybetme tehlikesi yaşayacağını söylüyor. "Akşam 22.00'de büfeye gelip bira isteyen adam zaten öncesinde de içmiştir. Şimdi o müşteriye nasıl laf anlatacaksın, kavga çıkar" diyor.

        TEŞHİR DESTEĞİ

        40 bin bakkala ürün satan Metro toptancı marketleri de üyelerine dağıtılmak üzere bültenler hazırladı. Metro bu desteği vermek için TAPDK'nın yönetmeliğini bekliyor. Önümüzdeki günlerde alkollü içki satış noktalarında 'yaratıcı' vitrin düzenlemeleri ya da müşteri ilişkilerine ilişkin çözümler de göreceğiz şüphesiz. Hatta büyük bira üreticilerinden birinin 22.00'den sonra bira tüketiminin düşmemesi için mahalle aralarında 'Bira Evleri' açmak konusunda ön araştırma içinde olduğu da biliniyor.

        Gıdada alkol varsa etikette de olacak

        9 Eylül'de alkollü içkiler ile ilgili yeni dönem başlarken dün gıda sektörünü yakından ilgilendiren bir düzenleme daha geldi. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenlemeye göre gıdaların üretimi ve hazırlanmasında bileşen olarak veya bileşik bileşende etil alkol veya alkollü içki kullanılmışsa, etiketinde "alkol içerir" ifadesi yer alacak. Gıdada bileşen veya bileşik bileşen olarak domuzdan elde edilen herhangi bir madde bulunuyorsa "Domuzdan elde edilen içerir" ifadesi gıdanın adı ile aynı yüzde bulunacak. Bu bilgiler hazır ambalajlı gıdanın ambalajı veya etiketi üzerinde bulunuyorsa ve dış ambalajdan açık bir şekilde ve kolayca görülebiliyorsa, bilgilerin dış ambalajda tekrar belirtilmesine gerek olmayacak.

        KAFEİN UYARISI DA KONULACAK

        Son tüketim tarihi, "Son tüketim tarihi" ifadesi kullanılarak veya "... tarihine kadar tüketiniz" şeklinde

        belirtilecek. 50 mg/L'yi aşan bir miktarda kafein içeren içecek etiketlerinde, "Yüksek miktarda kafein içerir. Çocuklar veya hamile ya da emziren kadınlar için tavsiye edilmez" uyarısı, ürünün adı ile aynı görüş alanı içinde yer alacak.

        TATLANDIRICI VE ŞEKER UYARISI

        Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği'ne göre kullanımına izin verilen tatlandırıcıları içeren gıdaların etiketinde, "şeker ve tatlandırıcı içerir" ifadesi yer alacak.

        Kadınlar birbirinizi iş sahibi yapın

        Türkiye ile bağı olan kadınların güçlendirilmesi amacıyla kurulan ilk küresel ağ olan TurkishWIN, teknoloji /biyoteknoloji girişimcilerini Silikon Vadisi/New York/Pensilvanya'daki mentörlerle eşleştireceği bir program başlattı. Buna göre Türkiye'den en fazla 15 girişimciye 1 yıl süreyle mentörlük verilecek. Dell ana sponsorluğundaki TechConnect Programı'na, Akampüs, Borusan, İltek Medika, KAGİDER, Marjinal, Microsoft, Solvoyo, Turkcell ve TEPAV destek veriyor. TurkishWIN kurucusu Melet Pulatkonak, kadınların, motive olmak için başarılı olan diğer kadınların hikâyelerini görmeye ihtiyacı olduğunu anlatarak, "Bu programla, ölçeklenebilir bir fikri olan girişimcilere destek vereceğiz. Desteklediklerimizin yüzde 20'si de erkek olacak" dedi. Ekim 2013-Eylül 2014 dönemini kapsayan eğitimler için girişimcilerin www.turkishwintechconnect.com adlı sitedeki formu doldurmaları gerekiyor.

        Diğer Yazılar