Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Liderler buluşması sonrası ortalığı saran yorumlardan başınız dönmüş, zihniniz kamaşmış, kafanız iyice karışmış olmalı...

        Nasıl olmasın ki, saatler boyu süren görüşmeden, dışarıya, her iki ihtimal de “kesin niyet” olarak yansıdı.

        Kaynakları sağlam biri “Anlaşamadılar, koalisyon yok, seçime gidilecek” derken, kaynakları aynı derecede güçlü başkaları “Buzlar eridi, koalisyon hükümeti için aralarında küçük parmağım kadar fark kaldı” iddiasında.

        Hangisi doğru bu yorumların?

        Bence durum şöyle: İki taraf da (AKP ve CHP) hem koalisyon hükümeti kurmak istiyor, hem de gözleri erkene alınmasını kaçınılmaz gördükleri seçimde... Kendi başlarına bırakılsalar hükümeti kuracaklar, ama iki partinin de etrafında seçim seçeneğini daha uygun gören güçlü çevreler var; bu arada terör örgütleri de ortalığı karıştırmak ve istedikleri sonucu almak için devredeler...

        Hükümeti kurması iki partinin, bu yüzden zor...

        Koalisyonda buluşmaları zor da seçimi göze almaları daha mı kolay? Hayır, hiç de değil. İki partinin de elleri seçmenin nabzında; oradan gelen mesajların kafalarımız kadar karışık olduğunu ilk elden biliyorlar.

        Seçime gidildiği takdirde şimdiki tablonun fazla değişmemesi kuvvetle muhtemel; hele bir de koalisyondan kaçıyormuş görüntüsü verilerek seçime gidilirse, haftalardır ülkeyi “Hükümet kuracağız” diye oyalayan partilerin gözden düşmeleri de pekâlâ mümkün.

        Böyle bir ortamda siz siz olun da kolayından karar verin bakalım...

        Tek sorun şurada: Geçici olduğunu herkesin bildiği, bu yüzden hemen her kesimin -bu arada bürokrasinin de- ilişkilerini asgaride sürdürdüğü bir hükümetle yönetilen ülkemizde her şey şirazesinden çıkıyor; kalıcı kararların hiçbiri alınamadığı için bir o yana bir bu yana savruluyoruz.

        Siyaseti, seçim akşamından bu yana yaptığı açıklamalarla, MHP ve Genel Başkanı Devlet Bahçeli uzaktan yönlendiriyor.

        Eğer şaşırdıysanız, arkanıza yaslanıp geride bıraktığımız şu iki ayda yaşananları gözünüzün önünden geçirin...

        Ne dedi Devlet Bahçeli ilk gece: “Hükümeti AK Parti, CHP ile kursun; kuramıyorlarsa seçim tekrarlansın...”

        Bahçeli’nin dediği istikamette gelişti sonrasında siyaset tablosu; AK Parti diğer ihtimallerin hiçbirini denemeden CHP ile koalisyon seçeneği üzerinde çalıştı; gözü de bir yandan seçimin tekrar edilmesindeydi.

        PKK ve diğer terör örgütlerinin başlarını göstermesinden sonra Devlet Bahçeli, tavrını yeniledi; şimdi dediği şu: “Şartlar bir hükümet kurulmasını zorunlu kılıyor; AK Parti seçimi düşünmemeli, CHP’yle hükümet kurmalı...”

        Önceki akşam, iki liderin buluşmasından, sağlam kaynaklara sahip birilerinin beklediği gibi “Kaolisyon olamıyor, seçime gidiyoruz” kararı çıkmadıysa...

        Acaba MHP Lideri’nin değerlendirmesi yüzünden olabilir mi?

        Kaynakları sağlam diğerlerinin “Bakmayın siz arada ciddi görünen ihtilaflar bulunmasına, sonunda bir koalisyon hükümeti kurulacak” tahminlerinin altında, MHP Lideri’nin tavsiyesinin sonunda hâkim geleceğini bilmeleri yatıyorsa hiç şaşırmam.

        Dışarıdan ama güçlü bir biçimde siyasi gelişmeleri etkiliyor MHP ve lideri Devlet Bahçeli.

        HDP’nin bu gerçeği iyi görmesi ve politikalarını buna göre tanzim etmesi lazım; MHP Lideri, ülkemiz için, önümüzdeki dönemde, içinde HDP’nin yer almayacağı bir siyasi tablo öngörüyor da ondan...

        Liderler perşembe günü buluşup bir daha görüşeceklermiş...

        Görüşsünler bakalım.

        Diğer Yazılar