Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hükümet ilan edildi, şimdi herkes “Nasıl?” sorusuna cevap arıyor.

        “Nasıl?” sorusunun iyi niyetli meraklıları sevindirecek tek sözcüklük bir cevabı var: “Uyumlu bir hükümet...”

        Bakanlar Kurulu, ince hesaplarla seçilmiş, birbiriyle “uyumlu” çalışacak milletvekillerinden oluşuyor...

        Önemli bir ayrıntı şu: Birbiri ardına yapılan 4 seçimden sonra, önümüzdeki 4 yıl, ülkemizde herhangi bir seçim yapılması gerekmiyor. AK Parti, geçmişteki çeşitli iktidar partilerinin deneyimlerinden farklı olarak, hükümetlerinde büyük değişikliklere gitmiyor. Bazı bakanlıkların (sözgelimi Kültür ve Turizm’in) çıkarılacak bir kanun hükmünde kararnameyle ikiye bölünmesi gibi basit düzeltmeler dışında, dün bakan olarak atananlar, büyük ihtimalle, bir dahaki seçime kadar koltuklarını koruyacaklar.

        Bu da hükümet için olumlu bir özellik...

        “Uyumlu” çalışacak isimlerden oluşan ve uzun süreli olma ihtimali yüksek bakanlara sahip bir hükümetin işbaşında bulunması, ülkemiz için önemli bir şans. Özellikle de, daha ilk günden, hayati ciddiyette sorunlarla baş başa kalındığı günümüzde...

        Dün, Bakanlar Kurulu’nun ilanının beklendiği güne, Suriye sınırından gelen, bir yabancı uçağın, uyarılara kulak asmadığı için, angajman kuralları çerçevesinde harekete geçen Türk Hava Kuvvetleri’ne ait uçaklar tarafından düşürüldüğü haberiyle başladık.

        Uçağın Rusya Cumhuriyeti’ne ait olduğu anlaşılıyor.

        Ruslar uçağın düşürülmesine tepkili. Putin, “Arkamızdan hançerlendik” açıklaması yaptı; bugün ülkemize gelmesi beklenen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ziyaretini iptal etti.

        Milli Savunma Bakanı’nın derhal ilgilenmesini bekleyen son zamanların en ciddi “askeri” sorunu bu.

        Aynı zamanda dış politikayı ilgilendiren ve Dışişleri Bakanı’nın ilgisini bekleyen bir sorun da...

        Tepkilerin sertliği, ekonomik dengelerde de bozulmalara yol açtı. Hükümetin ekonomiyle ilgili bakanlarının derhal el atması gerekecek cinsten bozulmalara...

        Olay sınır ihlaliyle ilgili olduğu kadar, sınırın iki yanında esasen var olan ve son zamanlarda kendini “terör” olarak yeniden belli eden daha köklü bir sorunla da ilgili. Güvenlikten sorumlu Başbakan Yardımcısı ile İçişleri Bakanı da görevi üstlenir üstlenmez Rus uçağının düşürülmesiyle ortaya çıkan yeni durumla baş etmek zorunda kalacak.

        Nitekim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün akşam acilen, Beştepe’de bir güvenlik zirvesi topladı.

        Hükümetin ilanıyla aynı güne rastlayan Rus uçağının düşürülmesi, görüyorsunuz, Bakanlar Kurulu sıralarında oturacak siyasilerin neredeyse yarısını doğrudan ilgilendiren olağanüstü ciddi bir sorun...

        Ülkemiz açısından olduğu kadar, ülkemizin içinde yer aldığı bölge ve sorumluluklar taşıdığı global politikalar açısından da muhataralarla dolu bir dönemden geçiyoruz. Kısa süre öncesine kadar her biriyle yakın ilişkimiz bulunan ve bu sebeple kendimizi “daha güvende” hissettiğimiz ülkelerin çoğu ya iç istikrarını kaybetti ya da bildiğimiz anlamda birer “devlet” olma özelliğinden uzaklaştı.

        Dünyanın dört bir tarafını etkisi altında tutan kriz boyutundaki ekonomik sıkıntılar, hayli gecikmeli olarak da olsa, sonunda bizi de etkisi altında almaya başladı.

        Sınırlarımızın hemen karşısında yaşanan altüst oluşlar ise yeni oldu bittilere ve teröre yol açıyor.

        Hükümetin “uyumlu” çalışacak isimlerden oluşuyor olmasının önemini gözlere sokan gelişmeler bunlar...

        Arkasında halkın yarısının desteği bulunan hükümete ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na yeni dönemde de başarılar dilerim.

        Diğer Yazılar