Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ABD’de sürmekte olan dava elbette yerli yabancı tüm Türkiye yatırımcılarını yakından ilgilendiriyor.

        Piyasaların olayları okuma biçimi, kamuoyu vicdanından da duygusal gözlükle bakmakta olanlardan da farklıdır. Olayların geçtiği yer, kişi, kurum ya da diğer öznelerle bağı olanlar farklı yorumlar getirirler. Piyasa ise geleceğe bakar.

        Duruşmada öne sürülen iddialar ve geçirilen isimler, olay örgüsü ve yapılan vurgular şu ana kadar olanı biteni fiyatlamaya çalışan piyasayı pek rahatsız etmedi. Elbette henüz ilk aşamalarındayız. İfadeler değişebilir, seyir farklılaşabilir. Ne var ki piyasanın okuması farklı.

        Son 5 günde Türk Lirası cinsi 10 yıllık hazine tahvilinin bileşik faizi 85 baz puan aşağı kaydı. Yani tahvilde alım var.

        Duruşma günü 3.98’e koşan Dolar / TL kuru perşembe akşam saatlerinde 6 kuruş birden gerilemişti.

        Türkiye tahvillerinin kasko primi olarak görülebilecek CDS 2 günde 8 baz puan birden düşerek 200’ü aşağı yönde zorluyor.

        BİST100 Endeksi ise günü % 1.6 ralli yaparak tamamladı.

        TL varlıkların mesajı net: Yeni bilgi yoksa biz mutluyuz. Aksi bir durumda yeniden fiyatlanırız.

        *************

        BİTCOİN REKORA DOYMUYOR

        Önce 11.500 dolara, aynı gün içinde 9 bin dolara ulaştı Bitcoin fiyatı. Hem en yükseği test etti fiyatlar hem de 24 saatte değerinin beşte biri silindi.

        CME’den sonra Nasdaq da Bitcoin vadeli işlemlerine başlayacağını açıkladı. Bu tip haberler kripto paraları legalize etmek için önemli gelişmeler.

        Benim merakım şu. Dayanak varlık olacak bu ‘kıymetin’ tanımı ne olacak? Bu varlık neye göre hareket ediyor ya da bu kapalı grup ‘kıymetini’ kim, neden hedge etmek (finansal işlemle koruma altına almak) ister ki?

        Hiçbir kamu yararı olmayan Bitcoin hikâyesinin artık regülatörlerin dikkatini çekmesi gerekiyor. Tüketici haklarına halel gelmeden...

        *************

        TÜRKİYE’NİN BİTCOİN ATLASI

        Ülkemizde kripto para alım / satımına aracılık sağlayan endekslerden edindiğimiz bilgilere göre:

        - Türkiye’de tahminen 150 bin aktif kullanıcı var.

        - Günde 1.500 Bitcoin el değiştiriyor. Yıl başında bu sayı 500’dü.

        - Yurtiçinden yapılan işlem hacmi günlük ortalama 60 milyon TL’ye vardı. Oynaklığın arttığı günlerde hacim 120 milyon TL’yi buluyor.

        *************

        ARALIKTA BRÜKSEL BAŞKA OLACAK

        4 Aralık’ta İngiltere Başbakanı May ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker bir yemek yiyecekler. İngilizlerin ödeyeceği nafaka orada karara bağlanabilir. 50 milyar Euro olması beklenen bu ödeme kalan maddelerin görüşülmesi için ön şart niteliğindeydi. Pound, Gilt faizleri ve İngiltere ekonomisi için olumlu olabilir.

        Unutmadan:

        Başbakan Yardımcısı Şimşek de o tarihlerde Brüksel’de olacak. AB ile dip yapan ilişkileri toparlamak için bir şans olabilir.

        Aralık sıcak geçmeye aday.

        Diğer Yazılar