Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı. Banka yine hasis bir şekilde 2018 yıl sonu enflasyon tahminine mini bir revizyon yaptı.

        Son tahmine göre enflasyon yılı yüzde 8.4 ile tamamlayacak. Bu, en iyimseri 10’dan düşük olmayan piyasa tahminlerinin oldukça altında.

        NE DÜŞÜNMELİYİZ?

        İdeal bir dünyada, bankanın ek sıkılaşmaya gideceğini hesap etmiş olarak ya da ilave mali tedbirler bekleyerek bu adımı attığını ummak isteriz. Gelgelelim, Brent petrol konusunda oldukça karamsar bir tahminci olan bankanın varil başına tahminini en fazla 68 dolara yükseltmiş olması beni biraz endişeye sevk etti açıkçası.

        Demem o ki banka gerçekten bizlere göre daha pembe bir dünyada tahmin yapıyor olabilir. Bu bir risk unsurudur. Hem TL varlıklar için hem de enflasyon görünümü için.

        Başka ihtimal var mı?

        Var elbet... Umarım bu çalışır. Bankanın sadeleşmeye gittiği, mali tedbirlerin dezenflasyon sürecine hizmet ettiği bir senaryo bu.

        Bu durumda enflasyon beklentileri ve cari enflasyon geriler.

        Yine de yüzde 8.4 olur mu?

        Sanmam.

        HABERLER İYİ: SADELEŞME VE KOMPLEKS YAPIYA GEÇİŞ

        Banka sonunda sadeleşmeye yaklaşıyor. Başkan bu adımı atmak için gerekli teknik altyapıyı kurduklarını ve çok da uzak olmayan bir zamanda bu adımın geleceğini muştuluyor. Bunun öz Türkçe’si haziran ayındaki toplantıda haftalık repo faizinin ya da gecelik faizin yüzde 13.5 olarak belirlenmesidir. 2010 yılından önce gecelik faizin, sonra haftalık reponun gördüğü görevi karşılayacak şekilde. Ben öyle anlıyorum en azından. Bu durumda geç likidite penceresi bir süreliğine tarihe karışacak ve politika faizinden daha yukarıda bir yerde yeni atıl şekliyle duracak gibi anlıyorum. Örneğin 15 olacak ve oracıkta duracak.

        Haftalık repo ile ortodoks bir faza terfi etmemiz oldukça olumlu bir adım olurdu doğrusu. Bu, faizi artırmadan ekstra risk primini silmemiz anlamına gelecektir.

        Ülke risk primi, Türk Lirası ve uzun vadeli faizler için oldukça olumludur. Öngörülebilirlik güçlü bir silah ve piyasaların rehberliğe ihtiyacı var. Şimdilerde her zamankinden çok.

        MALİ CEPHEDEN DESTEK GELECEK

        Son olarak, iyi bir haber mali cepheden gelecek gibi duruyor. Bankanın enflasyon ile mücadelede yalnız kalmaması gerektiğini gören ekonomi yönetimi burada kompleks bir yapıya geçiyor. Para politikasının yanına mali tedbirlerle destek atıyor. Bunun olması zorunluydu; gerçekleşecek olması önemli. Böylelikle, topyekûn mücadele imajı verilecek ve gerçekten herkesin odağında enflasyon olması sağlanacak.

        Başkanın açıklamaları son zamanların en ümitvar açıklamalarıydı. Parasal ve mali frenlerin ortaklaşa çalışacak olması sonuca gitmeyi kolaylaştıracaktır.

        Mesajlar verildi, şimdi sözleri tutma mevsimi.

        Diğer Yazılar