Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Neredeyse herkesi ilgilendiren yapılandırma, af, erteleme ve ikramiye başlıklarından oluşan paket açıklandı. Paket iş dünyası için ilaç niteliğinde. Henüz önceki iki yapılandırmanın taksitleri bitmeden yenisi başlayacak. Stok affı ve matrah artışı ile kayıt dışını, içeri almak, gelirini yükseltip mali incelemeyi savuşturmak mümkün. Emekliler içinse yıllık 2 bin TL, 10 yıl içinde para enflasyon ile eriyene kadar adeta “bonus”.

        Bütçe şahinleri için bu yıla ilişkin erken korkular yersiz, keza paketin 24 milyar gideri olduğu gibi, stok affı + matrah artışıyla tek sefere mahsus gelir getirici özellikleri de var. Emeklilerin toruna telefon, eve mobilya harcaması ise bütçeye gelir yazılacak. Peki, gelecek yıl?

        Fallacy of composition / terkip hatası diye bir terim var. Hâsılı şudur: Bir çiftçi ne kadar çok üretirse o kadar çok kazanabilir, ancak bütün çiftçiler çok üretirlerse malın fiyatı düşer ve hep birlikte kaybederler. İşte bizim paket bu hataya kurban gidiyor. Hepsi bir arada, en iyi ihtimalle daha yüksek bir enflasyon seviyesinde oluşacak dengeler. Yüksek enflasyon, yüksek döviz kuru... Sonunda da terkip hatası. Piyasanın haberlerin ardından, yüksek çekirdek enflasyondan da güç alarak 10 yıllık faizi 70 baz puan satması ve döviz kurunu birkaç kuruş daha yukarı ittirmesi bundan.

        ***

        Tam Merkez Bankası -üstelik de onca şüpheye rağmen- seçimlerden önce faizi artırmışken, sadeleşme adımını muştulamışken...

        “Mali politikalar, parasal çözümlere eşlik edecek” havası oluşmuşken...

        “Akaryakıtta ÖTV inmeyecek ve işte bunlar da yeni canlandırma tedbirleri” deyince 4’ü aşağı kırmak üzere olan dolar yeniden kendine kariyer planları yapmaya başladı. Ne yazık ki... Üstüne bir de küresel olarak yeniden film posterlerinde başrole soyunmuşken...

        ***

        Derecelendirme kuruluşu S&P temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’nin uzun vadeli kredi notunu 4 gün içinde indirmişti. 1 Mayıs gecesi bir indirim daha yaparak ülkemizin yabancı para cinsinden notunu BB- olarak tayin etti.

        Değerlendirmesi ağustos ayında iken neden acele etti? Elde bilgi yok. Üstelik TCMB faiz artırmış, sizin de uzun zamandır istediğiniz gibi sade politika mesajı vermiş ve kur uzun zaman sonra pozitif ayrışmaya başlamış. Bunun trend haline geleceğini gören kurum alelacele raporu yayımlamış. Yoksa dolar 4’ün altında iken herkes daha da sert sorgulayacaktı bu kararı.

        Cari açığı indirmek amacıyla dizayn edilmiş yatırım teşvik paketini, ekonomiyi canlandırma paketi sanıp Ekonomi Bakanlığı ile bile görüşmeden bunu not indirim sebeplerine yazan kurumun raporu son zamanlarda gördüğüm kalitesi en az umursanan çalışma olmuş.

        Haklı yanları yok mu? Bazı göstergelerde bozulma yok mu? Elbette var, ancak bunun karşılığı notun Dominik Cumhuriyeti, Guatemala ve Gürcistan ile eşdeğer olması mıdır? Yunanistan ile 2 kademelik fark kalması mıdır? Benzer gerekçelerle Moody’s dahi notu 1 kademe, Fitch 2 kademe yukarıda tutuyor bakın. S&P’nin kararı acele ve kalitesiz bir gerekçe ile hızlıca baskıya girmişe benzemektedir.

        Diğer Yazılar