Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        2020 yılını iyi hatırlamak için sebebi olanların sayısı eminim epey azdır. Kovid 19 sebebiyle sağlığımız tehdit edildi. Aramızdan ayrılanlar oldu. Hastalanıp hırpalananlar oldu. Yaşama şeklimiz mecburen değişti. Zor bir yıldı.

        Küresel ekonomi yüzde 5’e yakın daraldı şu ana kadar. 2021 yılında bunun terse dönmesi bekleniyor.

        Türkiye sıfıra yakın ya da pozitif büyüme yakalayan ender ülkelerden biri olmak üzere. Ancak bunu sağlamak için atılan adımlar finansal istikrarı bozunca para biriminde hızlı kayıplar ve dövizde rekorlar gözlemlendi.

        Bunlara rağmen küresel hisse senedi endeksleri adeta soluksuz yükseldiler. Makro koşullar ile nasıl da ayrışabileceklerini gösterdiler. ABD’de teknoloji ağırlıklı Nasdaq Endeksi yılı yüzde 43 getiri ile tamamlamak üzere. Ana endeks S&P 500’de ise yüzde 15’i aşan getiri söz konusu. Avrupa’da Eurostoxx 600 yüzde 4 değer yitirirken MSCI Dünya Endeksi yüzde 14 ile harika bir yılı geride bırakıyor. Üstelik dolar bazında.

        Gelişen ülkeler özelinde de durum farklı değil. Yüzde 16’lık performansı ile MSCI Gelişen Ülkeler Endeksi, Dolar bazında çok sağlam bir getiri yarattı.

        REKLAM

        Türkiye’de bunca zorluğa rağmen hisse senetleri endişe duvarını yıktı. Özellikle yılın sonuna doğru büyük bir ralli ile yüzde 30’a yakın getiri yaratıldı Borsa İstanbul 100 Endeksinde.

        Sanayi Endeksi yüzde 68 yükseldi! Bankalardaki yüzde 3’lük kayıp oranına rağmen endeks adeta uçtu.

        Yerel paralar bazında bakınca, yıl başından bugüne en çok kazandıran üçüncü endeks BIST100 oldu. Nijerya ve Güney Kore’nin hemen ardından gelen bu başarıyı sanırım farklı yönleriyle düşünmek gerekiyor.

        Yatırımcılar için kredi notları, siyasi değerlendirmeler, dış ilişkiler elbette önemli. Ancak öyle zamanlar ve öyle temalar var ki bunların kolaylıkla önüne geçebiliyor.

        Düşük faiz ortamı, bol para, ardından faiz artışı ile TL’nin istikrar kazanması ve ekonomik düşüncede gerçeğe dönüş Türk şirketlerinin değerini 1/3 oranında katladı. Bu ortamda hisse senetleri ne olmuştur deyip gözleri kapatıp düşündüğünüzde kolaylıkla ulaşabileceğiniz bir sonuç değil.

        Gelecek yıl da tüm dünyada destekler sürecek. Aşılanma ile epey engel önümüzden kalkacak. Regülasyonlar, para politikaları ve mali politikalar destekleyici olmayı sürdürecek. Bu, hisse senetleri için uygun bir ortam yaratmaya devam edecek. Ancak bu kez değerleme kaygıları öne çıkacak. Pahalı olanlar bu yılki kadar kolay değerlenemeyecekler. Bunu unutmamak gerekiyor.

        REKLAM

        Özellikle yeni başlayan ya da duygusal alım satım yapan yatırımcılar ve işlemciler için zor bir yıl olabilir. Tüm bu olumlu ortama rağmen. Bir kez daha dikkatli olun mesajı vermek en doğrusu. Özellikle borsaya bunca yeni yatırımcı ve yatırımcı adayı gelmişken.

        *

        2020 yılı çok zor geçti. 2021 yılında bir parça huzuru ve mutluluğu tüm insanlık olarak hak ettik. Tüm dünyaya ve güzel ülkeme önce sağlık, ardından huzur ve mutluluk dilerim.

        Diğer Yazılar