Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Kovid19’un ekonomik etkilerini bertaraf etmek için;

        -Küresel Merkez Bankaları 2020 yılında 207 kez faiz indirdiler

        -Dünya çapında kamu borcu 20 trilyon dolar arttı

        -Global Merkez Bankaları 8 trilyon dolara yakın varlık aldılar.

        Piyasalar için destekler epey önemliydi. Çünkü birkaç şey birden oluyordu. Faizler sıfıra koşuyor, devletler oyun bozulmasın diye son çare olarak oyuna müdahil oluyorlar. Regülatörler dünyanın her yerinde gerekn düzenlemeler ile suyun akışını güvence altına alıyorlar.

        Geriye risk almak kalıyor.

        Mart dibinden bu yana MSCI Dünya Hisse Senetleri Endeksi yüzde 75’e yakın yükseldi!

        Aslına bakılırsa pek çok endekste durum aynı. Alımlar şiddetlenip değerlemeler şiştikçe tatlı bir telaş alıyor yatırımcıları. Şimdi ne olacak?

        Getirileri o kadar düşük ki mutlaka kağıt paraya karşı bir şeyler taşımalı. Hisse senetleri hem temettü ödeyebilir hem de sermaye kazancı sağlar. Ne var ki değerlemeler son 20 yıldaki iki çöküşe yaklaştı. Hatta bazı endekslerde daha pahalı seviyelere fırladık (fiyat / kazanç göstergeleri).

        REKLAM

        Kaynak: Bloomberg, Bloomberg HT Araştırma

        Bir başka korkutucu veriye Goldman Sachs raporunda rastladım. ABD’nin gösterge niteliğindeki borsa endeksi S&P 500’de açığa satılan hisse senetlerinin oranı, toplam endeks piyasa değerinin sadece yüzde 1,6’sına denk geliyor.

        Ne var bunda? Hem perakende yatırımcılar açığa satanı yakmaya başlamışken normal değil mi? Değil. Benzer oranlar en son internet balonu etrafında görülmüş. Kimse düşüş beklemez olmuş. Bekleyemez olmuş!

        Kaynak: Goldman Sachs, Factset

        Bir sonuç yazmak gerekirse, durum oldukça kötü aslında. Faizler düşük ve tüm aktörler (Kamu, merkez bankaları, özel sektör, yatırımcılar, düzenleyiciler vs.) en iyisini istedikleri için risk almak mecburi.

        Risk almayan fırsat maliyetinden ötürü getiriden oluyor ve geride kalıyor. Ancak değerlemelerin artık şişebilecekleri yer kalmamış.

        Önceki zoraki şişirmelerin sonu malum.

        Parti mecburen bir süre daha devam edecek. Ancak belli ki yılın ikinci yarısından sonra dünya hisse senetlerinde sert bir ayrışma ya da toptan zorlanmalar başlayacak.

        Diğer Yazılar