Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Amerikan Merkez Bankası (Fed) her ay 120 milyar dolarlık tahvil alıyor. Faizini de sıfıra yakın bir seviyede yapıştırıp para politikasının en genişleyici halinde olduğundan emin olmak istiyor.

        Fakat ABD’de enflasyon yükseliyor, istihdam piyasası kendini tamir ediyor. Enflasyonun geçici olup olmayacağı tartışılsa da belli ki en azından bir taban oluştu artık.

        ABD’de şirket toplantılarında ve vatandaşın kendini ifade edebildiği anketlerde enflasyonist beklentilerin güçlü olduğunu görebiliyoruz.

        Üstüne Federal Hükümet de devamlı olarak canlandırma paketleri açıklıyor.

        Sonuç olarak, Fed’den genişleyici tutumunu bir miktar azaltması bekleniyor. Ancak bu dikkatli bir biçimde yapılmazsa prematüre olabilir. Risk iştahını öldürüp iş dinamizmini baltalayabilir.

        Tüm bunları gören Fed Başkanları oldukça ağır bir biçimde, sinyal vererek ve yönlendirerek çıkışa doğru ilerleme gayretindeler.

        Banka Para Politikası Komitesi'nin verdiği kararda bu dikkatin izlerini buluyoruz. Kararın üstüne gelen basın toplantısında da benzer bir dil kullanıldı.

        Sanırım anlamamak mümkün değil. Yakında bir noktada (Tahminen Eylül) Fed ilk azaltım açıklamasını yapacak. Yeni yılın başında aylık tahvil alım miktarı 10 ya da 20 milyar dolar düşecek. Bu hızı, ekonomik aktivitenin gücü belirleyecek.

        Örneğin 4. Dalga şeklinde hayatımıza giren Delta Varyantı daha etkili olursa para politikası daha gevşek olacaktır. Ekonomik etkisi olmazsa plana bağlı kalınabilir.

        REKLAM

        Sonrasında 2022 sonunda bir yerde ise faiz artışı olasılığı orada duruyor.

        Bu senaryo hemen herkes tarafından baz olarak alınmış durumda. Bu sebeple dünkü açıklamalar gidişatı değiştirmeyecek. Önceki varlık alımlarını azaltma dönemine göre farklı bir noktada olduğumuzu da sıkça tartışmıştık.

        Neden böyle?

        Önceki dönem gibi küresel sermaye akımları güçlü değildi bu sefer. Yani çıkacak para olmadığı için çıkması zor. Bu kez büyümeler de epey güçlü. Mali destekler yerli yerinde.

        Alt alta yazınca piyasaların şoke olacağı bir durum yok. İpine satılacakları bir de büyüme hikayesi var üstüne.

        Bu kez, öncekinden farklı.

        Örneğin, Fed çıkıştan bahsediyor ancak metaller ve enerji maliyetleri hala yüksek. ABD’de hisse senetleri rekor düzeyde.

        Herkesin takip etmesi gereken artık kısa vadede kovid salgınının ekonomik etkileri, orta vadede ise büyümelerdir. Fed’in yararı da zararı da olmayacak…

        Diğer Yazılar