Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Elena Ferrante’den kayıp oyuncak bebeğin masalı. Iva Prochazkova’dan minicik bir büyükannenin maceraları. Eduardo Jauregul’dan “Kayıp Kitap Avcıları”.

        MASAL

        Kumsalda Bir Gece Elena Ferrante Everest Yayınları

        Hikâyenin kahramanı kayıp bir oyuncak bebek. Sahilde yatarken oyuncak bebek, bir yandan da için için ağlıyor: “Çok üzgünüm. Kızgınım!” Sahibi besbelli ondan sıkılmış ve onu bırakıp yerine bir kedi almış. “Umarım kedi onun üzerine kusar” diye geçiyor içinden, kederli ve küskün bebeğin. Boynunda isminin yazılı olduğu bir kolye varmış aslında ama o kargaşada düşmüş ve bir ismi olmayınca da şimdi kendini bomboş hissediyor. Sonrası sürreel ve epeyce tekinsiz bir masal: Gün batımının Zalim Kumsal Görevlisi, Celina’nın sözlerini çalmak; Ateş onu yakmak isterken, Deniz de tüm yardım çağrılarını yanıtsız bırakıyor. Acaba “annesi” sandığı Mati’den uzakta tehlikeden tehlikeye sürüklenen Celina bu maceradan sağ salim kurtulabilecek mi?

        “Napoli Dörtlemesi” ile tanıdığımız Elena Ferrante bu kez bir çocuk kitabıyla karşımızda. “Kumsalda Bir Gece”, Ferrante sevenlerin kaçırmak istemeyeceği şahane bir masal.

        KÜLTÜR

        Kitap David Miles Redhouse Kidz Yayınları

        Kitap dediğimiz şey sadece beyaz kâğıt üzerinde siyah kelimeler midir? David Miles’ın bu öyküde bir kitabın ne anlama geldiği masalsı bir dille anlatılıyor. Tabletlerin ve cep telefonlarının işgal ettiği zamanımızda, bir kitabın sadece yazılardan ibaret olmadığını hatırlatıyor “Kitap”. İnsanın hayal gücünün sınırlarını zorlar, ufkunu açarken, kitabın pili de bitmiyor. Çocukların kitapla tanışmasını sağlayacak ve onlarda küçük yaşta kitap sevgisi uyandıracak harika bir öykü. Sadece kendilerinin hayal edebileceği bir dünyaya adımlarını atsınlar diye...

        FANTASTİK

        Büyükannem Cebimde Iva Prochazkova, Marion Goedelt Tudem Yayınları

        Arkadaşları, prenses bir annesi ve aktör bir babası olduğu için çok şanslı olduğunu söyleseler de küçük Elias’ın derdi büyük: Annesi ve babası hep meşgul, hep meşgul! Olacak şey değil! Ah! Ne olurdu çocukluk anılarını ardı ardına on kez severek anlatabilecek pamuk bir büyükannesi ya da onu hafta sonları parka götürecek tonton bir büyükbabası olsaydı... Elias’ın derdinin çaresi, minicik, kıpır kırpır bir sarı yumurtada gizli. Çünkü bu yumurtanın içinde mucizevi bir sürpriz saklı: Sarı kanatlı, cep boy ve şeker mi şeker bir büyükanne! Çek yazar Iva Prochazkova’nın “Büyükannem Cebimde” adlı kitabı, yalnızlık çeken çocukların düşlerini renklendirecek sıcacık bir dostluk öyküsü anlatıyor. Kitap, Marion Goedelt’in tatlı resimleriyle ete kemiğe bürünmüş.

        MACERA

        Kayıp Kitap Avcıları Eduardo Jauregul Pierdomenico Baccalario Domingo Yayınevi

        Tuhaf şeyler olmuş, olmaya da devam ediyor! Önce herkesin kitapçılarda kuyruk olup beklediği “şimdiye kadar yazılmış en güzel öykü” kimse okuyamadan kaybolmuş. Bir de Alba ve Diego kardeşler çok sevdikleri “Peter Pan”ı okurken, öyküde olmaması gereken bir şeye, Kaptan Kanca’nın lazer tabancasına rastlamış. Eh, merak etmek pek tabii ki hakları: Kimse okuyamadan kaybolan yepyeni kitap ile içine tuhaf ayrıntılar sızan klasik arasında bir ilişki olabilir mi? Alba ve Diego hem kayıp kitabı bulmak hem de “Peter Pan”ı eski haline döndürmek zorunda. Ama bunun için önce o öykülere sızmaları, içine girip neler döndüğünü anlamaları gerek... Kitapçılardan oluşan çok gizli bir örgüt onların “Peter Pan”ın sihirli dünyasına girmelerine yardım edecek. Sonra mı? Sonrası hayal edebileceğinizin bile ötesinde.

        DOĞA

        Zeytine Güzelleme Ayla Çınaroğlu Hep Kitap

        Ayla Çınaroğlu’nun Hep Kitap etiketli iki çalışması yayınlandı. Çocuklar için ama büyükler de okuyabilir. İlki kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden zeytinle ilgili, ikincisi olanca göz alıcılığıyla insana dair ilk hikâyenin merkezinde yer alan elmayla... İlk kitapta, “yoksul toprakların varsıl ağacı” zeytinin insanlık tarihi kadar eski geçmişi anlatılıyor, onun tüm serüvenine değiniliyor; efsaneleri, hikâyeleri, şiirleri ve anekdotlarıyla... “Elmaya Güzelleme” adını taşıyan ikinci kitaptaysa, elmanın sadece sofraların değil destan, masal ve söylencelerin de tacı olduğunu hatırlatıyor. İşin içine bilim ve tarih, mesela yerçekimini kanıtlayan Isaac Newton ve elmayı hedef alan okuyla Wilhelm Tell giriyor... Mustafa Delioğlu’nun çizimleriyle...

        MİZAH

        Owen Skye’ın Gizli Hayatı Alan Cumyn Büyülü Fener Yayınları

        Owen Skye’ın hayatı tehlike ve macerayla doludur. Bataklık Adam yakındaki tarlada pusuda bekler, uzaylılar mesaj yollar. Bir de gözleri tıpkı birer mücevher gibi parlayan Sylvia vardır. Yine de işler karıştığında insanın, yanında kardeşleri olduğunu bilmesi güzel! Ve Andy ve Leonard neyse ki hep Skye’ın yanında. Owen Skye ve kardeşlerinin hikâyeleri aracılığıyla, erkek çocuklarının gizli hayatı. Üstelik çok eğlenceli...

        Robot Kobi Doğan Egmont Yayıncılık

        Okumaya Neşeli Bir Başlangıç... Okumayı yeni öğrenen çocuklara el yazısıyla hazırlanmış şahane bir seri. Diğer kitaplar, “Kaykaylı Cadı” ile “Altın Yumurtanın Peşinde”

        HAFTANIN ÖNERİSİ

        Zıplayan Kitaplar: Kurbağacık Final Kültür Sanat Yayınları

        Zıplayan Kitaplar: Tavşancık Final Kültür Sanat Yayınları

        “Bastır sonra bırak, kediciğin nasıl zıpladığını gör.”

        Serinin diğer iki kitabı, Zıplayan Kitaplar: Kedicik ve Zıplayan Kitaplar: Kedicik.

        Diğer Yazılar