Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Emzirirken kurulan ten teması bebek ve anne için çok değerlidir. Emzirme dönemindeyseniz kilonuza değil bebeğinize ve kendinize odaklanın. Emzirirken fazladan 600 kalori yaktığınızı da bilmelisiniz...

        İNSAN bazı dönemleri yaşadıkça öğreniyor gerçekten. Daha önce de loğusa dönemi yaşadım ama ayrıntıları unutuveriyor insan. Herkes soruyor “İkinci çocuk nasıl bir duygu? Baştan başlamak zor mu?” diye. İlki kadar zor değil, bildiğim yerden çıkıyor sorular. Unutmamışım! Belki yaşın ilerlemesi , belki de tecrübelerin birikmesiyle, anne ve babanın rahatlığı bebeğe yansıyor ve ilkinden daha sakin oluyorsun.

        Kendi bebeğinize göre hareket edin

        Bu, herkeste aynı mıdır? Hayır! 2 çocuk birbirine benziyor mu? Hayır! Biri ayakta uyuyor, biri sallanarak, biri yatakta... Her bebeğin uyku saati bile diğerinden farklı. Ama bazı dönemler var ki bebekler ortak tepkiler veriyor. Mesela oyun dönemleri, emekleme dönemi… Kendi bebeğine göre hareket etmek en doğru olan.

        Gözlemlerinize güvenin

        Bebek büyütmek üzerine yazılan yüzlerce kitabı okuyan bir anne, bebeğini kitaba göre mi büyütmeli yoksa içinden gelen duygulara göre mi? Bence ikincisi. Örneğin bizim kitaplarda “Bebeğinizi 2 saatte bir emzirin” yazar ama yaz günü emen bir bebek daha çok susadığı için saatte bir hatta yarım saatte bir emmek isteyebilir. Kışın daha çok emdiği bir gün, belki de 3 saat hiç emmek istemeyecektir. Yemekleri de uykusu da bebeğinizi biraz gözlemlediğinizde düzene girer.

        ANNE doğumdan sonra 40 gün içinde biraz kendine gelir, 6 ay sonra artık daha rahattır ama kendini fiziksel ve ruhsal olarak tamamen eskisi gibi hissedebilmesi 2 yıl sürer.

        Bebeğinize ve kendinize odaklanın

        EMZİRME döneminde annelerin tıpkı hamilelikteki gibi normalden biraz daha fazla kalori alması gerekiyor. Emzirirken 600 kalori daha fazla yakıyoruz. Bu yüzden doğumdan hemen sonra düşük kalorili diyet yapmayın. İhtiyacınızı alın, ilave 600 kalori gerektiğini de unutmayın. Kaloriyi artırsanız bile eğer dengeli besleniyorsanız zayıflarsınız.

        Doğum sonrası kilo almaya devam ediyorsanız bir problem vardır. Ya fazla yiyorsunuz ya tüm gün aç kalıp dengesiz yiyorsunuz ya da tatlıyı fazla kaçırıyorsunuz. Hangisi olabilir? Yeni doğum yaptıysanız ilk 3 ay biraz daha rahat olabilirsiniz. Günde 1 seçenek hakkınız olsun. 1 tatlı, 1 börek veya 1 kurabiye. Misafirleriniz için evde hazırlanan ve sizin dayanamadığınız ne varsa birini seçin. Her gelen için tabak hazırlar ve hepsini yerseniz doğum kiloları asla gitmez. Bu dönem kilo alıp vermeye değil bebeğinize ve kendinize odaklandığınız bir dönem olmalı.

        Ten temasının tadını çıkarın

        EMZİRİRKEN bebeğinizin elini tutup okşayın, onunla konuşun, şarkılar söyleyin. Ten teması ve emzirme anı onun için çok değerli. Sizin için de yıllar sonra güzel anılar olarak anlatılacak. Tadını çıkarın. “Emdi mi, doydu mu, yetti mi?”, bırakın bu soruları. Bir problem olursa zaten anlarsınız. Sizin duygularınızın da ona geçtiğini unutmayın. Huzurlu olun.

        Uyku çok önemli

        SÜT veren anneler gün içinde dinlenmeli çünkü uyku ve dinlenme süt oluşumunu artırır. Hatta bebeğin öğle uykusunu beraber yapabilirlerse şahane olur. Evdeki çamaşırlar beklesin, boşverin. İnanın birlikte bir uyku çekmek size de bebeğinize de çok iyi gelecek.

        Diğer Yazılar