Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bu yazıyı tatil için gittiğim Houston’dan yazıyorum. Tatildeyken güzel yemeklerin tadına bakmadan olmaz! Ben de öyle yaptım. Cheesecake de yedim hamburger de!

        DİYETİSYENİNİZ Teksas/Houston’dan bildiriyor. Diyet denince akla ilk Amerika geliyor. Nedenini çok iyi biliyorsunuz. Burada obezite çok yüksek oranda görülüyor. Amerika’nın birçok yerinde porsiyonlar çok çok büyük. Aslında burada her şey çok büyük; evler, arabalar, yollar... Yemekler de öyle.

        Yollar, parklar kadar güzel ki, çık yürü! Marketteki yiyeceklerin çeşidi inanılmaz fazla. Hele aç karnına girersen, kimse seni tutamaz. İhtiyacın olmayan her şeyi alabilir, her şeyin tadına bakmak isteyebilirsin. Obezitenin sebebi dengesizlik. Yemekte, harekette, uykuda, her şeyde olması gereken denge bozulunca ortaya şişmanlık çıkabiliyor.

        Buraya tatile geldim. Çok sevdiğim bir ailenin yanına gelince (ki onlar benim danışanlarım aynı zamanda) tabii “Oraya da gidelim, buraya da gidelim”lerin yanında “Onu da yiyelim, bunu da deneyelim” diyoruz. Peki ne olacak bu işin sonu? İşte bir diyetisyenin itirafları...

        CHEESECAKE’İ BÖLÜŞEREK YEDİK

        “Eee neden siz de yiyorsunuz?” diyorsanız, daha önceki yazılarımı hiç okumadınız demektir. Tatil bu! Ben de insanım. Elbette güzel yemeklerin tadına bakacağım. Hep söylerim; özel, anlamlı, sevdiklerinle yediğin yemekleri kaçırma. Canın sıkıldı diye ağzına şeker atmak veya çikolata kaşıklamak başka, sevdiklerinle beraber çikolatalı cheesecake yemek başka...

        Buranın meşhur cheesecake’çisine gittik. O gün sabah sadece yumurta, peynir, domates ve esmer ekmekle iyi bir kahvaltı yaptım. Muhteşem marmelatların tadına bile bakmadım. Aralarda sütlü kahveler benim kurtarıcım oldu ama hâlâ emzirdiğim için bunları kafeinsiz içmeye çalışıyorum.

        Sonra öğle yemeği zamanı geldi, asla aç karnına tatlı yemeyin. Güzel bir tavuklu salata yedim, yağsızdı ama çok güzel soslandırılmıştı. Baharatlarla tatlandırıldığı için çok beğendim. Sonra 2 cheesecake söyledik ve 5 kişi bölüştük. İnanmayacaksınız ama tabakta kaldı bile! Bu, iyiye işaret. Akşamsa hafif bir salatayla günü kapattım. Mevye veya tatlı başka bir şey yemedim.

        *************

        HOUSTON’DA SAĞLIKLI YAŞAM SEMİNERİ

        18 Kasım’da Houston’da verdiğim seminerde birbirinden değerli 25 kadınla buluştum. Burada yıllar önce kurulan bir vakıf var. Hikâyesi çok etkileyici. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği’nin buradaki kolu diyebiliriz. Köyde doğup büyüyen Mehmet ve Deniz (Demirors) çok zor koşullarda okumuşlar. Öğrenmek için her şeyi yapmışlar. Başarı dolu hikâyeleri, burslu okullar ve çok iyi bir kariyerle devam etmiş. Bugün çok iyi şartlarda yaşıyorlar ama asla köylerini ve orada okumak isteyen kız çocuklarını unutmamışlar.

        YASAKLARLA DİYET OLMAZ

        Burada bir vakıf kurdular, ‘Anadolu’da Bir Kızım Var’ projesinde kız çocuklarını okutuyorlar. O kadar güzel şeyler yapmışlar ki, beni davet ettiklerinde gururla “Evet” dedim. Houston’daki bu buluşmada sağlıklı yaşam, sağlıklı zayıflama, yemek aşkı, yemek-çocuk-anne arasındaki ilişki derken saatlerce dalmışız konuşmaya.

        Güzel bir motivasyon konuşması oldu. Neden sürekli diyet yapmak zorundayız? Neden diyet deyince aklımıza sadece zayıflamak geliyor? Neden mutlu olmak için yemek yiyoruz? İşte kafamıza takılan, bitmek bilmeyen sorular...

        Resmen dertleştik! Onlara da inandığım şeyi anlattım: Yasaklarla diyet olmaz. Diyet sağlıkla, keyifle, istekle olur. Başta Çiğdem Bürsin olmak üzere emeği geçen, katılan, paylaşan herkese tekrar teşekkür ediyorum.

        *************

        HAMBURGERSİZ OLMAZDI

        HAMBURGERİ denemesem olmazdı. GURU Burger’e gittik. “Salata da ister misiniz?” diye sordu garson. “Elbette” dedik. Önden salata yemek iyi geldi bize. Gittiğimiz birçok yerde ice tea var. Ama gerçek buzlu çay, şekersiz, Aroması yok. Genelde kendileri yapıyorlar. Tatlı isterseniz şeker koyuyorlar ama çok fazla. Şekersiz olanı deneyin. Sonra burgerlerimiz geldi, çok lezzetliydi. Benimki tam buğday ekmeğindendi ve içinde 120 gram et vardı. Ekmek çeşidini seçebilmek ve içindeki et miktarını ayarlamak şahane! Hatta aramızdan biri ekmeksiz burger yedi. Mantar ve bol sebzeyle hazırlanmıştı.

        Diğer Yazılar