Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İspanya’nın sakin ve dingin sahil şehri Valensiya’da, ileri otonom sürüş için geliştirilen dünyadaki ilk model olan yeni Audi A8 ile bir deneyim yaşadım. İşi abartıp test ettim demek istemiyorum, zira patronlara ve ötesine hitap eden yeni A8, adeta hiçbir hava muhalefeti olmayan gökyüzündeki bir iş jeti gibi yollarda süzülüyor. Kasisler, engeller, hasılı her türlü olumsuzluk, böyle bir otomobilin yolcularının konforuna mani olamıyor. Geliştirilen yeni havalandırma sistemiyle de içerisi mis gibi, tertemiz ve taze havalı. Tek sorun böyle bir otomobile sahip olacak patronların, bu keyfi, şoförleriyle paylaşımında olacaktır. Audi A8 için davet aldığımda, “İş jeti - otomotiv yakınsaması nelere kadir olmuş?” sorusuna cevap arayacaktım. Gördüğüm ve tecrübe ettiğim şu ki Audi A8’in sadece kanatları eksik. Sürüş esnasında pek 90 kilometre (km) hızın ötesine geçemedim, ama azıcık hızlanınca da sorunsuz bir pistte koşarak havalanacağım hissine kapıldım.

        İLK ÇEYREKTE SATIŞA SUNULACAK

        Dünyada ileri otonom sürüş için geliştirilen ilk seri üretim otomobil olma özelliğini taşıyan A8, yeni tasarımı, yenilikçi dokunmatik ekranlı kontrol konsepti ve sistematik elektrikli sürüş gibi geniş donanımıyla oldukça iddialı. 2018’in ilk çeyreğinde de Türkiye’de satışa sunulacak ve ilk etapta 3.0 TDI 286 Hp dizel ve 3.0 TFSI 340 Hp benzinli olarak iki farklı motor seçeneğiyle meraklılarıyla buluşacak.

        Audi AI uzaktan otopark pilotu, A8’in park yeri ve otoparklarda otomatik olarak manevra yapmasını sağlıyor. Sistem akıllı telefonuyla da kullanılabiliyor

        AKS MESAFESİ 13 SANTİM UZADI

        Otomobilin, geniş ve yüksek tek çerçeveli ızgara ile akıcı ve sert hatlara sahip ön kısmı, sportif bir zarafeti de beraberinde getiriyor. Lüks sedan, 5.17 metre aks mesafesine sahip standart versiyonu ve aks mesafesi 13 santim daha uzun olan A8 L versiyonuyla sınıfındaki rakiplerini ciddi zorlayacak gibi görünüyor. Markanın amiral gemisi niteliğindeki model, Audi lazer aydınlatma kullanan çarpıcı HD Matrix LED farlar ve arkada OLED teknolojisinden yararlanan LED şerit aydınlatmalar ile hem gündüz hem de gece dikkat çekmeyi başarıyor. Daha ilginci ise bu aydınlatma altyapısının, sürücünün otomobiline yaklaşma veya uzaklaşma esnasında da benzersiz ışık animasyonları sunması…

        Müzik dinlemek için bile A8’den çıkmak istemeyebilirsiniz. 23 hoparlör ile 3 boyutlu ses sistemi kabini bir sahneye dönüştürüyor

        DİNLENME KOLTUĞU AYAK MASAJI YAPIYOR

        Audi A8’in içi lüks ve ferah bir salonu andırıyor. Havalandırma kapakları koltuk kılıflarının dikişlerinden elektronik olarak açılıp kapanıyor. L versiyonunda yer alan opsiyonel dinlenme koltuğu dört farklı ayar seçeneğine ve bir ayak dayama yerine sahip. Sağ arka koltuktaki dinlenme koltuğuna oturan yolcu, ön yolcu koltuğunun arkasına entegre edilen ünite yardımıyla ayaklarına masaj da yapabiliyor.

        DÜŞÜK HIZLARDA YAPAY ZEKÂ KONTROLÜ ALIYOR

        Geleneksel döner düğme ve dokunmatik ekranlar, yeni modelde yerini dijital çağın gereklerine, en üst seviyeden bırakmış durumda. Sürücü, otomobilin birçok fonksiyonunu doğal ses kontrol sistemiyle kumanda edebiliyor. Otomatik sürüş için geliştirilen ilk tüketici sınıfı otomobili A8’in yapay zekâ pilotu, gidiş ve geliş şeritlerinin bariyerle ayrıldığı otoyol ve ana yollarda, 60 km/h’den düşük hızlarda otomobilin kontrolünü ele alıyor. Orta konsol üzerindeki AI düğmesine basılarak devreye sokulan bu sistemi sık sık test ettim. Ellerimi bağlayıp yolu izlerken, otomatik pilotun marifetlerine şaşırdım tabii ki. Kalkış, hızlanma, dönüş ve frenler, sıkışık trafik pilotu tarafından yönetiliyor. Sistem belirlenen sınırlara ulaştığında bir uyarıyla sürücünün otomobilin kontrolünü yeniden devralmasını sağlıyor.

        Diğer Yazılar