Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği’nde (TÜSİAD) katıldığı istişare toplantısında hem güncel konular üzerine açıklamalar yapmış, hem de gelen sorulara cevap vermiş. Hangi konuların TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik veya diğer katılımcılar tarafından bakanla tartışıldığını merak ettim. Aradığımı bulamadım!

        Burada defalarca ülkemizi ciddi anlamda ekonomik kayba uğratan, otorite boşluğuna işaret eden, hatta memleketin yol geçen hanı gibi kullanılmasına sebep olan bir konuyu gündeme getirmiştim. Mevzuyu bir daha hatırlatmış olayım: Ülkemize gelen yabancı plakalı araçlar, otoyol ve köprülerimizi bedava kullanıyordu. Trafik ihlallerinde de hiçbir ceza ödemiyorlardı. Sayın Tüfenkçi, bu konu aynen devam ediyor mu? Yoksa bir sistem kurdunuz mu? Araştırmalarımdan bir netice alamadım. Ancak anladığım kadarıyla otoyol ve köprülerimizi kaçak şekilde kullanan, trafik cezaları tahsil edilemeyen yabancı plakalı araçlar için ülkeye giriş ve çıkışlarda bir kontrol ve denetim sistemi olmaması en büyük kabahatimiz. Bu sebeple yabancı araçlardan yıllardır otoyol, köprü ve trafik cezası bedellerini tahsil edemiyoruz. Ancak TÜSİAD üyelerinin de böyle bir derdi yok. Fakat konu şirketlerin değil, memleketin, hepimizin meselesi. Bir TÜSİAD’lının gündeme getirmesi iyi olurdu.

        Bu husustaki tespitler net ve konunun iki muhatabı var: Ulaştırma ile Gümrük ve Ticaret bakanlıkları. Problemin kaynağı da, iki bakanlığın nasıl bir sistem kurulması gerektiği ve sorumlunun hangi bakanlık olduğu konusunda anlaşamaması. Defalarca yazmama rağmen iki taraftan da hiçbir zaman tatmin edici cevap alamadım. Fakat geçen yıl, 2018’in ilk aylarından itibaren gümrük kapılarında denetim ve kontrollerin başlanacağı açıklandı. Fikri takip yaptım. Olumlu bir neticeye ulaşamadım. Sorumluluk hangi bakanlıktaysa lütfen bir izahatta bulunsun: “Yabancı araçlara otoyollar ve köprüler halen daha beleş mi?”

        Antalya Eurasia Airshow’da, teknik bakımları Onur Air teknik tarafından gerçekleştirilen, Suudi Arabistanlı bir işadamına ait olan Airbus A318 iş jeti ilgi çeken uçaklardan biri oldu. Zira uçağın birçok aksamı altın kaplama olmasıyla dikkat çekiyordu. 13 yolcu kapasiteli uçak 3 bölümden oluşuyor. Önde ve arkada iki adet dinlenme bölümü ile ortada çift kişilik yatak odası bulunuyor.

        ***********

        ANTALYA HAVACILIKTA ZORU BAŞARDI

        Türkiye, tarihinde ilk defa geniş katılımlı, şovları, konferansları olan önemli bir havacılık fuarına imza attı. Türkiye’nin siyasi atmosferindeki hareketlilik, Batılı ülkelerle olan limoni ilişkiler, Almanya’nın bu fuarın karşısına ILA Berlin Airshow ile çıkmasına rağmen Eurasia Airshow zoru başardı. İki yılda bir yapılacak fuarın ikincisinin daha iyi olacağına dair de ümitleri yeşertti.

        Haberlerden detayları mutlaka göreceksiniz, ama görünmeyeni söyleyeyim: Şimdiye kadar İstanbul’da fuar adı altında yapılan organizasyonların en az on katı bir katılım gerçekleştiği gibi büyük bir kapalı alanda da şirketler stantlarıyla yerini aldı.

        Mesela bu fuara yoğun katılım gösteren Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Oleg Bocharov, havacılıkta büyük hedefleri olan Türkiye için bu tür etkinlikler düzenlemenin önemli olduğuna dikkat çekti. Büyük hedefler için bu tarz organizasyonlar çok önemli, ama kaliteli, nitelikli ve istikrarlı yapmak kaydıyla. İlk organizasyonda elbette aksaklıklar, eksiklikler, tecrübe edilen birçok husus oldu. Ancak her şeye rağmen ülkemiz ve özellikle de Antalya’nın yeni bir markaya kavuşmuş olduğuna şüphe yok.

        Antalyalıları ve yolu bu tarihlerde Antalya’ya düşecek olanları da uyarmış olayım. İlk günlerinde profesyonelleri ağırlayan fuarın son iki günü halka açık olacak. Çocuklarınızı alın bu fuara gidin. Türkiye’de ilk kez görücüye çıkan uçakları, teknolojik gelişmeleri, Türk şirketlerinin başarılarını yakından görme fırsatını kaçırmayın.

        Diğer Yazılar