Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Telekomünikasyon sektöründe fiber kablo tartışmaları epeydir var. Ve henüz Türkiye için doğru ve sürdürülebilir modelin ne olacağı da bilinmiyor. Fiber altyapının açık ara lideri Türk Telekom, sektörün iki önemli oyuncusu Turkcell, Vodafone ve diğer şirketlerle fiber altyapının kullanımı konusunda tartışma yaşıyordu. Çünkü Türk Telekom fibere en fazla yatırım yapan operatör olarak hâkim rolünü kullanarak yüksek fiyattan fiber altyapıyı kullandırıyordu. İki önemli oyuncu da bir yandan fiyat politikasına direniyor, diğer taraftan kendi fiber hatlarını döşüyorlardı. Hatta bazen aynı bölgeye 3 operatörün de ayrı ayrı fiber döşediği oluyordu. Türkiye için ciddi kaynak kaybı anlamına gelen bu durumun nasıl çözüleceğine dair epeydir tartışmalar gündemde. Şu ana kadar bir model de bulunamadı.

        Öte yandan Türk Telekom’un diğer operatörlere pahalı kullandırdığı fiber altyapının bedelleri de günün sonunda vatandaşın cebine yansıyordu. Başbakan Binali Yıldırım’ın himayesinde, yarın 3 operatör bir araya gelip Türkiye’de fiber kullanımının ucuzladığını ilan edecek. Bunu da Türk Telekom’un önereceği ucuz fiber altyapı teklifine dair protokole Turkcell ve Vodafone’un imza koymasıyla hayata geçirecek. Ve böylece “fiber savaş”a Başbakan Binali Yıldırım’ın el atmasıyla konu bir süre daha gündemden uzaklaşacak, ancak nihai bir çözüm olmayacak. Neden mi?

        Fiber altyapının ucuz kullanılması için protokol teklifi tartışmanın en önemli tarafı Türk Telekom’dan geliyor. İki operatöre daha önce pahalıya kullandırdığı fiberi, yeni protokolle daha ucuz fiyatlara kullandırma teklifi yapılacak. Böylece Turkcell ve Vodafone’un, hâkim konumdaki Türk Telekom’un fiber altyapısını ucuza kullanacağı için gereksiz fiber yatırımı yapmayacakları düşünülüyor. Hatta fiberde böylece yatırım ve rekabet iştahının artması bekleniyor. Ayrıca artık en az su, elektrik ve doğalgaz kadar ihtiyacımız olan iletişim (internet vs.) ücretlerinin de ucuzlamasının sağlanması umuluyor. Bakalım önümüzdeki günlerde fiberde neler olacak? Her operatör birbirinin fiber altyapısını hangi oranda ve ne derece tartışmasız kullanabilecek?

        Ancak Türk Telekom’un imtiyaz süresinin dolmasına 8 yıl var. Dolayısıyla tüm bu tartışmaları 8 yıl için yapmak yerine altyapıyı ortak kullanacak, işletecek, geliştirecek daha doğru modellerin bulunup hayata geçirilmesi gerekir. Protokolle ucuz yol haritası çıkarılsa bile tek operatörün kontrolündeki fiber altyapıyla fazla mesafe kaydetmek zor. İllaki tartışmalar yeniden çıkacaktır.

        ***********

        ‘YATIRIMLARDA DURAKSAMA YOK’

        Fiber altyapı konusunda duraklama dönemine girildiğini, önemli bir kaynağa dayandırarak şu notu düşmüştüm: “Turkcell ve Vodafone mahalli yönetimler ve diğer ilgili makamlarla çeşitli prosedürler yüzünden fiber ağlarını genişletmekte zorluk yaşarken, Türk Telekom ise hissedar problemi sebebiyle fiber yatırımlarını rölantiye almış gibi görünüyor. Belki de para harcamak istemiyor.”

        Bu yazıma Türk Telekom’dan gelen cevap ise şöyle: “BTK tarafından yayınlanan 2017 yılsonu pazar raporuna göre Türkiye’de 325 bin kilometre uzunluğunda fiber ağ altyapısı bulunmakta olup bunun % 80’e yakını Türk Telekom’un tamamen kendi başına kurup işlettiği ve tüketicilerin hizmetine sunduğu fiber ağlardan oluşmaktadır. Fiber altyapı yatırımlarımız, duraksama iddialarının aksine 2018’de de tüm hızıyla devam etmektedir. Sadece 2018’in ilk üç ayında bile 7 bin kilometre uzunluğunda fiber altyapı döşenerek ülkeyi saran toplam fiber ağımızın uzunluğu 262 bin kilometreye ulaşmıştır. 2018 ilk üç aylık dönemde yine fiber, sabit ve diğer altyapının gelişimine yaklaşık 350 milyon TL’lik kaynak ayırmış bulunmaktayız.”

        Diğer Yazılar