Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Daha önce başka ülkeleri ihracat yapan bir şirketimiz, son olarak Malezya’ya havalimanı yangın söndürme aracı göndermiş. Peki Türkiye’deki havalimanlarımızda ne kadar yabancı yangın söndürme aracı var? Neden tercih ediliyor? Bazı meydanlarımızdaki yabancı araçlarla yerlileri karşılaştırdığımda arada pek fark göremediğimden merak ettim.

        İzmir Torbalı’da faaliyet gösteren Volkan İtfaiye Araçları şirketimiz ülkemiz adına sevindirici bir teknoloji ihracatı yapmış. Geçen yıl Malezya Başbakanı Türkiye’ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Erdoğan bu aracı tanıtmıştı. Akabinde sipariş gelmiş ve ihracat gerçekleşmiş. Aynı şirket Nijerya ve Sırbistan gibi ülkelere de bu ürünlerde ihraç etmiş. Sırada Türkiye var! Böyle firmaları devletin şu veya bu şekilde desteklediğini açıklaması yeterli değil, ithalatın önünü kesecek bir yöntemin bulunması şart.

        Mesela Volkan İtfaiye, geliştirdiği “LION” modeliyle büyük meydanlardaki en çetin durumlara bile üstün performansı ile anında müdahale edebiliyor. Hava kuvvetlerinin gereksinimlerini karşılayabiliyor. Özetle; “Yurtdışında şu şirketin ürünü güzeldi, teknik özellikleri üstündü, aldık.” Bahanelerinin üretilmesine gerek yok. Volkan, her türlü “Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele” (Aircraft Rescue and Fire Fighting ARFF) araçlarını (4×4, 6×6, 8×8 aks konfigürasyonlu) üretebiliyor. Önemli bir kabiliyet ve tecrübe kazanmış. İhtiyaçların yurtdışından aracılarla temin etmeyi bir çok açıdan faydalı bulanlara bir vesileyle ses çıkarılması şart...

        Sütlaç Amerika yolcusu!

        Sütlaç Amerika yolcusu!
        0:00 / 0:00

        Başarı tesadüf değildir. Hiçbir bahane de başarının yerini tutmuyor. Böyle bir yükselişe, başarı hikayesine dikkatinizi çekmek istiyorum. Yaklaşık 14 yıl önce Türk Hava Yolları, uçaklarında ve yolcu salonlarında sunduğu ikramlarıyla çok sayıda ödül aldı. THY’nin küresel ölçekte dikkat çekmesine ikramlar müthiş katkı sundu. THY’nin uçuş ağı genişledikçe tatlarımız, kültürümüz, Türk mutfağı da dünyada daha çok bilinir oldu.

        Gökyüzünde ikram, yemek denince THY’yi akla getiren bu başarıların arkasında Do&Co vardı. THY ile ortak kurduğu Turkish Do&Co şirketiyle milli havayolunu dünyada üst sıralara taşıdı. İşte o Do&Co, şimdi Amerika’nın en büyük havayollarından birine Delta’ya da hizmet verecek. Böylece sütlaç, revani, köftelerimiz, zeytinyağlılarımız, haydari ve daha birçok Türk mutfağı imzalı tatlar da Amerika’ya gidecek.

        Türk müteşebbisi Atilla Doğudan tarafından Viyana’da kurulan Do&Co, halihazırda 3 kıtada, 12 ülkede ve 32 noktada çeşitli havayolu ve kurumlara hizmet veriyor. Delta Airlines’ın ihalesini kazandığı haberini öğrenince Yönetim Kurulu Başkanı Attila Doğudan ile görüştüm. Koronavirüs salgının havacılık ve seyahat sektörünü durma noktasına getirdiği bir dönemde 4 büyük ikram şirketiyle yarışarak Delta’nın ihalesini kazanmış olmasından elbette mutluydu.

        REKLAM

        “Delta’nı bin 380 adet uçağı var. Koltukları, uçakları yenilemişler. Bu sebeple ikram konseptini de yenilemek, iyileştirmek için bizimle çalışma kararı aldılar.” diyen Doğudan, Delta Havayolları'nın ABD’de 5 ayrı noktada HUB’ı (uçuş merkezi) olduğunu bunlar arasında en büyüklerinden birisi olan Detroit Havalimanı ikramlarını Do&Co’nun vereceğini söyledi.

        ABD’deki Do&Co neler yapacak, Türk mutfağından neleri Amerika’ya götürecek? Merak ettim sordum. Atilla Doğudan, Türk mutfağının çok lezzetli olduğunu, herkesin ve Amerikalıların çok sevdiği birçok yemeklerimizin bulunduğunu hatırlatarak, “Patlıcan salatası, zeytinyağlı enginar, barbunya, haydari, közlü biber, birçok sıhhatli otlarla salatalar ve Türk zeytinyağı çok beğeniliyor. Lezzetli köfte çeşitlerimiz, bizim hamburgerimiz, tatlılardan revani, sütlaç gibi ürünlerimiz Amerika’daki menülerimizde yer alacak.” Vurgusunu yaptı. ABD’li Do&Co, Türk mutfağından değişik örneklerine de “Tastes of the World – Dünyanın En İyi Lezzetleri” başlığı altındaki sunumlarında yer verecek.

        Günde yaklaşık 400 uçuşun gerçekleştiği Delta’nın Detroit HUB ile birlikte Do&Co, 2 yıl içinde önce New York, sonra da Los Angeles merkezlerindeki ikramlarına talip olacak. Do&Co’nun ABD’de önü açık anlayacağınız.

        Kovid-19 salgının kısa dönemde çözülmeyeceğini gören bir çok havayolu ikramlara daha fazla önem verir oldu. Gelen yolcuyu memnun etmek için British Airways, Körfez’deki havayolları ve hizmete önem veren diğer şirketlerin ikrama yatırım yapmaya başladığını vurgulayan Doğudan, bu dönemde normal restoranda nasıl oluyorsa, uçaklarda da aynı kriterlerle hareket ettiklerini ifade etti.

        Özellikle Koronavirüs salgının azalması veya krizin ortadan kalkacağına dair işaretlerin, eğilimlerin ortaya çıkmasıyla birlikte havayolları arasında ciddi bir ikram yarışı olacağı beklentisi var. Rekabetin ikramla farklılık kazanacağını düşünen Delta Havayolları da bu sebeple eski alışkanlıkları olan, kendisini yenilemekte zorlanan ve fonlar tarafından yönetilen ikram şirketleri yerine Do&Co’ya tercih etmiş. Hayırlı olsun.

        Uçakta buzlanmaya yerli çözüm!

        Uçakta buzlanmaya yerli çözüm!
        0:00 / 0:00

        Uçaklarda buzlanmayı önleyici püskürtülebilir sıvıyı yerli ve milli imkanlarla geliştirildi. Kamu veya yarı kamu konumunda kurum veya şirketler değil bir özel bir şirketimiz yaklaşık 5 yıllık Ar-Ge çalışmaları neticesinde başarılı olmuş. MKS DevO Kimya, Türkiye’nin tamamını ithal ettiği bu sıvıları yerli olarak geliştirmiş. Desteklenmesi halinde kısa sürede de bunu ihraç edecek noktaya gelecektir. Katma değeri iki katlı bir girişim ortaya çıkacaktır. Tabi ithalat sevdalarının önü kesilebilirse…

        Ama şunu net biliyorum. Bizdeki bürokrasi önce MKS DevO Kimya’nın canını sıkar. Böyle bir ürünü neden geliştirdiğini bir sorgulatır. Kamuda bu işe sevinenden çok üzülen olur. Öyle ekranlarda yerli ve milli edebiyatı yapanlara aldanmamak lazım. İthal ürününün getirisi, lobisi daha fazla olduğundan el üstünde tutulur. Bu sebeple yerli ürünleri kamunun afetlerinden koruyup, gözetlemek için özel bir yaklaşım gerekiyor.

        Neyse ürüne dönelim. Uluslararası havacılık kriterlerine uygun, yüzde 100 yerli mühendislikle geliştirilmiş ve sertifikaları alınmış. MKS DevO Kimya Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, geliştirdikleri sıvıların özellikle soğuk iklimin görüldüğü coğrafyalarda uçuş yapan hava araçları için hayati önem taşıdığını belirtiyor.

        Anlayacağınız bazı coğrafyalarda bu ürünlerin kullanılması zorunlu. Zaten hava şartlarına bağlı olarak “Deicing Fluid” 4 ayrı tipte geliştirilmiş. Üretim aşamasına gelmiş. Yerli ürün hazır. Yerli pazarın da hazırlanması gerekir. Zira Türkiye buzlanmaya karşı kullanılan ithal ürünlere yılda yaklaşık 100 milyon ABD Doları ödüyor.

        Türkiye’de geliştirilen havacılık alanındaki bu ürünün Kanada Quebec Üniversitesi AMİL Laboratuvarları tarafından onaylanmış. Bu da bir ilk. Bakalım bu başarının devamı nasıl gelecek?

        Diğer Yazılar