Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Türkiye, gelişim ve dönüşümün, geleceği yakalamak için neler yapılması gerektiğinin inceliklerini “TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali” ile yaşıyor. İlkokul çağındaki çocukların rol modellerinin nasıl değiştiğini Atatürk Havalimanı’nda kapılarını açan TEKNOFEST’te görmek mümkün. Ziyarete gelen ilkokul ve ortaokul çağındaki çocuklara azcık kulak kabartıldığında dünyadaki en teknolojik gelişmelerden haberdar oldukları, Selçuk Bayraktar’ı örnek alarak ilginç bir inanç ve kararlılık ortaya koyduklarına şahit oldum.

        TEKNOFEST böylesine bir moral ve motivasyona 4’ncü organizasyonunda ulaştı. Yıl boyunca yapılan yarışmalar, atölye çalışmaları bu çocukların içlerindeki cevheri ortaya çıkarıyor. TEKNOFEST’te her sene yeni milli, özgün yerli tasarım bir ürünle tanışan gençlerin ufukları genişliyor, hayal dünyalarına erişmek bile mümkün olmuyor.

        Erin Motor Genel Müdürü Ersin Şahin, kendilerinin yüzyıllık bir teknoloji olan motor alanında çalıştıklarını, ama Teknofest kapsamında sponsoru oldukları su altı insansız araçlar geliştirerek yarışmaya katılan ve ikinci olan çocukların teknoloji hakimiyetlerine, özgüvenlerine hayran kaldığını söyledi. Ufuklarını açmış. TEKNOFEST ile ülkemizi çağımızın ötesine taşıyacak topyekûn bir değişim yaşanıyor.

        REKLAM

        Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği TEKNOFEST 2021’de bir şey daha dikkatimi çekti; Türkiye’nin insansız hava, kara, deniz araç ekosistemi oluşmaya başlamış. Elbette liderlik TB2’lerin öncülük ettiği insansız hava araçları (İHA) alanında. Türkiye’de çeşitli sınıflarda ve farkla amaçlar için İHA üreten şirketlerimiz var.

        Baykar Savunma ile Türk Havacılık Uzay Sanayi AŞ (TUSAŞ), STM ve Aselsan askeri ve sivil alanlarda, Dasal Havacılık kargo taşımacılığı, Tarnet ve diğer bazı şirketler tarım gibi alanlar başta olmak üzere çeşitli sektörler hitap eden ürünler geliştirmiş. Türk Hava Yolları da Turkish Technic Ar-Ge birimi de yolcu ve kargo taşımacılığı için geliştirdiği “Esinti” drone ile TEKNOFEST’te yerini almıştı. İsmini buraya yazamayacağım kadar geniş yelpazede, hayatın her noktasına dokunacak insansız araçlar üzerine çalışan, geliştiren şirketler, üniversiteler var.

        ABD’de Wall Street Journal’ın “Turkish Drone” olgusuna vurgu yapması, savaşta oyun değiştiren makul maliyetli, yüksek teknoloji İHA’ların Türkiye’de orta çıkmasına vurgu yapmasının nedenlerini Teknofest’te görmek mümkün. Bayraktar TB2’lerle başlayan yüksek teknoloji ürüten Türkiye algısının tüm sektörleri kapsayarak gelişmeye devam edeceğini ülkemize sınıf atlatacağını tahmin etmek zor değil.

        TEKNOFEST’i Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ ile birlikte dolaştık. Haluk Bayraktar da Kenan Bey’a Akıncı ve Teknofest hakkında bilgiler aktardı ve Baykar’ın son eseri Akıncı TİHA’nın başına geldik.

        Kenan Bey, “10 yıl önce Türkiye’nin böyle bir tabloyla karşılaşacağını, yerli ve milli teknoloji harikası İHA’lar üretip, TEKNOFEST gibi bir etkinlik düzenleyebileceğini tahmin ediyor muydun?” şeklinde bir soru yöneltti.

        REKLAM

        Gerçekten de 10 yıl önce böyle bir tabloyu tahmin etmeyi bırakın, hayal eden sayısının bile çok az olduğunu düşünüyorum. Ben 10 yıl önce değil, ama 2014’te Özdemir Ağabey (Bayraktar) ‘Mutlaka git’ tembihiyle, Haluk ve Selçuk Bayraktar ile birlikte Keşan’da Bayraktar TB2’lerin teslime hazır hale geldikleri törene katıldığımda bugün şaşkınlıkla izlenen tablonun hayalini kurmaya başlamıştım. Kenan Bey’e de bu hadiseyi anlattım.TEKNOFEST meraklısı olduğundan sergilenen ürünlerin hepsini beraber gezdik.

        Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivalinin nelere kadir olacağını ise biraz sabredersek önümüzdeki yıllarda ortaya çıkan eserlerle görmeye başlayacağımızın notunu da buraya düşeyim. İlki 2018'de gerçekleştirildiğinde her kademeden teknoloji yarışmalarına katılan öğrencilerin sayısı 20 bin seviyesinde olmuştu. Teknoloji yarışmalarına 2019’da ülkemizden ve 122 ülkeden 50 bin yarışmacı, 2020’de takriben 100 bin genç başvururken, 2021’de başvuran sayısı 200 bine ulaştı.

        Teknoloji yarışmaları, hava gösterileri, konserler, çeşitli konularda gerçekleştirilen etkinlikler ve söyleşiler gibi birçok faaliyete ev sahipliği yapan TEKNOFEST tam da hedeflendiği gibi teknolojiye olan ilgiyi artırıyor. Sadece öğrencilerle sınırlı değil bu gelişmeler. Şirketler de teknoloji ürünü geliştirmeye yöneliyor ve eserlerini TEKNOFEST’te sergiliyor. Daha önce yarışmacı olan üniversite öğrencileri teknoloji geliştiren şirketler kurmuşlar, girişimci olmuşlar, geliştirdikleri ürünlere melek yatırımcı arayan konuma gelmişler.

        TEKNOFEST’e dair son not; Çok sayıda insansız sistem üreten şirketimiz olmuş. Başta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) olmak devletin tüm ilgili kurumlarının yüksek teknoloji geliştiren, yatırım yapan, ihracat için çalışmalara başlayan şirketlerimizle daha yakından ilgilenmesi, kaynak israfı olmadan ihtiyaç ve hedef tanımı yaparak yönlendirmesinde, destek olmasında ciddi faydalar olacaktır. “Milli Teknoloji Hamlesi” yolculuğu için yeni dönem girilmiş durumda ve buna göre tedbirler alınmalıdır.

        Diğer Yazılar