Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Önemli bir toplantı için Boston’dayım. Dünya havacılığının adeta kalbinin attığı, sektörün her türlü meselesinin konuşulduğu ve geleceğine yön verilmeye çalışıldığı küresel bir buluşmadan bahsediyorum. Ben de çeşitli ülkelerden gelen havacılık editörleriyle birlikte salgın sonrası ilk kez yüz yüze gerçekleşen bu zirveyi takip edeceğim.

        Her yıl bir havayolunun ev sahipliğinde dünyanın farklı şehirlerinde yapılan Uluslararası Hava Taşımacılar Birliği (IATA) Genel Kurulu da salgından nasibini aldı ve geçen sene KLM Havayolları'nın hazırlıklarına rağmen Amsterdam’da yüz yüze yapılamadı.

        Salgından önce G. Kore Seul’da gerçekleşen IATA toplantısından sonra dünyada ve sektörde çok şey değişti. Bu sebeple IATA’nın 77’nci Yıllık Genel Kurulu (AGM) ve Dünya Hava Taşımacılığı Zirvesi (The 77th IATA Annual General Meeting and World Air Transport Summit) dikkatle takip ediliyor. Katılımı virüs yüzünden düşük, ama etkisi yüksek bir toplantı olacak. ABD Boston’da JetBlue Airways’in ev sahipliğindeki havacılık sektörü için hayati önem taşıyan bu zirveden nelerin çıkacağı ve hangi hususların tartışılacağı merak ediliyor.

        Çünkü COVİD-19 ile birlikte dünya havacılığı ciddi meselelerle karşılaştı. Uçaklar yerde yattı, çok sayıda çalışan işini kaybederken bazı havayolları bu zorlu sürece dayanamadı. Bazı uçak modellerinin üretimini Boeing ve Airbus durdurma kararı aldı. Bu esnada yeni iş modelleri, farklı teknolojiler de havacılık sektörüne girdi. Temassız uygulamalar için yeni bir dönem başladı. Maliyetleri aşağı çekecek ve şirketlerin rekabetini hızlandıracak yeni dijital uygulamalar hayatımıza girdi.

        REKLAM

        Öte yandan yolcuları ve havayollarını yakından ilgilendiren yeni kurallar hayata geçirildi. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) tüm devletleri ve ilgili kurumları bilgilendirdiği yeni düzenlemelerle tanıştık. Ayrıca ülkeler ve ilgili otoritelerinin aldığı farklı kararlar söz konusu oldu. Halen daha birçok ülke bu konuda tam olarak karşılıklı anlaşmalar sağlayabilmiş değil. Seyahatlerin normale dönebilmesi için aşı ve PCR testi gibi konularda sorunlar tam olarak giderilebilmiş değil. Toplantıda bu tartışmalar da gündeme gelecek.

        Toplantının en önemli katılımcılarından birisi de Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Başkanı Salvatore Sciacchitano olacak. Açılış konuşmasını yapacak olan ICAO Başkanı bakalım hangi hususlara dikkat çekecek. Nasıl bir toparlanmadan bahsedecek ve havacılığın yeniden eski günlerine döneceği günlere yönelik ne tür bir yol haritası sunacak.

        IATA’nın hazırladığı ve devletlerin dikkatine sunacağı raporlar, bilgiler de önemli. Daha önce British Airways’in de içinde olduğu International Airlines Group’un (IAG) CEO’luk görevinde bulunmuş olan şu anki IATA Genel Müdürü (Director General) Willie Walsh, COVİD-19 sürecinde toparlanmaya başlayan sektörün durumunu anlatacak ve kapsamlı bir rapor sunacağı belirtiliyor.

        Star Alliance Toplantısı Yapılamayacak!

        IATA’nın 77’inci yıllık olağan toplantısı Boston’da bu akşam resepsiyonla başlayacak, yarın (Pazartesi) genel kurul açılış konuşmaları yapılacak ve Salı öğlen de bitecek. Ama paralelinde yapılan bazı etkinlikler ve toplantılar ise gerçekleşmeyecek. Öncekilere göre biraz kısa olmasının sebebi de halen daha COVİD-19 için konan kuralların seyahatleri etkilemeye devam etmesi.

        Her şeye rağmen toplantıya havayolları ile üreticiler; Boeing ve Airbus’tan üst düzey katılım var. Genel kurulda konuşma yapacak bazı isimler ise şöyle; Boeing Başkan Yardımcısı ve Ticari Uçaklar CEO’su Stanley Deal, Airbus CEO’su Guillaume Faury, KLM CEO’su Pieter Elbers, Katar Havayolları CEO’su Akbar Al Baker, Emirates CEO’su Tim Clark, Lufthansa CEO’su Carsten Spohr, United Airlines CEO’su Kirby Scott ve toplantının ev sahibi Jet Blue Başkanı Joanna Geraghty.

        REKLAM

        Özellikle ABD ile Avrupa arasında korona virüs tartışmaları sebebiyle havayoluyla seyahatlerde çeşitli kısıtlamaların yürürlükte olması birçok şirketin CEO ve üst düzeyi yöneticisinin IATA Genel Kurulu’na katılmasını engelledi.

        Her yıl bu zirveye paralel olarak yapılan Star Alliance CEO’lar toplantısı da bu yüzden Boston’da yapılamayacak.

        Öğrendiğim kadarıyla bir gelişme olmazsa Star Alliance üyesi Türk Hava Yolları (THY) tarafından da IATA’nın 77’nci Genel Kurulu’na Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı veya genel müdür seviyesinde bir katılım olmayacak. Türkiye’den galiba sadece Pegasus Havayolları Genel Müdürü Mehmet Nane IATA toplantısında olacak.

        IATA toplantısında en fazla gündeme gelecek konu kısıtlı seyahatler ve havayollarının bu durum karşısında yaşadığı sorunlar olacak. Ülkelerin virüse karşı alınan tedbirlere rağmen seyahatlerde ortak kurallar belirleyememesi bir numaralı mesele olarak öne çıkıyor. Bu sebeple COVİD-19 sonrası yükselen aşılama ve test seviyeleri sebebiyle hükümetlere sınırları açması yönünde de tavsiyelerde bulunulması bekleniyor.

        Diğer Yazılar