Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yolcular, havayolları ve onlara destek veren şirketlerle çalışanları, uçakların zamanında kalkmasını ve planlanan uçuşlarda bir aksaklık olmamasını ister. Özellikle yolcular, ücretini ödediği uçağın saatinde kalkmasını bekler, programını da buna göre yapar. Mücbir sebepler olmadıkça da uçakların seyrindeki gecikmeler anlayışla karşılanmaz. Ama ülkemizde ve dünya genelinde yaşanan çok sayıda gecikmenin de önüne geçilemez.

        Havayolları ve havalimanları gecikmeler açısından oda kritiğe tabi tutulur, ölçülür. On-Time Performans (OTP) yani zamanında operasyon yapma kabiliyetlerine bakılır. Bir havalimanında uçuş operasyonu gerçekleştiren havayollarının, yayınladıkları tarifedeki iniş-kalkış saatlerine 15 dakikalık toleranslarla ne kadar uyduklarını gösteren tabloya OTP deniyor. Şirketlerin rekabetinde de önemli kriterdir. Çünkü yolcu en fazla zamanında kalkışla, istediği yere ulaşmak ister. Ancak gecikmelerin sebebi tek bir adreste değil. Hem havalimanı hem de havayolu kaynaklı olabiliyor. Birinci derecede etkilenenler ise yolcu ve havayolları. Bazen sorunun bir numaralı kaynağı olan meydanlar ise o kadar etkilenmeyebiliyor.

        Havacılıkta gecikmeleri araştırıp analiz eden Official Airline Guide (OAG) geçen yıl 57 milyon kayıtlı uçuş verisini inceleyerek, operasyonel anlamda 2017’nin en dakik havalimanlarını ve havayollarını açıkladı. Charter uçuşları ile 2.5 milyondan daha az koltuk arzına sahip olan havalimanlarının değerlendirilmediği, iptal edilen uçuşların da dahil edildiği OAG’nin raporunda, havalimanları ve havayolları, tarifeli uçuşlarının yüzde kaçı oranında zamanında kalkış/iniş performansı sergileyebildiklerine göre sıralanıyor.

        EN DAKİK HAVAYOLLARI

        SIRA HAVAYOLU OTP
        1 airBaltic %90.01
        2 Hong Kong Airlines %88.83
        3 Hawaiian Airlines %87.24
        4 Copa Airlines %86.39
        5 Qantas %86.18

        MEGA HAVAYOLLARININ EN DAKİKİ JAPONLAR

        En büyük havayolları liginde dakiklikte Japonlar zirvede yer alıyor.

        Japon Havayolları, yüzde 85.27’lik oranla lider, All Nippon Airways ise yüzde 83.81 ile ikinci. Amerika’dan Delta Havayolları’nın yüzde 82.76 ile üçüncü olduğu listede Türk Hava Yolları yüzde 76.35 zamanında kalkış oranı ile 14. sırada yer aldı. İlk 20’de 6 Asya Pasifik, 6 Avrupa, 1 Latin Amerika ve 7 Kuzey Amerika havayolu bulunuyor.

        DÜNYANIN EN DAKİK HAVAYOLLARI

        Sadece bayrak taşıyıcı büyüklerin değil, tüm havayollarının değerlendirilerek dünyanın en dakik havayollarının belirlendiği sıralamada, Türkiye’den herhangi bir şirket ilk 20’de yer almadı. Dünyanın en dakik havayolunun yüzde 90.01’lik zamanında kalkış performansı ile airBaltic olduğu listede, ikinci sırada geçen yıla göre olağanüstü bir performans artışı gösteren Hong Kong Havayolları yer aldı.

        DÜŞÜK MALİYETLİLERDE YOKUZ

        Düşük maliyetli (low cost) havayolları arasındaki zamanında kalkış performansı sıralamasında da Pegasus başta olmak üzere SunExpress, Onur ve Atlasjet gibi Türk şirketleri ilk 20’de yer alamadı. Tüm havayolları sıralamasında 7. olan Vueling, düşük maliyetli taşıyıcıların lideri oldu.

        ZAMANINDA KALKIŞTA EN İYİ HAVALİMANLARI

        Havalimanları da yıllık yolcu kapasitelerine göre kategorize edilerek, en iyi performans gösteren ilk 20’si açıklandı. Yıllık yolcu sayısı 2.5 ile 5 milyon arasında olan havalimanlarında yüzde 90’ın üzerinde zamanında kalkış performansıyla birinci İspanya’nın Tenerife North Havalimanı oldu. Hannover ve Stavanger havalimanları onu takip etti.

        Yıllık yolcu sayısı 5 ile 10 milyon arasında olan havalimanlarında zirvede yüzde 89.52 zamanında kalkış performansı ile Birmingham Havalimanı yer aldı. Panama City ve Köln Bonn havalimanları’da ilk 3’te bulunuyor.

        REKLAM

        SABİHA GÖKÇEN’DEN ŞAŞIRTICI YÜKSELİŞ

        Yıllık yolcu sayısı 10 ile 20 milyon arasında olan havalimanları kategorisinde zirvede yüzde 88.45 zamanında kalkış performansıyla Osaka Havalimanı yer aldı. Salt Lake City ve Sapporo havalimanları Osaka’yı takip etti. Bu kategoride Sabiha Gökçen Havalimanı, geçen yıla göre zamanında kalkış performansını yüzde 16 civarında artırarak, yüzde 82.32 zamanında kalkış oranıyla 8. oldu.

        MEGA HAVALİMANLARINDA ATATÜRK 12.

        Türkiye’deki havalimanları- nın zamanında operasyon yapma oranları, havayollarımıza göre daha iyi bir tablo ortaya koyuyor. Ancak bunun çeşitli sebepleri var. Yolcu sayısı 30 milyonun üzerindeki havalimanları kategorisinde zirvede yüzde 86.75 zamanında kalkış performansı ile Tokyo Haneda Havalimanı yer aldı. Madrid ve Atlanta Hartsfield Jackson listenin ilk 3’ünü oluşturdu. TAV Havalimanları tarafından işletilen İstanbul Atatürk ise bu kategoride yüzde 73.86 zamanında kalkış performansı ile 12. oldu ve New York JFK, San Francisco, Paris Charles de Gaulle, Bangkok, Dubai, Delhi, Hong Kong ve Seul Incheon’u geride bırakmayı başardı.

        MEGA HAVAYOLLARININ DAKİKLİK PERFORMANSI

        SIRA HAVAYOLU OTP

        1 Japan Airlines %85.27
        2 ANA %83.81
        3 Delta Air Lines %82.76
        4 IndiGo %81.22
        5 Alaska Airlines %81.06
        6 SAS %80.90
        7 United Airlines %79.86
        8 LATAM %79.39
        9 American Airlines %78.97
        10 Southwest & BA %78.55

        Yapay zekâ ile akıllı yolculuk

        Havayolu ile seyahat, yapay zekâdan, artırılmış gerçeklikten, gelişmiş teknolojilerden, sanal gerçekliklerden nasıl etkilenecek? Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı – CES’te bu sorular yönünü göstermeye başladı. Yolcular yakında, bazı havayollarında uçuş rezervasyonunu artırılmış gerçeklik sistemiyle yerlerini önceden görerek yapabilecek. Üç boyutlu (3D) koltuk haritalarıyla bacak genişliğini ölçüp başka havayollarıyla kıyaslayabilecek. Bagaj boyutlarında benzer uygulama kullanılabilecek. Dijital platformlar üzerinden, tek merkezden verilen havayolu rezervasyonu, gerçek zamanlı akıllı fiyatlandırma, terminal tercihleri, koltuk seçimleri gibi hizmetler yaygınlaşacak ve aplikasyonlara olan talep düşecek. Digital platformlara yapay zekâların eklenmesiyle tüketici bilgileri daha iyi değerlendirilecek.

        Holografik yolcu bilgileri veya yolcu hidratasyon sensörlerini gösteren gözlüklerin hizmete girmesi kabin personelini de rahatlatacak. Google tasarımı gerçek zamanlı çeviri yapan kulaklıklar da havayollarının uçuş sırasında yolcu problemlerini hafifletecek gibi görünüyor.

        Elektrikli uçan takside 3 şirket

        Fuarda 3 helikopter tasarımı havacılık adına dikkat çekiciydi. Bunlardan 2 kişilik, pilotlu, oktocopter (8 pervaneli) elektrikli ve paraşütlü SureFly ve pilotsuz, Dubai’de dünyada ilk hava taksi hizmet vermek üzere testleri devam 2 kişilik Volocopter meraklılarıyla buluştu. Endüstrinin en önemli oyuncusu Bell Helicopter de geliştirdiği ilk hava taksi modelinin prototipini sergiledi. Nesnelerin interneti (IOT) teknolojilerinin bir parçası olacağı iddiasıyla müşteriler için çok sayıda bağlanabilirlik imkânı sunmayı amaçlıyor. Kabin tasarımıyla ilk tanıtımında dikkat çeken Bell’in yeni modelinin mock-up’ndan anlaşılacağı üzere yolcular bu helikopterle çok rahat edecek. Çok sessiz ve titreşimi az olacak hava aracının teknik özellikleri henüz açıklanmadı. Daha önce bu sektörde hiç olmayan 2 şirket ürünlerini sergilediği için rakiplerinin kimler olacağı veya hangi helikopter modelinin daha başarılı olacağını zaman gösterecek. Ancak Tesla gibi şirketlerin varlığının havacılık endüstrisinin büyük oyuncularını rahatsız ettiği söylenebilir. Bell Helicopter, yeni modelini 2020’nin başlarında uçuş testlerine hazır hale getirmeyi, aynı yılın 3 veya 4’üncü çeyreğinde uçan taksilerini hizmete sokmayı hedefliyor.

        Diğer Yazılar