Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İtalyan süper spor otomobil markası Lamborghini yeni stüdyo çalışması, elektrik motorlu Terzo Millennio ile gelecekteki spor otomobil fikrinin nasıl olduğunu ortaya koydu. Marka, geleceğin ipuçlarını veren yeni otomobilini ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ile birlikte geliştirdi

        Heybetli içten yanmalı motorlarıyla geçen yüzyılda efsane olmayı başarmış süper spor otomobillerin yeni yüzyılda varlıklarını eskisi gibi sürdürmeleri giderek zorlaşıyor.

        Sorun tüketiciler değil. Otomobilin önünde bir boğa ya da şaha kalkmış at olduğu sürece müşterisi olacak, satın alınan otomobil eskidikçe değeri milyonlarca dolara ulaşacaktır. Ama hükümetler tüketiciler gibi düşünmüyor. Politikacıların çevreyle ilgili aldıkları kararlarda ne kadar samimi oldukları ayrı bir tartışma konusuysa da, her geçen gün biraz daha yaklaşan elektrikli otomobil günleri süper spor otomobilleri de değişime zorluyor.

        Markalar konjonktürün zorunlu kıldığı bu değişim için kolları sıvayıp çalışmaya başladı bile. Lamborghini de bu konuda ciddi araştırma yapan ve işini ciddiye alan markalardan biri oldu. Tabii burada ciddiyetten kastın “dönüşümü performanstan ödün vermeyerek gerçekleştirmek” olduğunun altını kalın çizgilerle çizmek gerek.

        Markanın ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ile geliştirdiği ve adını Terzo Millennio yani ‘üçüncü bin yıl’ koyduğu yeni otomobil ‘çalışması’ pek çok farklı özelliğe sahip. Bir kere elektrikli ama diğer elektrikli otomobillerdeki gibi bir bataryası yok, farklı bir enerji depolama sistemi var. MIT’nin kimya bölümünden Prof. Mircea Dinca yönetimindeki “Dinca Araştırma Laboratuvarı” ve Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Anastasios John Hart yönetimindeki “Mekanosentez Grubu”nun büyük ölçüde Automobili Lamborghini tarafından finanse edilen işbirliği ile geliştirilen enerji depolama sistemleri teknolojisi radikal bir inovasyona liderlik etmeyi amaçlıyor.

        KENDİ ÜRETTİĞİ ENERJİYİ KULLANACAK

        Marka beş yıl önce, V12 Aventador’da düşük voltaj süper kapasitörlerin uygulanmaya başlamasını da bu devrimin işareti olarak açıklıyor. Sonraki mantıksal aşama, yüksek bir tepe gücü sağlayabilecek, aracın ömrü boyunca yaşlanma ve devirden çok sınırlı etkilenerek kinetik enerji üretebilecek ve simetrik olarak elektrik enerjisi salımı ve depolaması yapabilecek bir depolama sisteminin geliştirilmesi. Dolayısıyla, Prof. Dinca ile işbirliği bugünkü teknolojinin sınırlarını aşmayı ve geleneksel bataryaların enerji yoğunluğu açığını kapatmayı, bir yandan da yüksek güç, simetrik davranış ve süper kapasitörlere ilişkin çok uzun yaşam ömrünü korumayı amaçlıyor.

        ENERJİYİ KAPORTADA DEPOLAYACAK

        Enerji depolama sistemlerindeki bu devrimi desteklemek için, malzemeler ve bunların işlevleri de değişmek zorunda. Lamborghini karbon fiber yapı ve parçaların tasarım ve üretimindeki liderliğini geliştirmeyi ve hafif malzemeleri bir üst seviyeye yükselten özellik ve işlevler geliştirme kabiliyetini güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu nedenle Terzo Millennio’nun kaportası ve aynı zamanda enerji depolamak için akümülatör olarak görev yapacak ve otomobilin tüm gövdesinin depolama sistemi olarak kullanılmasını sağlayacak karbon fiber malzemelerinin imal edilmesi için yeni yollar araştırılacak. Proje, aynı zamanda, hem görünen hem de görünmeyen karbon fiber yapısının tamamını sürekli izleme teknolojisi ile “kendi kendini iyileştirme” konseptini birleştirmeyi de amaçlıyor: Hedef, Terzo Millennio’ya kendi sağlık izlemesini yapabilme ve altyapısında kazalardan kaynaklanan çatlak ve hasarları tespit edebilme yeteneği kazandırmak. Bu durumda, kendi kendini onarma süreci, iyileştirici kimyasallarla doldurulmuş mikro-kanallar üzerinden başlıyor ve küçük çatlakların karbon fiber altyapısında büyümesi riski sıfıra indiriliyor. Daha fazla karbon fiber kullanılarak ve yüksek yorulma görülen parçalarda CFK ile ağırlık azaltılıyor.

        Enerji depolama sistemi performans ile paralel gidiyor. Her tekerlekte bulunan entegre elektrik motoru dört tekerlekten tahrik sistemine yönelik kararlılığı sürdürüyor ve aynı zamanda elektrikli motorların sağladığı fırsatlardan yararlanıyor. Elektrik motorlarının tekerleklere taşınmasının başka bir olumlu etkisi de tasarımcı ve aerodinamikçilere özgürlük sağlaması oluyor. Lamborghini’nin dövme kompozit teknolojisine dayanan yüksek seviyede geliştirilmiş monokok, sadece enerji akümülasyon sistemi ile yarış otomobillerinden esinlenen sürücü ve sürücü yardımcısının koltuklarını içerecek şekilde modellenebiliyor.

        Diğer Yazılar