Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        NATO’da müttefikimiz olan, Avrupa Birliği’nde aynı ilkeler bağlamında işbirliği içinde olduğumuz, 3 milyon Türk vatandaşının yaşadığı, geniş çerçeveli ekonomik ve ticari ilişkiler sürdürdüğümüz Almanya ile gerilen ilişkilerimizin normalleşmesi; stratejik önemdedir.

        Ancak; Almanya, gerginliği tırmandırarak Avrupa Birliği’ne yayma politikasını uygulamaktadır. Kaldı ki; Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi ve diplomatik alanda var olan “ortak çıkar”lar bir yana, sadece ekonomik ilişkiler bile Türkiye ve Almanya’yı birbirleri için “vazgeçilmez” kılıyor.

        Türkiye ile Almanya arasındaki gerilim; hem Almanya’da yaşayan Türkleri, hem de Türkiye ile ticaret yapan Almanları tedirgin ediyor.

        Buna karşılık; Almanya gerginliği Avrupa Birliği politikası haline dönüştürerek tüm Avrupa’ya yaygınlaştırıyor. Bu arada; Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Türkiye’ye yönelik önlemleri açıkladı.

        Buna göre; Türkiye’ye ihracat yapan şirketlere verilen “Hermes kredileri ile savunma sanayi projeleri gözden geçirilecek. Türkiye’ye tatile gitmek isteyen Alman vatandaşları gitmemeleri için uyarılacak, Türkiye’de yatırım yapan Alman Şirketlerine de Alman yetkililerce Türkiye’de hukuk güvenliği yok, güvence veremeyiz” denilecek.

        TURİZM VE YATIRIMA ETKİSİ

        Öte yandan; Almanya gerginliği Avrupa Komisyonu’na taşıyarak AB’nin aday ülke olarak Türkiye’ye vereceği fonların akışına “blokaj”lar koyacak, Gümrük Birliği anlaşmasının sonlandırılmasını tartışmaya açacak. Tüm bu önlemler; Almanya’nın Türkiye’ye uygulamak istediği adı konmamış bir ekonomik ve siyasi “abluka”dır. Ekonomik ilişkiler bağlamında 6800 Alman Şirketi Türkiye’de 9.2 milyar dolarlık yatırımla 60 bin kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye tüm ihracatının yüzde 10’unu Almanya’ya yapıyor, ihracat yaptığımız ülkeler arasında Almanya birinci sırada. Almanya ile ticaret hacmimiz 35 milyar dolar. Ayrıca; dış ticaretimizin yarısı Avrupa’yadır.

        Ülkemizdeki dış yatırımların yüzde 65’i Avrupa kaynaklıdır. 2016’da ülkemize gelen 25 milyon turistin 13 milyonu Avrupa’dan geldi. Gerginliğin AB’ye taşınması halinde turizmimiz, dış ticaretimiz, Avrupa kaynaklı doğrudan yatırımlar bundan “olumsuz” etkilenecektir. Almanya ve Avrupa ile ilişkileri bozmak; terör örgütlerinin ve Almanya’daki Türkiye karşıtlarının ekmeğine yağ sürer.

        Sonuç olarak: Terörle mücadele ve ekonomik gelişme için rasyonel diplomasi, hukuk devleti güvencesi, özgürlük ve demokrasi “olmazsa olmaz”dır.

        Diğer Yazılar