Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son 3 yılın vergi gelirlerinin tahakkuk ve tahsilat oranlarına ilişkin tablo incelendiğinde ekonominin iyiye gitmediği ve özellikle Anadolu’da esnafın zor durumda olduğu, vergisini ödeyemediği görülmektedir.

        Rakamlar; son 3 yılda, ekonomide gidişatın “iç açıcı” olmadığını ve ciddi bir “durgunluk” süreci yaşandığını göstermektedir.

        Vergi tahsilatının tahakkuka oranının sürekli olarak düşmesi; esnaf, tüccar ve işadamının zorda olduğunu gösteriyor.

        Vergi gelirlerinin tahakkuk ve tahsilat oranları tablosu incelendiğinde dikkat çeken sonuç; yurtiçinde alınan Katma Değer Vergisinin (KDV) yıllar itibariyle artmasına rağmen tahsilat oranı sürekli düşmektedir.

        Bu tablonun anlamı şudur:

        Esnaf, tüccar ve işadamı mal satarken “peşin” olarak tahsil ettiği, ancak; kendisine ait olmayan “emanet” niteliğindeki Katma Değer Vergisini (KDV) devlete beyan etmekte, ne var ki; ödeyemeyerek “kredi” gibi kullanmakta ve yıllık yüzde 16.8’lik “gecikme zammı” ödemektedir.

        Bilindiği gibi; esnaf, tüccar ve iş adamı vatandaşın mal ve hizmet alırken ödediği KDV’yi, ÖTV’yi devlete ödemek zorundadır. Bu süreçte esnaf, adı konmamış “vergi tahsilat memuru” fonksiyonunu yerine getirmektedir, yani; “aracı” konumundadır.

        KDV TÜCCARA KREDİ DEĞİL

        Esnaf bankalardan kredi alabilmek için gerekli olan bilançolara sahip olmadığı gibi yeterli teminatı da veremiyor. Dolayısıyla; finansman sıkıntısı çeken esnaf ve tüccar; Katma Değer Vergisini (KDV) banka kredisi gibi kullanıyor.

        Esasında; esnaf kanaatkardır, kazancıyla geçinmesini bilir, devletine, ülkesine ve milletine sadakatla bağlıdır.

        Bu arada; hükümetin özellikle son 1 yılda uyguladığı teşvikler, küçük ve orta boy işletmelere sağladığı kredi kolaylığı ve işini kurmak isteyen gençlere aynı şekilde verdiği kredi desteği yeterli olmamış; bu nedenle, bu tür teşvik ve desteğin devam etmesi ihtiyacı bir kez daha ortaya çıkmıştır.

        Öyle görünüyor ki; ekonomideki durgunluğun Anadolu’da bıraktığı iz daha derindir, oluşturduğu sıkıntı sanılandan daha büyüktür.

        Sonuç olarak: Ekonomideki sıçramayı Anadolu’dan başlatmak zorundayız. Anadolu kalkınmadan Türkiye kalkınamaz.

        Diğer Yazılar