Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İzmir; doğal güzellikleri, tabiat örtüsü, tarihi zenginliği, turizm potansiyeli, denizi, kumu, güneşi ve avuç içi gibi koyları, uygarlıklara ev sahipliği yapma özelliği, termal varlığı ve uygar yaşam biçimiyle yerli-yabancı yatırımcıların “ilgi odağı” olması gereken her özelliğe sahiptir.

        İzmir; özellikle tarihi ve kültürel anlamda bir “açık hava müzesi”, farklı inanca mensup olanların özgür bir ortamda ve barış, hoşgörü içinde yaşayabildikleri “huzur” kentidir.

        Ancak, ne var ki; tüm bu potansiyeline, özelliklerine ve güzelliklerine karşın İzmir, yabancı yatırımcılar için istenilen düzeyde bir “çekim merkezi” olamamıştır. Oluşan bu tablonun nedenlerini araştırmak ve İzmir’i “davetkar” bir konuma getirmek bağlamında basına, yerel yönetimlere, meslek odalarına, sivil toplum örgütlerine ve gönüllü kuruluşlara ötelenemez görevler düşmektedir.

        İzmir neden turizmde, yabancılara konut satışında Ankara, İstanbul, Antalya, Muğla, Bursa hatta Aydın’dan daha geride konumlanıyor. Bu durumu sorgulamamız ve ortak platformda ortak akılla çözüm geliştirmemiz güncel sorunumuz olmalıdır.

        Konut sektöründe, son günlerde gelişme eğiliminin görüldüğü, İstanbul’dan İzmir’e sermaye akımının ve “beyaz yakalı” göçün yaşandığı süreçte yabancı talebinin olmaması; düşündürücüdür.

        NEDEN TALEP AZ?

        Son yıllarda, Orta Doğu’dan, Rusya’dan ve Avrupa’dan ülkemize gayri menkul (konut) talebinin arttığı gözlenmektedir. İzmir’in ulaşım olanağı, iklim koşulları, deniz ve termal turizmi seçenekleri uygun olmasına rağmen yabancıların konut talebinden yeterli payı alamamaktadır. Örneğin; 2016’da İstanbul’da yabancılara 5.811, Ankara’da 623 konut satılırken, 2013’de İzmir’de 194, 2016’da ise “yok denecek” derecede az konut satılmıştır.

        Bu arada; 2016’da yabancılara Antalya’da 4.352, Bursa’da 1.318, Aydın’da 871, Yalova’da 822, Trabzon’da 810, Sakarya’da 657, Muğla’da 632, Ankara’da 623 ve Mersin’de 580 konut satılmıştır. Görüldüğü gibi; yabancılara konut satışında İzmir’in adı yok. 2017’de de yabancılara konut satışındaki trendin de aynı olacağı değerlendiriliyor. İzmir açısından yabancılara konut satışında bu can yakıcı tablo; İzmir’in kaderi olamaz. Olsa olsa; hepimizin İzmir’in tanıtılması konusunda görevimizi yeterince yapmadığımız gerçeği olur.

        Sonuç olarak: İzmir’in tanıtımı için ortak platformun ortak akıl ekseninde oluşarak İzmir’i tanıtmasına ihtiyaç var.

        Diğer Yazılar