Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        OYUNCU Sermiyan Midyat asansöre köpeğiyle binmesine karşı çıkan komşusuna “Asansöre köpek de biner, eşek de biner, öküz de biner. Her türlü hayvan biner” dedi diye hakaret suçundan 1500 TL adli para cezasına çarptırılmış.

        Biraz araştırdım, hakaret suçu TCK’da ‘şerefe karşı suçlar’ başlığıyla düzenlenmiş. Kişilik haklarına saldırıyla gerçekleşiyormuş. Şeref ve kişinin öz saygısını korumayı amaçlıyormuş. Birine ‘şerefsiz’, ‘geri zekâlı’ ya da ‘aptal’ demek kadar ‘hayvan’ demek de hakaret suçu teşkil ediyormuş.

        TOPLUMUN ALGISINA GÖRE

        Beni ne Latince adı ‘Bos primigenius taurus’ olan, ziraatin temel direği, üstelik etinden de faydalandığımız ‘öküz’ denmesi ne de ‘Egiuus asinus’ diye de bilinen, kendini koruma dürtüsü hayli gelişmiş bir tür olan ‘eşek’ denmesi rahatsız eder... Benim şerefim, çok sevdiğim bir başka türün bana yapılan yakıştırmasıyla zedelenmez.

        NEYE GÖRE CEZA?

        Avukat arkadaşıma, “Bu ceza neye göre veriliyor?” diye sordum. İçinde yaşadığımız toplumun örf ve âdetlerine göre, o hayvanın isminin kişiye yönelik rencide edici bir şekilde kullanılması, toplumun o hayvana olan algısı, kişilik haklarına saldırı olarak kabul görüyormuş. Ben birine ‘maymun’ derken, sevimliliğe, neşeye, zekâya gönderme yapıyor olabilirim ama ya karşımdaki bunu ‘çirkin’ veya ‘şaklaban’ olarak algılıyorsa?

        Bu durumda, sevgililer de birbirine ‘kuşum’ derken dikkat etsin. Sevgilinin kafası atar da gider mahkemeye, derse ki hâkime “Bana kuşum diyor”, toplumdaki ‘kuş beyinli’ algısından yola çıkılarak ceza verilebilir.

        Şu hayvan haklarıyla ilgili kanun gündemdeyken hayvanların bir hakaret aracı olarak kabul göremeyeceği de eklense keşke...

        ***********

        SALDIRINCA DAHA İYİ İNSAN OLMUYORSUN

        ÖNCEKİ gün, sosyal medyada Gupse Özay TT olmuş. İki haftadır vizyonda olan filmi ‘Deliha ‘2 ile ilgili olmadığı belli. Acaba aylar önce kaybolan ve hâlâ aradığı kedisi mi bulundu dedim, yok, o da değil...

        Gupse Özay, Alaska’da yaşanan depremle ilgili üzüntüsünü paylaşmış ancak daha önce Afrin Zeytin Dalı Harekâtı ile ilgili bir yorumda bulunmadığı için sosyal medya kullanıcıları tarafından topa tutulmuş.

        NEDEN TAKİP ETTİĞİN ÖNEMLİ

        Gupse Özay’a yazılanları okuyunca Aşkım Kapışmak’ın, her satırının altına imzamı atacağım yazısı geldi aklıma. Demiş ki Aşkım: “Burası sosyal medya. Paylaşımlar sahibine, anlaşılanlar takipçilerine aittir. Saldırınca daha dindar, daha vatansever, daha iyi ya da doğru insan olmazsın. Övünce, arkadaşım, dostum da olmazsın. Beğenmen ya da beğenmemen sorun değil. Neden takip ettiğin, nasıl algıladığın önemlidir.

        Onu da burada değil, hayatın içinde yaşarsın.”

        ***********

        HALK İNSANI AVAM MIDIR?

        AVAMIN anlamı, ‘alt tabakahavas karşıtı’. Avamı günlük dilde, halkın cahil kesimi, görgüsüz, basit davranışları olan kimse olarak kullanıyoruz. Günlük dil anlamından devam edersek maalesef avamlığın müthiş yüceltildiği bir dönem yaşıyoruz.

        Deniz Akkaya verdiği bir röportajda pek çoğumuzun şikâyetçi ve rahatsız olduğu bu duruma parmak basmış, “Halk insanı demek avam demek değildir” demiş ve eklemiş: “Bazı sanatçıların ve birtakım magazin figürlerinin dilinde şu var: ‘Ben halk insanıyım.’ İyi de halk insanı olmak için avam olmana gerek yok ki. (...) Ne yazık ki bunun ekmeğini yiyen çok kişi var ortalıkta. Avamlığı pazarlayanlar yükselişe geçti.”

        Çok doğru tespit. “Ben halkın içinden geldim” deyip de cahilliği, kabalığı ve saygısız uslubuyla prim yapmaya çalışanlar, siz aslında halkı hiç tanımamışsınız...

        Diğer Yazılar