Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başlıktaki cümle, BKM’nin üç yıldır düzenlediği Uluslararası Komedi Festivali’nin sloganı. 2-18 Kasım tarihleri arasında İstanbul’un çeşitli yerlerinde kahkaha dolu onlarca gösteri olacak.

        Ben, 2 Kasım akşamı BKM Mutfak Çarşı’da Yasemin Şefik’in ‘Ne Münasebet’ adlı tek kişilik gösterisi ile kendi adıma festival açılışını yapacağım. Aynı gün BKM Mutfak UNIQ’te ‘Erim Özşen ile Lokal Anestezi’nin konuğu Kenan Doğulu. Şarkılarından sonra en çok kahkahasını sevdiğim Kenan Doğulu komedi festivali için çok iyi bir açılış ismi olmuş.

        ***

        Sinsi sinsi çoğalıyorlar

        Etraf ‘since’den (-den beri) geçilmiyor. Sanırsın ki memleketteki tüm tatlıcılar, fırınlar vs. Osmanlı’dan beri faaliyette.

        Geçenlerde bizim köşedeki dönerci bile tabelasına ‘since 1800’lü bir tarih koyarak şekerci oldu.

        Tabelaya bir ‘since’ yaz, içeriye iki Osmanlı motifli eşya at, çalışanlarına fes giydir, isminin arkasına da ‘zade’ ya da ‘oğlu’ koy, aç dükkanını.

        Hadi biz 4 kuşak İstanbullu'yuz yemiyoruz bu numaraları da, hak mı insanları böyle kandırmak?

        Kimse denetlemiyor mu bu ‘since’leri de böyle ‘sinsi sinsi’ çoğalıyorlar?

        ***

        Zeytinyağına dikkat!

        Bir başka kandırmaca da organikten yürüyor. Bu işin en büyük tuzağı ise bal ve zeytinyağında dönüyor.

        Geçen hafta Türkiye’nin büyük zeytinyağı firmalarından Kristal ve Komili’nin zeytin hasatları vardı Ayvalık’ta. Ben Kristal’inkine katıldım ve dalından koparılan zeytinin yağının çıkarıldığı, fabrikada şişelenip satışa çıktığı ana kadar her aşamasına tanıklık ettim.

        Hatta hayatımda ilk kez zeytin topladım ve zeytinyağı tadımı yaptım.

        PAMUK YAĞI KARIŞTIRIYORLAR

        Bu sırada da firmanın üçüncü kuşak yöneticisi ve genel müdürü Christopher Dologh’dan da çok önemli bir şey öğrendim.

        Zaman zaman benim de, son yıllarda mantar gibi çoğalan çeşitli çiftliklerden getirttiğim ve piyasa fiyatının hayli altında satılan doğal zeytinyağları aslında sandığım gibi doğal değilmiş. Çoğunun içine pamuk yağı karıştırılıyormuş.

        Pamuk yağının insan sağlığına zararı yok ve fiyatı zeytinyağına göre hayli ucuz. Bu sebepten çoğu otel ve restoran da mönüsünde zeytinyağı yazmasına rağmen bu karışımlı yağı kullanıyormuş.

        Dologh, zeytinyağında en büyük mücadelelerinin tağşişle (bir şeyin içine bir başka şey karıştırmayla) olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Yaptığımız iş çok zor çünkü eğer fiyat uygunsa insanlar da bu kazıklanmayı görmezden geliyor, hatta razı bile oluyor.”

        Diğer Yazılar