Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son günlerde metal yorgunluğu tartışmaları beni düşündürmeye başladı. Sadece kendi ülkemizle ilgili değil, küresel anlamda bir metal yorgunluğu söz konusu olabilir mi diye son dönemde yapılan bazı araştırmalara tekrar göz atma fırsatım oldu. Bu anlamda bazı verileri sizlerle paylaşmakta yarar var:

        Parlamentolar Arası Birlik (Inter Parliamentary Union) web sitesinin 2017 verilerine göre 190’a yakın ülkeden sadece 6 tanesinde kadın bakan sayısı % 50’nin üzerinde: Bulgaristan, Fransa, Nikaragua, İsveç, Kanada ve Slovenya. Türkiye’nin komşularının sıralaması: Bulgaristan (1), Yunanistan (74), Gürcistan ve Ermenistan (129), Irak (133), İran (139), Suriye (174) ve hiç kadın bakanı olmayan Azerbaycan son sırada. Türkiye ise 168 numarada. Kadın milletvekili sayısında Türkiye 131. sırada. % 50’nin üzerinde kadın milletvekili olan ülke sayısı sadece iki: Ruanda ve Bolivya. Komşularımıza gelince Suriye, Ermenistan ve İran bizden kötü durumda, geri kalanına arkadan bakıyoruz. Kadın temsiliyetinde dünya ortalaması % 23.4, biz ise % 15’de kaldık.

        ORTALAMANIN ALTINDA

        TÜİK’in son verilerine göre okuma yazma bilmeyen kadın nüfusu erkeklerden 5 kat fazla. 25 yaş ve daha yukarı yaşta okuma yazma bilmeyen erkekler %1.8 iken kadınlarda bu oran % 9. Kadın istihdam oranı erkeklerin oranının yarısından az. Avrupa Birliği’nin üye ülkelerinin ortalama kadın istihdamı olan % 60.4’ün yarısını bile tutturamadık.

        Bianet’in son topladığı verilere göre 2016 yılında erkekler en az 261 kadın öldürdü, bu sayıya 17 intihar girişimi, 14 şüpheli ölüm ve 31 faili bilinmeyen kadın cinayeti dâhil değil. Katillerin % 43’ü koca, %15 eski partner, % 8 sevgili ve %11 akraba. 2017 Eylül sonuna kadar 209 kadın cinayeti tespit edildi.

        Tüm bu verileri tekrar tekrar okuyunuz. Kanımca dünyada yaşadığımız en büyük “metal yorgunluğu” yıllardır erkeklerin yönetimi altında olan bir sistem. Eril yönetim ne eşitsizliğe, ayrımcılığa, cinsiyetçiliğe, şiddete, yoksulluğa ve eğitimsizliğe çare buldu ne de dünyanın kaynaklarını gelecek nesillere sürdürülebilir bir şekilde teslim edecek şekilde yönetti. Metal yorgunluğuna asıl çare bir erkek yöneticiyi başka bir erkek yöneticiyle değiştirmek değil, sistemde herkesin, özellikle de kadınların, eşit temsil edildiğinde olacağının altını bir kez daha çizmekte yarar var.

        Diğer Yazılar