Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        2017 yılının sonuna yaklaşırken bugün sizlerle umut dolu bir yazı paylaşmak istiyorum. İzmir 2006 yılında başlayan Birleşmiş Milletler ile İçişleri Bakanlığımızın ulusal ortağı olduğu Kadın Dostu Kentler projesinde yer alan 12 ilden biri. Projenin ana amacı yerel yönetimlerin planlarına toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmek, yereldeki kadın örgütlerini güçlendirmek ve tüm vatandaşlarına eşit hizmet veren bir kent yaratmaktır.

        Bu proje sayesinde İzmir’de kadın çalışmaları araştırma merkezi olan üniversiteler, kadın sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimde yer alan farklı temsilciler ve İzmir Büyükşehir Belediyesi üyesi oldukları koordinasyon kuruluyla hem yerel eylem planı hazırladı hem de farklı belediyelerde çalışmakta olan üst düzey yöneticilere toplumsal cinsiyet eğitimi verdi.

        Kendi üniversitemi temsilen ben de bu kurula üye olarak bahsettiğim planların hazırlıklarına ve eğitimlerine katıldım ve hala eğiticilerinden biriyim.

        KALIPLARI YIKIYOR

        Bugüne kadar Urla, Aliağa, Seferihisar, Karabağlar, Kiraz, Karşıyaka, Ödemiş ve Bayındır’da eğitim verdik. Ocak’ta Bergama’da eğitim gerçekleştireceğiz.

        Eğitimlerimiz toplumsal cinsiyet eşitliğinin ne olduğunu, kadın dostu bir kentin nasıl işlemesi gerektiğini, cinsiyete dayalı ayrımcılığın ve şiddetin ne olduğunu kapsamakta ve katılımcılar bu eğitimler sayesinde yerel yönetimlerin her vatandaşa aynı mesafede duran, cinsiyetçilikten uzak ve herkese eşit hizmet veren yönetim olmanın önemini daha iyi anlamakta.

        Kiraz’daki katılımcılardan biri “Benim fabrika ayarlarımı bozdunuz” dediği zaman aslında bu eğitimlerin cinsiyetçi kalıpları ne kadar yıkmaya yönelik olduğunu açıkça belirtmekte.

        Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda eğitim şart ve gerçekten bir fark yaratmakta. 2018 yılında da İzmir’in üniversiteleri işbirliği halinde kentimizi en yaşanabilir şehir haline getirmek için toplumsal cinsiyet odaklı farklı eğitimler ve çalışmalar yapmayı planlamakta.

        2017 yılına veda ederken yeni yıla umutla bakmamı sağlayan bu çalışmalarda bizlerle birlikte çalışan tüm paydaşlarımıza tekrar tekrar minnetlerimi sunarım.

        Diğer Yazılar